Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Υπάτη : Ξύπνησαν μνήμες Ολοκαυτώματος μαζι με το αίτημα για τις Γερμανικές αποζημιώσεις

 

 
 

Φόρο τιμής στα θύματα του ολοκαυτώματος της Υπάτης απότισαν η Δημοτική Αρχή του Δήμου Λαμιέων και οι τοπικοί φορείς σε εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην μαρτυρική πόλη .

Στον χώρο του μνημείου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση χοροσταντούντος  του  Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Φθιώτιδας κ Συμεών και παρουσία όλων των τοπικών Αρχών και των κατοίκων της Υπάτης . Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Συμβουλίου των Γερμανικών Αποζημιώσεων Αριστομένης Συγγελάκης .

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Θύμιος Καραίσκος αναφέρθηκε στο θέμα των γερμανικών επανορθώσεων , μιλώντας  για ενα  βαρύ το φορτίο που κουβαλάει τούτος δώ ο τόπος.

''Ένα φορτίο ιστορικό, που ενώ το χαρακτηρίζει η ψυχή και η αυτοθυσία, ταυτοχρόνως σηματοδοτεί και ένα δρόμο χρέους και δικαίωσης, για όλους εκείνους που προσέφεραν τις ζωές και τα νιάτα τους στο θυσιαστήριο της δόξας, για μία πατρίδα ελεύθερη και υπερήφανη.

Οι Γερμανικές επανορθώσεις που ήταν και είναι αυτονόητες για το διεθνές δίκαιο και τους ευρωπαίους πολίτες, αποτελούν ακόμη το ζητούμενο λόγω της ηγεμονικής στάσης και αδιαλλαξίας της Γερμανίας.

 

Δεν είναι τυχαίο που ακόμα και μέσα στην Γερμανία αναπτύσσεται ένα κίνημα να πείσουν την κοινωνία της Γερμανίας, ότι το αίτημα της χώρας μας, το αίτημα της Υπάτης που επίμονα πρωταγωνιστεί στην διεκδίκησή τους είναι δίκαιο, επίκαιρο και πρέπει να ικανοποιηθεί.

 

 

 

 

 

 

 

 

Να πείσουμε την κοινωνία, γιατί οι πολιτικοί το γνωρίζουν πολύ καλά, ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι πολιτικαντισμοί και οι δογματικές κάθε φορά ευρεσιτεχνίες από την Γερμανία, που βεβαίως όλες τους έχουν καταρρεύσει στην συνείδηση των ευρωπαίων πολιτών.

 

Παρά της δυσκολίες, η Υπάτη και οι υπόλοιπες μαρτυρικές πόλεις, μάχονται απέναντι στην αδιαλλαξία των Γερμανών.

 

Μια μάχη που παραλάβαμε και την ενισχύουμε από το ίδιο μετερίζι, καθώς το ολοκαύτωμα τη Υπάτης δεν είναι μια ζωγραφιά, αλλά ένα γεγονός που έφερε πολύ πόνο και πολλά δάκρυα. Είναι ένα ορόσημο, για την σύγχρονη ιστορία μας.

 

Είναι από εκείνα τα σημεία σύμβολα στα οποία μπορούμε να στηριχτούμε. Αν παραπατήσουμε κινδυνεύουμε να πέσουμε στην Άβυσσο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σ΄ αυτόν εδώ τον τόπο που ερχόμαστε ταπεινοί προσκυνητές, ερχόμαστε πρώτα απ’ όλα για να τιμήσουμε εκείνες και εκείνους που έπεσαν θύματα της βαρβαρότητας και εκδικητικότητας του κατακτητή, που, αντί να χτυπηθεί στα πεδία με τους μαχητές, προτίμησε να εξοντώσει αδιακρίτως γυναικόπαιδα και να κάψει σπίτια και εκκλησιές και να εκτελέσει άοπλους Έλληνες.

Ερχόμαστε όμως και για να σκεφτούμε, να προβληματιστούμε, να δούμε τις επιπτώσεις των γεγονότων στην ιστορική μας πορεία και την προβολή τους στο σήμερα.

Ερχόμαστε να δυναμώσουμε τα ηθικά μας ερείσματα, ερχόμαστε για να ανα-βαπτιστούμε στις αξίες εκείνης της γενιάς, απαραίτητα εφόδια, για την πορεία μας στο μέλλον''.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο υπουργός Οικονομικών και βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταικούρας , οι βουλευτές Θέμης Χειμάρας , Γιώργος Κοτρωνιάς και Γιάννης Σαρακιώτης , ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Θανάσης Καρακάντζας , δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και κάτοικοι της Υπάτης .

 

    

randomness