Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Στις 31 Μαΐου κάθε χρόνο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος δίνοντας έμφαση στους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με το κάπνισμα και υποστηρίζοντας αποτελεσματικές πολιτικές για τον περιορισμό του.

Το κάπνισμα είναι η δεύτερη κατά σειρά αιτία θανάτου παγκοσμίως (μετά την υπέρταση) και είναι σήμερα υπεύθυνο για το θάνατο ενός στους δέκα ενήλικες παγκοσμίως.

Το 1987 η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, προκειμένου να προσελκύσει παγκοσμίως την προσοχή πάνω στην επιδημία του καπνίσματος και τις θανατηφόρες συνέπειές της. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία να τονιστούν ειδικά μηνύματα για τον περιορισμό του καπνίσματος και για τη συμμόρφωση στη Σύμβαση - Πλαίσιο του ΠΟΥ για τον έλεγχο του καπνού. Το κάπνισμα είναι η υπ’ αριθμόν ένα επιδημία που αντιμετωπίζει ο χώρος της υγείας και η οποία μπορεί να αποφευχθεί.

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος καθώς επιβεβαιώνεται ότι 3 εκατομμύρια Έλληνες καπνίζουν σε καθημερινή βάση.

Οι ενεργοί καπνιστές στην Ελλάδα (ανεξαρτήτως συχνότητας) υπολογίζονται σε περίπου 3,8 εκατομμύρια και από αυτούς τα 2,3 εκατομμύρια είναι άνδρες και τα 1,5 εκατομμύρια γυναίκες. Οι καθημερινοί καπνιστές είναι περίπου 3,05 εκατομμύρια (1,98 εκατομμύρια άνδρες και 1,07 εκατομμύρια γυναίκες).

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εκτιμάται ότι το 2025 το ποσοστό των καπνιστών (και των δύο φύλων) στην Ελλάδα θα έχει υποχωρήσει στο 37% από 52%. Μέσα στην ίδια 25ετία, το ποσοστό των ανδρών καπνιστών αναμένεται να μειωθεί από 60% σε 47% και των γυναικών από 43% σε 28%.

Δραματικά είναι επίσης τα στοιχεία καταγραφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τα πραγματικά περιστατικά θανάτου από προϊόντα καπνού να ανέρχονται σε 7 εκατομμύρια ετησίως. Πάνω από το 80% των καπνιστών ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Στις χώρες αυτές το κάπνισμα μειώνεται με πιο αργό ρυθμό σε σχέση με τις ανεπτυγμένες χώρες.

Μια νέα μελέτη του ΠΟΥ αναδεικνύει το κάπνισμα (ενεργητικό και παθητικό) ως βασική αιτία των καρδιοπαθειών και των καρδιαγγειακών θανάτων από έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.α.

Κάπνισμα και Covid-19

Σε σχέση με την πανδημία Covid-19 είναι ευνόητο ότι σε έναν καπνιστή η άμυνα του αναπνευστικού συστήματος και εν γένει του ανοσοποιητικού του είναι μειωμένη και προδιαθέτει για εμφάνιση συχνών βρογχίτιδων και πνευμονικών λοιμώξεων.

Ειδικότερα, έχει αποδειχθεί ότι ο κορονοϊός προσπερνά σχετικά εύκολα την υπολειτουργική άμυνα του κροσσωτού επιθηλίου των αεροφόρων οδών των καπνιστών και προσκολλάται στο αναπνευστικό σύστημα με ειδικούς υποδοχείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE-2). Η γονιδιακή έκφραση του ενζύμου αυτού είναι υπερλειτουργική στον καπνιστή (Cai 2020), ο οποίος με αυτόν το μηχανισμό παρέχει περισσότερους υποδοχείς και ακόμη πιο πρόσφορο έδαφος για προσκόλληση του ιού στον πνεύμονα.

Ταυτόχρονα μελέτη από την Κίνα αναφέρει 9% απώλεια ζωής σε καπνιστές ασθενείς, συγκριτικά με 4% σε μη καπνιστές ασθενείς.

Σημαντικό είναι επίσης να καταδειχτεί ότι η συνήθεια του καπνίσματος σημαίνει συχνή επαφή των χεριών με το στόμα, με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα (πακέτο, σπίρτα, αναπτήρας, συσκευές ατμίσματος), ανεξάρτητα από τη χρήση προστατευτικών γαντιών, και δυσχεραίνει τη σωστή χρήση μάσκας.

«Επομένως, και με αφορμή την πανδημία Covid-19, τώρα είναι η κατάλληλη χρονική συγκυρία για πλήρη διακοπή του καπνίσματος, κάτι που θα συμβάλλει στην προστασία από την Covid-19 και συνολικά στην καλυτέρευση της υγείας του καπνιστή».

Οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος

Η διακοπή του καπνίσματος είναι η καλύτερη κίνηση που μπορεί να κάνει ο καπνιστής για την υγεία του. Επιφέρει τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα οφέλη και συνεπάγεται περισσότερα και υγιέστερα χρόνια ζωής.

Ήδη μέσα σε 12 ώρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα μειώνονται και τα επίπεδα οξυγόνου επανέρχονται στο φυσιολογικό.

1 χρόνο μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται κατά 50%.

10 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται κατά 50%.

Στην Ελλάδα το νέο εθνικό σχέδιο κατά του καπνίσματος, ενισχύει και θωρακίζει την καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου με εθνικό στόχο τη μείωση του καπνίσματος κατά 30% μέχρι το 2025, κάτι που αποτελεί στόχο που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι τέσσερις βασικοί άξονες του εθνικού σχεδίου είναι:

 Η προαγωγή της υγείας και της πρόληψης για να αποτραπεί η έναρξη του καπνίσματος, ειδικά σε νέους από 15 ετών και άνω.

 Η προστασία των μη καπνιστών από το παθητικό κάπνισμα.

 Η υποστήριξη στη διακοπή του καπνίσματος.

 Ο έλεγχος και η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στα νέα προϊόντα καπνού.

Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, το Υπουργείο Υγείας διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Επιλέγω να Μην Καπνίζω», στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Α.Ε. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία έκανε και χαιρετισμό.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος David Horner, ενώ μεταδόθηκε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Περιφερειακού Διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Hans Henri Kluge.

Παρεμβάσεις στην ημερίδα έκαναν, επίσης, εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων και εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας.

Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για το Κάπνισμα, Καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης.

 

 

    

 

Απόψεις

# Μπροστάρης σε όλους τους αγώνες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ το στέλεχος του ΚΚΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς ο Κώστας Μπασδέκης, έχει αναδείξει το πρόβλημα σε όλα...