Βρυξελλιώτικος ... αέρας “ταρακούνησε” το Δημοτικό Συμβούλιο Αμφίκλειας - Ελάτειας - Θα λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο η Σχολή Αστυφυλάκων στην Αμφίκλεια;
Βρυξελλιώτικος ... αέρας “ταρακούνησε” το Δημοτικό Συμβούλιο Αμφίκλειας-Ελάτειας, προκαλώντας τον εκνευρισμό των Δημοτικών Συμβούλων των παρατάξεων της μειοψηφίας.
Τα αίματα άναψαν στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, με αφορμή το ταξίδι της Δημάρχου Αθανασίας Στιβακτή στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, για να συμμετάσχει στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρώπης.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ζήτησαν διευκρινίσεις για τη συμμετοχή της Δημάρχου - δια μέσω του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος - στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρώπης, προσπερνώντας το γεγονός ότι η εκλογή της Δημάρχου ως μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και η συμμετοχή της στην επιτροπή ECON, “αποτελεί μία σπουδαία ευκαιρία ενίσχυσης της "φωνής" ενός μικρού Δήμου, όπως είναι ο Δήμος Αμφίκλειας - Ελάτειας, αλλά και προαγωγής των αναγκών και συμφερόντων του τόπου μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο” όπως έχει δηλώσει η ίδια η Δήμαρχος, Αθανασία Στιβακτή.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γκιώνης ζήτησε ενημέρωση για το ταξίδι της Δημάρχου στις Βρυξέλλες και στην Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Λαϊκό κόμμα, όπως ανέφερε, ενώ της άσκησε κριτική γιατί δεν ενημέρωσε, όπως είχε υποχρέωση να πράξει, το Δημοτικό Συμβούλιο.
«Το αφήγημα σας περί ανεξάρτητης τελείωσε. Ο καθένας έχει δικαίωμα να ανήκει σε κάποιο κόμμα. Σας κατηγορώ όμως που το κρύβατε τόσο καιρό» είπε ο κ. Γκιώνης απευθύνοντας συγκεκριμένα ερωτήματα προς τη Δήμαρχο: «Εκεί που πήγατε, πήγατε ως Δήμαρχος; Γιατί δεν ενημερώσατε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα πηγαίνατε και τι είδατε; Να μας πείτε από πότε έχει αρχίσει αυτή η συμμετοχή σας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ποιος κάλυψε τα έξοδα και ποιο το όφελος;».
Απαντώντας η Δήμαρχος, είπε ότι η παρουσία της αξιολογήθηκε από τα αρμόδια όργανα, ενώ υπεραμύνθηκε της υπερκομματικής ταυτότητας του συνδυασμού της. «Είναι τιμή μου να συμμετέχω στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δικαίωμα μου να συμμετέχω ως Δήμαρχος σε οποιοδήποτε όργανο» δήλωσε η κ. Στιβακτή, προσθέτοντας ότι για τα ταξίδια στις Βρυξέλλες δεν υπηρξε επιβάρυνση του προϋπολογισμού του Δήμου, καθώς τα δύο ταξίδια έγιναν με έξοδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το κλίμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου οξύνθηκε μετά την παρέμβαση του Δημοτικού Συμβούλου κ. Βαθειά, ο οποίος εγκάλεσε τον Δημοτικό Σύμβουλο της μειοψηφίας για υποκριτικές ερωτήσεις και τοποθετήσεις.
Στη σημείο αυτό της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αμφίκλειας - Ελάτειας, Κώστας Τσάμης, υποχρεώθηκε να διακόψει τη συνεδρίαση για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Μετα την ολιγόλεπτη διακοπή η συνεδρίαση συνεχίστηκε κανονικά.
Για τα ταξίδια της στις Βρυξέλλες η Δήμαρχος Αμφίκλειας - Ελάτειας, Αθανασία Στιβακτή, θεωρεί ότι είναι τιμή για ένα μικρό Δήμο να ανοίγει τα φτερά του και να συμμετέχει ως μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη 2η συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής (ECON) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.
«Στόχος όλων των μελών της Ελληνικής Αντιπροσωπείας είναι η ενδυνάμωση της συνεργασίας μας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η συμμετοχή στη διαμόρφωση ευρωπαϊκών πολιτικών, οι οποίες αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση και η αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων προς όφελος των πολιτών μας» έχει δηλώσει η Δήμαρχος Αμφίκλειας - Ελάτειας.
Σε ανακοίνωσή της για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η παράταξη της πλειοψηφίας «Ένας Δήμος… Ένα Μέλλον» καταδικάζει τη συμπεριφορά του Δημοτικού Συμβούλου της μειοψηφίας, σημειώνοντας ότι “τέτοιου είδους απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί και συμπεριφορές, τραμπουκισμοί, προπηλακισμοί και απειλητικές κινήσεις κατά Δημοτικού μας Συμβούλου, που στόχο είχαν τη μετατροπή της συνεδρίασης σε ένα κακόγουστο σόου αμετροέπειας και ασχημοσύνης στα όρια του καφενειακού επιπέδου, είναι αυτονόητα καταδικαστέες”.
“Το συγκεκριμένο περιστατικό θεωρούμε ότι πρόκειται για μια άτυχη στιγμή ενός έμπειρου κατά τα άλλα αυτοδιοικητικού, και η συγκεκριμένη συμπεριφορά που επέδειξε σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τον θεσμικό του ρόλο, καθώς προσβάλλει ευθέως τον δημοκρατικό διάλογο και τον σεβασμό στους εκλεγμένους εκπροσώπους των πολιτών.
Τέτοιου είδους απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί και συμπεριφορές, τραμπουκισμοί, προπηλακισμοί και απειλητικές κινήσεις κατά Δημοτικού μας Συμβούλου, που στόχο είχαν τη μετατροπή της συνεδρίασης σε ένα κακόγουστο σόου αμετροέπειας και ασχημοσύνης στα όρια του καφενειακού επιπέδου, είναι αυτονόητα καταδικαστέες, όχι μόνο από την παράταξή μας αλλά από όλους τους συνδημότες μας. Και δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που Δημοτικός Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης επιδεικνύει τέτοια συμπεριφορά, προσβάλλοντας τον ίδιο το θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου, και πρωτίστως τον κάθε δημότη που τον τίμησε με την ψήφο του.
Οποιαδήποτε συμπεριφορά δεν σέβεται τον ύψιστο θεσμικό ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους”.
Δύναμη Ενότητας: “Οι δημότες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν ...”
Θέση για όσα διαδραματίστηκαν στην ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας του Δήμου Αμφίκλειας -Ελάτειας παίρνει και η δημοτική παράταξη της μειοψηφίας «Δύναμη Ενότητας» με σκοπό, όπως αναφέρει, την “αποκατάσταση της αλήθειας”.
Η παράταξη της μειοψηφίας μιλά για μονομερή καταδίκη του επεισοδίου από την πλευρά της παράταξης της πλειοψηφίας και καλεί τη Δήμαρχο να τοποθετηθεί δημόσια και ξεκάθαρα για τη συμπεριφορά των δικών της συμβούλων.
“Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Δημοτική Αρχή δεν αποτελεί παρά ένα ακόμα παράδειγμα επιλεκτικής ευαισθησίας. Ενώ καταδικάζει αποκλειστικά τη μειοψηφία, σιωπά επιδεικτικά για τη συμπεριφορά των δικών της συμβούλων, οι οποίοι όχι μόνο παραβίασαν τη θεσμική διαδικασία, αλλά κινήθηκαν και απειλητικά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Η σιωπή αυτή δεν είναι τυχαία. Όταν η Δημοτική Αρχή καταδικάζει επιλεκτικά, δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο: ενισχύει την αίσθηση ασυλίας και ατιμωρησίας για τα μέλη της πλειοψηφίας. Η σιωπή ισοδυναμεί με αποδοχή, και τέτοιες πρακτικές δεν αρμόζουν σε έναν θεσμό που οφείλει να λειτουργεί με διαφάνεια και ευπρέπεια.”
“Για το ζήτημα που τέθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος της μειοψηφίας, κ. Κωνσταντίνος Γκιώνης, έθεσε ένα απόλυτα θεσμικό ερώτημα προς τη Δήμαρχο, ζητώντας ενημέρωση σχετικά με τη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκές επιτροπές με την ιδιότητα της Δημάρχου. Το ερώτημα ήταν ξεκάθαρο και απόλυτα δικαιολογημένο, καθώς η εκπροσώπηση του Δήμου μας σε ευρωπαϊκά όργανα δεν είναι προσωπική υπόθεση, αλλά θεσμική λειτουργία που αφορά όλους τους δημότες.
Η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι αυτό το ζήτημα “δεν αφορά το Δημοτικό Συμβούλιο” αλλά “αφορά μόνο τη Δημοτική Αρχή”.
Όταν είσαι Δήμαρχος και επιλέγεις, υπό αυτή την ιδιότητά σου, να ενταχθείς σε πολιτικό κόμμα της Ευρώπης, οι δημότες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν υπό ποια σκεπή βρίσκεσαι και τι πολιτικές υιοθετείς.
Η θεσμική σου ιδιότητα δεν είναι ιδιωτική υπόθεση, ανήκει στους δημότες που εκπροσωπείς. Είναι δικαίωμά τους να γνωρίζουν ποια πολιτική γραμμή ακολουθείς σε ευρωπαϊκά όργανα, ποια συμφέροντα υποστηρίζεις και με ποιες αρχές ευθυγραμμίζεις τις αποφάσεις σου.
Η διαφάνεια είναι απαίτηση, όχι επιλογή. Και η θεσμική εκπροσώπηση του Δήμου μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν μπορεί να καλύπτεται με μισόλογα και υπεκφυγές”.
Θα λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο η Σχολή Αστυφυλάκων στην Αμφίκλεια;
Έωλη παραμένει η δέσμευση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για την λειτουργία της Σχολής Αστυφυλάκων στην Αμφίκλεια, έργο που θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΔΕ και το ποσό που θα εκταμιευτεί αναμένεται να φτάσει τα 3,5 εκατομμύρια για προσθήκες σε υφιστάμενες υποδομές.
Σε συνάντηση που είχε στην Αμφίκλεια, τον Οκτώβριο του 2024, με την Δήμαρχο Αθανασία Στιβακτή, ο υπουργός είχε δηλώσει ότι η Σχολή αναμένεται να λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο του 2025 και στόχος είναι να φιλοξενήσει εκατοντάδες αστυνομικούς δίνοντας και μια τονωτική ένεση στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Αμφίκλειας.
Τα προβλήματα, όμως, που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι πολλά και όπως διαμορφώνεται σήμερα η κατάσταση, είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει το υπουργείο προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με το Δήμο Αμφίκλειας - Ελάτειας και το Δασαρχείο να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα και η Σχολή να λειτουργήσει στο χρόνο που δεσμεύτηκε ο υπουργός.
Η εν λόγω έκταση βρίσκεται εκτός πολεοδομικού σχεδίου και εκτός οικισμού, με ότι αυτό βέβαια σημαίνει για την δυνατότητα επέκτασης και δόμησης νέων εγκαταστάσεων. Απαιτείται δηλαδή απόφαση πολλών συναρμοδίων υπηρεσιών.
Όταν η έκταση αυτή περιήλθε το 2006 στον Δήμο Αμφίκλειας για την κατασκευή και λειτουργία του «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ» δεν απαιτήθηκαν περιβαλλοντικές προβλέψεις για την κατασκευή του, ούτε περιβαλλοντικές μελέτες και σχετική αδειοδότηση. Γιατί το περιβαλλοντικό κέντρο και οι σκοποί του, θεωρήθηκαν συμβατοί με την διατήρηση τού χαρακτήρα της έκτασης.
Η επικείμενη όμως αλλαγή χρήσης των εγκαταστάσεων για την περίπτωση οικοδόμησης και λειτουργίας της Σχολής και οι απαραίτητες παρεμβάσεις και επεκτάσεις με νέες κατασκευές σε έκταση 1,5 στρέμματος που θα πρέπει να ενοποιηθεί με τη δασική έκταση των 25 στρεμμάτων για να την φιλοξενήσουν τη Σχολή απαιτούν συμμόρφωση στους νέους νόμους και κανόνες που προϋποθέτουν νέους σχεδιασμούς, περιβαλλοντικές μελέτες, άδειες, εγκρίσεις.
«Είμαστε σε συννενόηση με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ευελπιστούμε όλα αυτά τα προβλήματα να διευθετηθούν και η Σχολή να λειτουργήσει στην Αμφίκλεια, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχουμε κάνει ως Δημοτική Αρχή» δηλώνει στον “Λ.Τ.” η Δήμαρχος Αθανασία Στιβακτή, σημειώνοντας ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί.