Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ξεκίνησαν οι ζυμώσεις στη Φθιώτιδα για τις Δημοτικές εκλογές - Ποιά ονόματα ακούγονται για υποψήφιοι Δήμαρχοι

Σε μαραθώνιο διεργασιών και ζυμώσεων εξελίσσεται η μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών στη Φθιώτιδα, αφού από τώρα έχουν ξεκινήσει επίσημα οι συζητήσεις για υποψηφίους Δημάρχους και συγκρότηση δημοτικών συνδυασμών για τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν σε ενα χρόνο από σήμερα και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2023. Οι δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν με νέους κανόνες για την αυτοδιοίκηση.

Κυριότερη αλλαγή είναι ασφαλώς η κατάργηση της απλής αναλογικής. Δήμαρχος και Περιφερειάρχης μπορεί να εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή αν συγκεντρώσει το 43% των ψήφων.

Πατήστε πάνω στη σελίδα για μεγέθυνση.

 

Στην περίπτωση αυτή αλλά και στην περίπτωση που λάβει το 50%+1 τη δεύτερη Κυριακή η παράταξη που θα πλειοψηφίσει “πριμοδοτείται” με τα 3/5 των εδρών και την ανάλογη εκπροσώπηση στα δημοτικά όργανα. Αν ο πρώτος συνδυασμός λάβει άνω του 60% των ψήφων, οι έδρες κατανέμονται αναλογικά.

Μια νέα διάταξη για τα δεδομένα της αυτοδιοίκησης προβλέπει ότι δημοτικός και περιφερειακός συνδυασμός πρέπει να λάβει ποσοστό άνω του 3% για να λάβει έδρα, όπως ισχύει και στο εθνικό κοινοβούλιο.

Υπό το πρίσμα αυτών των νέων δεδομένων πρόσωπα των τοπικών κοινωνιών εκδηλώνουν ανοιχτά το ενδιαφέρον τους για τη διεκδίκηση της δημαρχίας και στους 7 Δήμους του νομού, ενώ επαφές για τη συγκρότηση των νέων συνδυασμών έχουν ξεκινήσει και οι εν ενεργεία Δήμαρχοι.

• Στο Δήμο Λαμιέων εκδηλώνεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον μέχρι στιγμής, με τον νύν Δήμαρχο Θύμιο Καραΐσκο να ετοιμάζεται να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία, με ανανεωμένο σχήμα αυτή τη φορά μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τις παραιτήσεις των δύο αντιδημάρχων Αμαλίας Ποντίκα και Δημήτρη Κυρίτση.

Την υποψηφιότητά του για τη Δημαρχία, έχει ανακοινώσει επίσημα ο επιχειρηματίας Πανουργιάς Παπαϊωάννου, ενώ την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος Δήμαρχος και να ηγηθεί δημοτικού συνδυασμού προανήγγειλε χθες και ο συμπολίτης μας γιατρός Παναγιώτης Ιακωβής, με την ανακοίνωση του ονόματος του συνδυασμού του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παναγιώτης Ιάκωβης θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του τις επόμενες ημέρες, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι το όνομα του συνδυασμού θα είναι “Πρώτα η Λαμία”!

 Ο Παναγιώτης Ιακωβής δημιούργησε και σελίδα στο facebook με το λογότυπο του συνδυασμού το γράμμα “λ”.
Στη σελίδα του υποψήφιου συνδυασμού υπάρχει και δήλωση του Παναγιώτη Ιακωβή η οποία αναφέρει τα εξής: «Η "προσωπική" μας ατζέντα οφείλει να υποτάσσεται στο κοινό καλό. Οι Πολίτες της Λαμίας θα ήθελαν να γνωρίζουν με Διαφάνεια και σαφήνεια τι συμβαίνει πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες, αφού η ψήφος τους δεν δίνεται εν λευκώ, αλλά στη βάση κοινωνικής λογοδοσίας. Η δική μας ομάδα συγκροτείται προγραμματικά και στη βάση κοινών πεποιθήσεων για το καλό της λαϊκής οικογένειας και της Λαμίας. Έχουμε υποτάξει τις προσωπικές μας διαδρομές στο συμφέρον της πόλης».

 Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες τον επόμενο μήνα αναμένεται να ανακοινώσει τη κάθοδό τους εκ νέου στις δημοτικές εκλογές και ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας και πρώην Δήμαρχος Λαμίας Νίκος Σταυρογιάννης.

Ο κ. Σταυρογιάννης το τελευταίο διάστημα έχει διευρύνει τις συζητήσεις του με στελέχη των τοπικών κοινωνιών και κινείται προς την κατεύθυνση συγκρότησης ψηφοδελτίου που θα πλαισιώνεται και από πολλά νέα πρόσωπα.

Συζητήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, γίνονται και στις άλλες δημοτικές παρατάξεις με τους δύο συνδυασμούς της ελάσσονος μειοψηφίας, τη “Λαϊκή Συσπείρωση” και την “Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία”, να αναζητούν νέα πρόσωπα για να τεθούν επικεφαλείς των ψηφοδελτίων.

Κλειστά κρατά τα χαρτιά του και ο επικεφαλής του συνδυασμού “Λαμία στο Κέντρο” Παναγιώτης Στασινός, η παράταξη του οποίου συνεργάζεται με τη Δημοτική Αρχή του Θύμιου Καραΐσκου.

Η εκλογολογία για τα αυτοδιοικητικά καλά κρατεί και στους αλλους Δήμους της Φθιώτιδας.

• Στο Δήμο Μακρακώμης ο σημερινός Δήμαρχος Γιώργος Χατζής ανακοίνωσε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος διεκδικώντας μια δεύτερη θητεία.

Την υποψηφιότητά του για τη Δημαρχία έχει ανακοινώσει και ο περιφερειακός σύμβουλος και επιχειρηματίας Κώστας Καραγιάννης, ο οποίος κινείται ήδη για τη συγκρότηση συνδυασμού.
Στον ίδιο Δήμο ενδιαφέρον για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν εκδηλώσει και άλλα πρόσωπα και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση και νέων αυτοδιοικητικών σχημάτων με στόχο την κάθοδο στις εκλογές.

Έντονα ακούγεται το τελευταίο διάστημα το ονομα του πρώην προέδρου του ΤΕΕ Αν. Στερεάς Στέλιου Ζαχαρόπουλου, ο οποίος σε συνάντηση που είχε με φίλους δεν έκρυψε ότι θα τον ενδιέφερε η ενασχόληση με τα αυτοδιοικητικά πράγματα. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι τελευταία έχει ξεκινήσει ήδη διερευνητικές επαφές για τη συγκρότηση ψηφοδελτίου. Την πρόθεσή του να διεκδικήσει την εκλογή του στο νέο δημοτικό συμβούλιο δεν κρύβει και ο παλιός αυτοδιοικητικός Ζήσης Μπεκιάρης.

• Στο Δήμο Δομοκού ο νυν Δήμαρχος Μπάμπης Λιόλιος είναι έτοιμος, λένε οι πληροφορίες, να υπερασπιστεί την θητεία του και να ζητήσει από τους δημότες να τον εμπιστευτούν για μια δεύτερη δημαρχιακή περίοδο, ενώ θα βρει απέναντί του τον πρώην Δήμαρχο Δημήτρη Τζιαχρήστα ο οποίος έχει πάρει τις αποφάσεις του και κατέρχεται στις εκλογές με ανανεωμένο ψηφοδέλτιο.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες υποψήφιος με τη Λαϊκή Συσπείρωση θα είναι εκ νέου ο κ. Νιάνιος.

• Ο σημερινός Δήμαρχος Καμένων Βούρλων Γιάννης Συκιώτης έχει δρομολογήσει ήδη πρωτοβουλίες για την διεκδίκηση και τρίτης θητείας στο Δήμο, ενώ διερευνητικές επαφές κάνει και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλίας Κυρμανίδης, ο οποίος επίσης θέλει να γίνει Δήμαρχος Καμένων Βούρλων.

Ωστόσο οι πληροφορίες λένε ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος ακόμη δεν έχει πάρει τις οριστικές του αποφάσεις.

• Στο Δήμο Αμφίκλειας - Ελάτειας, η νυν Δήμαρχος Αθανασία Στιβακτή προχωρά δυναμικά για τη διεκδίκηση και δεύτερης θητείας, ενώ προς το παρών δεν φαίνεται να απειλείται η υποψηφιότητά της από κάποιο ισχυρό όνομα, αν και ακόμη είναι πολύ νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα.

Τελευταία ακούγεται το ονομα του περιφερειακού συμβούλου Βασίλη Σιαλμά, ο οποίος δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην περιοχή και διατηρεί επαφές με αυτοδιοικητικά στελέχη που έχουν εκδηλώσει ανοιχτά το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν σε ένα ανεξάρτητο αυτοδιοικητικό σχήμα. Ωστόσο, από την πλευρά του κ. Σιαλμά, δεν έχει εκδηλωθεί δημόσια συγκεκριμένη πρόθεση, απλά γίνεται συζήτηση του ονόματός του.

Ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει για τη δημαρχία και ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Βασιλείου, ένα πρόσωπο με έντονη παρουσία στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής.

• Στο Δήμο Λοκρών, δυναμικά κινείται για την επανεκλογή του ο νυν Δήμαρχος Λοκρών Θανάσης Ζεκεντές, πιστεύοντας ότι οι δημότες θα εκτιμήσουν και θα επιβραβεύσουν με την ψήφο τους το έργο της δημοτικής αρχής.

Την πρόθεσή του να συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές, διεκδικώντας τη ψήφο των δημοτών στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023, έχει εκφράσει και ο πρώην Δήμαρχος Νίκος Λιόλιος, αν και πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται από τον ίδιο, τον θέλουν να εκδηλώνει ενδιαφέρον για την Περιφέρεια Στερεάς συμμετέχοντας σε περιφερειακή κίνηση με καθαρά πολιτικό χαρακτήρα που θα έχει την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Με την υποστήριξη του ΚΚΕ δεν αποκλείεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα και ο Θωμάς Καρατράντος, ο οποίος είχε κατέβει και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές.

• Στο Δήμο Στυλίδας δεδομένη θεωρείται η διεκδίκηση δεύτερης θητείας από την νυν Δήμαρχο Βιργινία Στεργίου, ενώ το ενδεχόμενο επανακαθόδου στις εκλογές με την παράταξή του, εξετάζει και ο Γιάννης Αποστόλου.

Αν και προς το παρών δεν έχουν ακουστεί καινούρια ονόματα, εν τούτοις πληροφορίες αναφέρουν ότι παρασκηνιακά γίνονται κινήσεις παραγόντων και νέων ανθρώπων για τη διερεύνηση προθέσεων για τη συγκρότηση νέου αυτοδιοικητικού σχήματος.