Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΒΙΒΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΠΑΘΗ ΕΥΒΟΙΑ - Τεράστια τα προβλήματα στις περιοχές που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού

Εφιαλτικές νύχτες ζουν και πάλι οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας, που μετά τον πύρινο εφιάλτη του καλοκαιριού η κακοκαιρία «Αθηνά» προκαλεί νέες μεγάλες καταστροφές στην περιοχή. Οι σφοδρές βροχοπτώσεις χτύπησαν την ήδη πληγωμένη περιοχή προκαλώντας τεράστιες καταστροφές.

«Η νύχτα ήταν πολύ δύσκολη και οι ισχυρές βροχοπτώσεις έχουν μεγάλες επιπτώσεις με δεδομένη την απουσία του δάσους», είπε ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης. «Εχει πληγεί το ανατολικό μέτωπο του Δήμου Νηλέως, από την περιοχή της Αγίας Άννας έως την παραλία του Βασιλικού, το Ψαροπούλι. Εχουν ισοπεδωθεί δρόμοι, δεκάδες σπίτια είναι πλημμυρισμένα, η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη» πρόσθεσε ο κ. Κελαϊδίτης που βρίσκεται στην πληττόμενη περιοχή, στην παραλία του Αχλαδίου. Ο δρόμος από την περιοχή της Κοτσικιάς προς τα Λουτρά έχει κοπεί. Δρόμοι έχουν γίνει ποτάμια, η άσφαλτος έχει καταλήξει στη θάλασσα, ενώ μεγάλες είναι οι ζημιές και στην περιοχή του Μαντουδίου.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μαντουδίου Δημήτρη Σκοπελίτη, τέσσερις κάτοικοι είχαν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους.

• Σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση βρίσκονται οι κάτοικοι, Αχλαδίου αλλά και της Αγίας Άννας, όπου έχουν υπερχειλίσει ποταμοί και ρέματα πλημμυρίζοντας μεγάλες εκτάσεις, ενώ η παραλία Αχλαδίου καταστράφηκε ολοσχέρως.

Το ευτύχημα, όπως επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης είναι ότι δεν υπήρξε κίνδυνος ζωής, ωστόσο όλοι φοβούνται τι θα γίνει τις επόμενες ώρες καθώς η κακοκαιρία συνεχίζεται. Μηχανήματα βρίσκονται ήδη και άλλα κινούνται προς τη Βόρεια Εύβοια για να ξεκινήσει η προσπάθεια αποκατάστασης του οδικού δικτύου, ενώ ήδη το κόστος των ζημιών είναι ανυπολόγιστο.

Ο δρόμος από την Κοτσικιά προς το Λουτρό έχει καταστραφεί.

Μηχανήματα έργου, από το πρωί της Δευτέρας, προσπαθούν να καθαρίσουν το σημείο για να μπορέσουν να περάσουν τα οχήματα με τους κατοίκους που θέλουν να φτάσουν στην παραλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετά σπίτια στο Λουτρό της Κοτσικιας έχουν πλημμυρίσει, με τους κατοίκους να βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται μέσα σε λίγες ώρες.


Φάνης Σπανός: “Χρειαζόμαστε μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα”


“Βρεθήκαμε ξανά σε μια σοβαρή καταστροφή στη βόρεια Εύβοια, απότοκο της μεγάλης πυρκαγιάς του καλοκαιριού. Μια δυνατή βροχή «κατέβασε» νερό και φερτά υλικά από ένα βουνό που δεν μπορεί πλέον να τα συγκρατήσει” τονίζει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός. 

“Περίπου 200 κατοικίες και επιχειρήσεις πλημμύρισαν σε Ψαροπούλι, παραλία Κοτσικιάς, παραλία Αχλαδίου και παραλία Αγ. Άννας, ενώ καταστράφηκαν πολλοί δημοτικοί κυρίως δρόμοι και παραλιακά μέτωπα.

Οι πλήρεις καθαρισμοί των ρεμάτων και τα πρώτα αντιδιαβρωτικά που είχαν προηγηθεί σαφώς περιόρισαν το φαινόμενο, όμως η πλήρης αντιπλημμυρική θωράκιση απαιτεί άλλης κλίμακας έργα, τα οποία και έχουμε αιτηθεί, ώστε να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα, επισημαίνει ο περιφερειάρχης.

“Η μάχη με τον χρόνο και τα φαινόμενα συνεχίζεται με άμεσες παρεμβάσεις, αλλά και πιο μεγάλα έργα που χρειαζόμαστε, για να πετύχουμε το στοιχειώδες, να νιώθουμε απόλυτα ασφαλείς στον τόπο μας” καταλήγει ο κ. Σπανός.


Δήμαρχος Μαντουδίου: «Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο»


«Μετά την καταστροφική φωτιά, ήρθε η καταστροφική πλημμύρα. Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο, παραλία Άννας, παραλία Αχλαδίου, έχουν καταστραφεί. Τα ποτάμια μπήκαν μέσα στα σπίτια. Η παραλία Αχλαδίου έχει μετατραπεί σε απέραντο ποτάμι. Έχουν κοπεί οι συνδέσεις σε όλα τα χωριά. 

Η κατάσταση είναι δραματική. Μέσα στο χωριό έχει φύγει ένα βουνό ολόκληρο. Έχουμε εκατοντάδες κλήσεις για άντληση υδάτων από σπίτια», δήλωσε ο δήμαρχος Μαντουδίου.

«Προσπαθούμε να δούμε εάν οι άνθρωποι είναι καλά. Είναι τρομερή η κατάσταση, δεν την έχουν ξαναδεί τα μάτια μου τέτοια κατάσταση, ούτε με τη φωτιά είχαμε δει τέτοιο τραγικό γεγονός. Όλη η περιοχή έγινε ένα ποτάμι. Έριξε από τις 12 το βράδυ έως τις 2:30, δεν έχει μείνει τίποτα. Αγία Άννα, Αχλάδι και Κοτσικιά, έχουν προβλήματα. Δεν έχει κανένας κοιμηθεί. Με μηχανήματα έργου βγάζουμε τον κόσμο από τα σπίτια τους»

«Η πυροσβεστική όλη τη νύχτα προσπαθεί να μην έχουμε θύματα, οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Ποτάμια που ήταν σχεδόν ρυάκια, έχουν γίνει σχεδόν 10 μέτρα», επισήμανε ο κ. Τσαπουρνιώτης.

• Η «Αθηνά» έχει προκαλέσει εως τώρα σημαντικά προβλήματα σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού, καθώς και στο Ανατολικό Πήλιο όπου τα φαινόμενα παρουσιάζουν πολύ μεγάλη διάρκεια.

Οι κάτοικοι, βιώνουν δραματικές ώρες και καλούνται πάλι να μετρήσουν τις πληγές τους. Στην πολύπαθη Εύβοια, εκατοντάδες σπίτια πλημμύρισαν, οι κάτοικοι κινδύνευσαν και οργανώθηκαν ολονύχτιες επιχειρήσεις διάσωσης.

Από τις κατολισθήσεις καταστράφηκαν δρόμοι, ενώ διαλύθηκε το παραλιακό μέτωπο κοντά στην Αγία Άννα.

Τα νερά από τη σφοδρή βροχόπτωση μετατράπηκαν το απόγευμα του Σαββάτου σε έναν ορμητικό χείμαρρο, οποίος χωρίς να βρει κανένα εμπόδιο έφτασε μέχρι την παραλία, ισοπεδώνοντας τα πάντα στο πέρασμα του.

• Στην παραλία Αχλάδι έχουν καταστραφεί και εξαφανιστεί τα πάντα. Η άσφαλτος έχει υποχωρήσει, ενώ ο δρόμος έχει χωριστεί στα δύο. Ο χείμαρρος δημιούργησε σοβαρά προβλήματα.

• Στην περιοχή Ψαροπούλι, οι κάτοικοι έκαναν λόγο για «τρομακτικές στιγμές». Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Παράλληλα, μεγάλη μάχη έδωσαν σωστικά συνεργεία της πυροσβεστικής και αρμόδια κλιμάκια της περιφέρειας και του δήμου για να απομακρύνουν ανθρώπους από τις πληγείσες περιοχές.


Απέραντη λίμνη η Αγία Άννα


Η Αγία Άννα έχει γίνει μία απέραντη λίμνη, με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι δρόμοι. Η άσφαλτος έχει βουλιάξει έως και μισό μέτρο.

Όπως μαρτυρούν οι κάτοικοι, σε εκείνο το σημείο μέχρι πριν δεκαετίες υπήρχε ένα από τα δύο ρέματα της Αγ. Άννας. Το ρέμα ασφαλτώθηκε και έγινε δρόμος όμως η βροχή τον διέλυσε.


H αντιπολίτευση για τις πλημμύρες


Κριτική στην κυβέρνηση ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το θέμα των πλημμυρών στη Βόρεια Εύβοια.

Κατά την περιοδεία του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις πληγείσες περιοχές της βόρειας Εύβοιας, ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η εικόνα που αντικρίζουμε εδώ στη βόρεια Εύβοια μετά από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και τις προχθεσινές πλημμύρες είναι εικόνα καταστροφής και πλήρους εγκατάλειψης. Αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν γίνει, δεν υπάρχουν καν μελέτες. Αντιθέτως αυτό που προωθείται είναι μια υποτιθέμενη ολιστική παρέμβαση, η οποία όμως αφήνει στην τύχη της την όλη περιοχή. Δεν υπάρχει ένας συγκροτημένος άρτιος σχεδιασμός για άμεσες παρεμβάσεις που είναι απολύτως αναγκαίες έτσι ώστε να μην συμβαίνουν καταστροφές όπως αυτή που βλέπετε εδώ δίπλα σας. Στην πραγματικότητα τα νερά που κατέβαιναν από το βουνό, και εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών, δεν είχαν πού να πάνε και διέλυσαν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Όλοι αμέσως μετά τις πυρκαγιές μιλούσαν για την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα έτσι ώστε να προστατευτεί η περιοχή από ενδεχόμενες βροχές και πλημμύρες. Όχι απλώς ενδεχόμενες, αλλά από τις βέβαιες βροχές. Και σήμερα βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση να αντικρίζουμε αυτές τις εικόνες καταστροφής και εγκατάλειψης».

Mε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, αναφέρει: «Σε χθεσινή τηλεοπτική εκπομπή ο κ. Πέτσας επέμενε -αφήνοντας σύξυλο και τον παρουσιαστή- ότι οι καταστροφικές πλημμύρες στην Βόρειο Εύβοια δεν έχουν σχέση με τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές. Γνωρίζαμε ότι είναι ανίκανοι να προστατεύσουν τους πολίτες. Τώρα δημιουργείται εύλογα το ερώτημα:

Εκτός από ανίκανοι είναι και άσχετοι ή απλώς και ανόητοι; Και στις δύο περιπτώσεις είναι επικίνδυνοι.

Αλλά τα αντιπλημμυρικά έργα δεν μπορούν να περιμένουν. Είναι προτεραιότητα για όλες τις περιοχές που έπληξαν οι πυρκαγιές».

Η Τομεακή Επιτροπή Ευβοίας του ΚΚΕ, σχολιάζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της: «Φτάνει πια! Τώρα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας!

Η κακοκαιρία που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Βόρεια Εύβοια, παρότι δεν είναι ιδιαίτερα σφοδρή, επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους του λαού της περιοχής. Με τις πρώτες βροχοπτώσεις κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές! Πλημμύρισαν σπίτια και άλλες υποδομές, εγκλωβίστηκαν κάτοικοι, καταστράφηκε το δίκτυο ύδρευσης, διακόπηκε η ηλεκτροδότηση, έκλεισαν δρόμοι, καταστράφηκε εξοπλισμός μαγαζιών. Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι οι κίνδυνοι για τη ζωή και την περιουσία του λαού είναι τεράστιοι.

Η Ελληνική Λύση αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στο έλεος των καιρικών φαινομένων οι Έλληνες πολίτες. Ακόμα και σε μία απολύτως προβλέψιμη αλλαγή του καιρού, το «επιτελικό κράτος» απεδείχθη για άλλη μια φορά ανίκανο να προασπίσει τις περιουσίες των Ελλήνων».

Το ΜεΡΑ25 επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Δεν πρόφτασαν να συνέλθουν μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας και δέχτηκαν δεύτερο έντονο πλήγμα με τις αναμενόμενες πλημμύρες του φθινοπώρου. Ένα απόλυτα προβλέψιμο και υπό φυσιολογικές συνθήκες διαχειρίσιμο φυσικό φαινόμενο, γιγαντώθηκε σε συνέπειες από την αδιαφορία και την ολιγωρία του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη που μαζί με τα ιδιωτικά τσιράκια του – βλ. ανάδοχοι δασών Α.Ε.- πνίγηκαν στις λάσπες στη Βόρεια Εύβοια».

 

 

Φωτογραφίες