Ξεκινούν άμεσα έργα αποκατάστασης σε Λαμία και Δομοκό
• Στη Λάρισα ο βουλευτής Φθιώτιδας και πρώην υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας και ο Δήμαρχος Δομοκού Χαράλαμπος Λιόλιος για να παραστούν στην υπογραφή των συμβάσεων
Στη Λάρισα βρέθηκαν την Τρίτη (29/4), ο βουλευτής Φθιώτιδας και πρώην υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας και ο Δήμαρχος Δομοκού Χαράλαμπος Λιόλιος, για να παραστούν στην υπογραφή των συμβάσεων αναφορικά με τα οδικά έργα στα οποία τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου 2023 προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές. Οι ζημιές αφορούν το οδικό δίκτυο στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Λάρισας και Ευβοίας.
Με την ολοκλήρωση των έργων θα αποδοθεί στη κυκλοφορία το σύνολο του αποκαταστημένου περιφερειακού οδικού δικτύου σε 26 Δήμους.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη Λάρισα, όπου τους υποδέχθηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.
Εκεί παραβρέθηκαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ο Λαρισαίος υφυπουργός ΥπΑΑΤ, Χρήστος Κέλλας, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργών Θανάσης Κοντογεώργης και ο υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος.
Τα έργα αυτά θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο τεσσάρων εργολαβιών: «Κατεπείγοντα έργα αποκατάστασης βλαβών των υποδομών συνεπεία των έντονων καιρικών φαινομένων «Daniel» και «Elias» Δήμων: Ζαγοράς – Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου, Βόλου και Ρήγα Φεραίου», «Κατεπείγοντα έργα αποκατάστασης βλαβών των υποδομών συνεπεία των έντονων καιρικών φαινομένων «Daniel» και «Elias» Δήμων: Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα, Μετεώρων και Πύλης»,
«Κατεπείγοντα έργα αποκατάστασης βλαβών των υποδομών συνεπεία των έντονων καιρικών φαινομένων «Daniel» και «Elias» Δήμων: Τεμπών, Τυρνάβου, Ελασσόνας, Αγιάς, Λαρισαίων, Φαρκαδόνας, Κιλελέρ, Παλαμά, Μουζακίου, Τρικκαίων και Καρδίτσας» και «Κατεπείγοντα έργα αποκατάστασης βλαβών των υποδομών συνεπεία των έντονων καιρικών φαινομένων «Daniel» και «Elias» Δήμων: Ιστιαίας – Αιδηψού, Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Δομοκού, Λαμίας, Αλμυρού, Φαρσάλων και Σοφάδων».
«Μπορώ να δεχθώ ότι υπήρξε καθυστέρηση, αλλά τα έργα αποκατάστασης ξεκινούν άμεσα και θα αρχίσετε να βλέπετε τα εργοτάξια» ανέφερε από τη Λάρισα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, παρουσία του υφυπουργού, Νίκου Ταχιάου και του Γενικού Γραμματέα Υποδομών, Δημήτρη Αναγνώπουλου, λίγο πριν την υπογραφή των συμβάσεων, για τα έργα αποκατάστασης των ζημιών στο οδικό δίκτυο που προκάλεσαν οι κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias» σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα.
Χρήστος Σταϊκούρας: «Μια πρωτόγνωρη, πολυσύνθετη και δύσκολη διαδικασία τους προηγούμενους 18 μήνες ολοκληρώθηκε με επιτυχία»
Ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας, συμμετείχε χθες στη Λάρισα, στην τελετή υπογραφής από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρίστο Δήμα και τις αναδόχους εταιρείες των συμβάσεων των έργων αποκατάστασης οδικών υποδομών στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.
Στο περιθώριο της συνάντησης αυτής, ο πρώην υπουργός Υποδομών δήλωσε ότι «μία πρωτόγνωρη, πολυσύνθετη και δύσκολη διαδικασία, 44 βημάτων τους προηγούμενους 18 μήνες, με τη συμμετοχή στελεχών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, υπό τον συντονισμό του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιου για θέματα υποδομών Νίκου Ταχιάου, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των αναδόχων εταιρειών, σε μία τεράστια γεωγραφική έκταση και υψηλού προϋπολογισμού, ολοκληρώθηκε με επιτυχία από την Κυβέρνηση».
Διαδικασία, για την οποία απαιτήθηκε, όπως ανέφερε, ειδική νομοθετική διάταξη και Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, και που περιλάμβανε – μετά την υποχώρηση των συνεπειών των φαινομένων – αλλεπάλληλες επιτόπιες αυτοψίες σε 2 χρονικές φάσεις όπου καταγράφηκαν αναλυτικά στοιχεία για περίπου 1.500 σημεία αστοχιών από τεχνικά κλιμάκια των υπηρεσιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και των Περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, ευρείες και συνεχείς συσκέψεις και διαβουλεύσεις με συμμετοχή Περιφερειαρχών και Δημάρχων των περιοχών που επλήγησαν.
«Σκοπός ήταν να καθοριστούν τα οριστικά σημεία παρέμβασης που ανήλθαν τελικά σε 1.007, και αφορούσαν σε οδικά τμήματα προς αποκατάσταση και σημειακές αστοχίες σε 6 περιφερειακές ενότητες, τα οποία και ομαδοποιήθηκαν σε 4 πακέτα εργασιών με προϋπολογισθέν κόστος ύψους 900 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).
Ακολούθησε πλήθος ενεργειών και αποφάσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αναφορικά με τις προαπαιτούμενες εγκρίσεις καθορισμού του τεχνικού αντικειμένου, καθώς και της απαραίτητης εξασφάλισης και επιμερισμού των υψηλών οικονομικών πόρων, που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας/ΤΑΑ (με προϋπολογισμό ύψους 509 εκατ. ευρώ) και από το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης/ ΤΠΑ 2021-2025 (με προϋπολογισμό ύψους 391 εκατ. ευρώ) του Υπουργείου.
Τα σημεία αστοχίας ομαδοποιήθηκαν και διαχωρίστηκαν σε προτεραιότητες, με κριτήρια την κρισιμότητα, τη γραμμική τους συνέχεια και τη δυνατότητα αποπεράτωσής τους εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, ανάλογα με την πηγή χρηματοδότησης».
Ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε, σε όσους δεν το γνωρίζουν, ότι το αντικείμενο που χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το χρόνο ισχύος του χρηματοδοτικού εργαλείου ενώ το υπόλοιπο αντικείμενο που θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Πρόγραμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), η διάρκεια των συμβάσεων έχει οριστεί σε 48 μήνες.
Τον Δεκέμβριο 2024, απεστάλησαν οι προσκλήσεις σε διαδικασία διαπραγμάτευσης στους οικονομικούς φορείς και κατόπιν κατατέθηκαν, αποσφραγίστηκαν και αξιολογήθηκαν οι σχετικές προσφορές.
Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο 2025, ακολούθησε η διαδικασία κατακύρωσης των προσωρινών αναδόχων και η αποστολή των σχεδίων συμβάσεων στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προβλεπόμενο προσυμβατικό έλεγχο, το οποίο και διατύπωσε τη γνώμη ότι δεν κωλύεται η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.
Πλέον, σήμερα, μετά την υπογραφή των συμβάσεων, οι ανάδοχοι εταιρείες εγκαθίστανται στα εργοτάξια και εκκινούν τα έργα αποκατάστασης του οδικού δικτύου.
«Σκοπός», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, «είναι να επουλωθούν οι πληγές που άφησε πίσω της η θεομηνία, αλλά κυρίως, να δημιουργηθούν ανθεκτικότερες υποδομές, οι οποίες θα ενισχύσουν τη θωράκιση της περιοχής απέναντι στην εντεινόμενη κλιματική κρίση και, ταυτόχρονα, θα βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής της τοπικής κοινωνίας».