Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014
 

Όμιλος Φίλων Δάσους Λαμίας : ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟXΗ ΤΗΣ ΚΕΡΚΙΝΗΣ

Ένα ακόμη οδοιπορικό μας αυτή τη φορά στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, στην καρδιά τη Άνοιξης, με επίκεντρο τον οικολογικό παράδεισο της περιοχής Κερκίνης, έκλεισε με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Ένα τριήμερο που μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε σημαντικά σημεία οικολογικού, ιστορικού, θρησκευτικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος και να αγαπήσουμε περισσότερο τη φύση και τη χώρα μας.

Πρώτη στάση η περιοχή της Αμφίπολης,την αρχαία αυτή πόλη χτισμένη στην ανατολική Μακεδονία, στις όχθες του ποταμού Στρυμόνα, στη θέση πόλης που παλαιότερα ονομαζόταν Εννέα Οδοί . Με ξεναγό μας την κα Σιάσιου περιηγηθήκαμε στο αρχαιολογικό μουσείο Αμφίπολης που διαθέτει εκθέματα της περιοχής από τους προϊστορικούς χρόνους έως και την βυζαντινή περίοδο, γνωρίσαμε το Λέων της Αμφίπολης και ατενίσαμε το Λόφο Καστά, μαθαίνονται τις τελευταίες εξελίξεις σε μια ανασκαφή με παγκόσμιο ενδιαφέρον που συνεχίζεται.
Στην καταπράσινη πόλη των ΣΕΡΡΩΝ περιηγηθήκαμε το μεσημέρι μας, μια πόλη με πεζοδρομημένο το κέντρο της, με υπέροχα πάρκα με νερά και δεντροστοιχίες, πριν πάρουμε το δρόμο για το σημαντικότερο προσκύνημα της Μακεδονίας μετα το Άγιο ορός, την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου.
Μια Ιστορική Ιερά μονή που στέκει εκεί στους πρόποδες του Μενοικείου όρους από το 1270 μ.Χ. παρά τις απανωτές καταστροφές και λεηλασίες. Μαγευτικό το φυσικό τοπίο, μόνο δέος μας προκάλεσε το μοναστήρι που με γυναικεία αδελφότητα από το 1986 την αναμόρφωσε, πάνω στα χαλάσματα των βαρβάρων και αναστηλώθηκε, έχοντας Μουσειακό χώρο και διατηρώντας αίθουσες επισκέψεων από το παλιό οινοποιείο και ελαιοτριβείο που προϋπήρχαν, αλλά και κατασκευάζοντας τοπικά προϊόντα από πρώτες ύλες της Μονής . Φιλόξενες μοναχές μας ξενάγησαν στο ησυχαστήριο τους πριν πάρουμε το δρόμο για το κατάλυμά μας που ήταν αμφιθεατρικά κτισμένο στη Λίμνη Κερκίνη, στο Λιθότοπο. Αν και σούρουπο τα χρώματα της λίμνης σε μαγεύουν και τα τοπικά καταστήματα σε προκαλούν να γευθείς παραδοσιακούς μεζέδες, ψάρι γριβάδι όπως το λένε οι ντόπιοι αλλά και βουβαλίσιες νοστιμιές που είναι και η ταυτότητα της περιοχής.

 

 

Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα μας στο φύλλο της Μ. Πέμπτης 2 Μαΐου 2024.