Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

ΘΕΜΑΤΑ THΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: ΣΩΤΗΡΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ 1941

Γράφει ο Νίκος Ταξ. Δαβανέλλος

 

 

ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ      

Εν Λαμία τη 16 Σεπτεμβρίου 1941.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΠΟΛΙΤΕΙΑ
ΙΕΡΑ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ
Αριθ. Πρωτ. 1738                                       
                                                    Προς
                   τον Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών  
                                    και πάσης Ελλάδος Κύριον,
              Κύριον Δαμασκηνό.

Ο ιερεύς Δημήτριος Γκάλφης, εφημέριος Σκαμνού της ταπεινής υμών παροικίας, τύπος φιλήσύχου και ακάκου ανθρώπου, συλληφθείς υπό των ενταύθα Αρχών της Ιταλικής Στρατιωτικής Κατοχής, διότι ερεύνης γενομένης εν τη οικία του ευρέθησαν δύο σφαίραι, ωδηγήθη σήμερον εις το Στρατοδικείον Αθηνών.
Τας σφαίρας ταύτας περισυλλέξας ο μικρός υιός του εν τοις αγροίς του χωρίου, όπερ υπήρξε πεδίον πολεμικών επιχειρήσεων  κατά την υποχώρησιν των Άγγλων, έφερεν εις την οικίαν, αγνοούντος του πατρός. Ειξεύροντες καλώς τον ιερέα είμεθα πεποισμένοι, ότι ούτω συνέβησαν τα πράγματα.
Παρακαλούμεν επί τούτοις, όπως ευαρεστούμενος μεριμνήσητε περί της απαλλαγής του, τοσούτω μάλλον, όσω εις παρομοίαν περίστασιν πολλήν  επέδειξεν άλλοτε οξυδέρκειαν  η Ιταλική Στρατιωτική Δικαιωσύνη, αθωώσασα τους κατηγορουμένους.
Της Υμετέρας Μακαριότητος
πρόθυμος εν Χριστώ αδελφός.
                                 (Υπογραφή)

«Αρχείο Νίκου Ταξ. Δαβανέλλου)

Μητροπολίτης αυτή την περίοδο ήταν ο Αμβρόσιος  Νικολαΐδης (1932-1958).  Διατέλεσε Μητροπολίτης από την ενθρόνισή του  στις 30 Οκτωβρίου 1932, ημέρα Κυριακή, μέχρι το θάνατό του στις 28 Νοεμβρίου 1958. Ο Αμβρόσιος Νικολαΐδης προήχθηκε σε Μητροπολίτη και μετατέθηκε στην Μητρόπολη Φθιώτιδος, ύστερα από την κατάργηση της Επισκοπής Ναυπακτίας και Ευρυτανίας και την μετατροπή της Επισκοπής Φθιώτιδος σε Μητρόπολη.  Από το έτος 1922 όλοι οι Επίσκοποι προήχθησαν σε Μητροπολίτες, συνεπώς και οι Επισκοπές σε Μητροπόλεις.
Ο Αμβρόσιος Νικολαΐδης καταγόταν από την Προύσα. Είχε σπουδάσει στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Είχε αναπτύξει έντονη εθνική δράση στη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, του οποίου υπήρξε ένα από τα ηγετικά στελέχη. Το γεγονός τούτο ήταν η αιτία της δολοφονικής απόπειρας εναντίον του, μάλιστα δύο φορές, από το Νεοτουρκικό Κομιτάτο, οι οποίοι πίστευαν πως ο θάνατός του θα έκανε τους Έλληνες να δειλιάσουν. Επίσης ανέπτυξε έντονη φιλανθρωπική δράση, τόσο στη Μακεδονία, στην Ναύπακτο, αλλά και στη Λαμία.

 

 

 

Τα δύο κανόνια του Μπάλου ήταν 25-pounder.
«Aπό τον Ειρηνικό στις Θερμοπύλες - Απρίλιος 1941- Ευμορφία Ψιμογιάννου».

Φωτογραφίες

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Παναγιώτης Ιακωβής Η τρομακτική ακρίβεια που βιώνει ο Έλληνας Πολίτης με μέσο ή χαμηλό εισόδημα, δεν είναι ούτε περιστασιακό ούτε τυχαίο γεγονός. Είναι...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.