Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις – Ποιοι ακολουθούν μετά τους υγειονομικούς

Πιθανότατα τη Δευτέρα αναμένονται οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε ορισμένες ομάδες εργαζομένων, οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες προκειμένου να μην υπάρξει μεγάλη διασπορά του κορονοϊού σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και προκειμένου να μην χαθεί ο στόχος της ανοσίας μέχρι τις αρχές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Εκτός από τους υγειονομικούς, στο τραπέζι των συζητήσεων για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς φαίνεται πως βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί αλλά και όσοι κατατάσσονται στον στρατό.

Συγκεκριμένα, οι ανακοινώσεις για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών πιθανότατα θα γίνουν τη Δευτέρα 12 Ιουλίου, και θα αφορούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και όσων εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όσοι εργαζόμενοι επιμείνουν αν μην εμβολιαστούν δεν θα απολυθούν από νοσοκομεία και δομές υγείας και φροντίδας αλλά θα μεταφερθούν σε θέσει που δεν θα έχουν επαφές με το κοινό.

Με χρονικό ορίζοντα το φθινόπωρο, στο δεύτερο κύμα υποχρεωτικού εμβολιασμού (μέχρι και τον Οκτώβριο) είναι εξαιρετικά πιθανό να συμπεριληφθούν εκπαιδευτικοί, αθλητές, όσοι κατατάσσονται στο στρατό, αλλά και εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με κριτήριο δηλαδή τις μαζικές επαφές.

Παρότι το εύρος της λίστας των υποχρεωτικών εμβολιασμών δεν έχει ακόμη προεξοφληθεί, «αυτό που γίνεται στα Πανεπιστήμια (σ.σ. με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα) δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Δεν μπορούμε να πάμε σε λογική κλειστών σχολείων και Πανεπιστημίων, υπογράμμισε χθες ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, καταλήγοντας ότι «κλειστή εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι ανεκτή».

Όπως σημείωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των κυβερνητικών συντακτών την Πέμπτη, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται οι ανακοινώσεις για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, προανήγγειλε ουσιαστικά την επίσπευση της διαδικασίας, δεδομένου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παλαιότερα είχε παραπέμψει τις τελικές αποφάσεις για τον χειμώνα. «Η κυβέρνηση έλαβε τη σχετική εισήγηση από την εθνική επιτροπή βιοηθικής για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, θα ανακοινώσει τις σχετικές αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα», τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κυρία Πελώνη.

ΠΗΓΗ 15MINUTES

    

Αθλητικά

Στον ελληνικό «εμφύλιο», ανάμεσα σε Μπόχουμ και Στουτγκάρδη, δεν πανηγύρισε κανείς. Το τελικό 0-0 διατήρησε και τις δύο ομάδες στα χαμηλά στρώματα του βαθμολογικού...