ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20 ΑΙΩΝΑ.
Γράφει ο Νίκος Ταξ. Δαβανέλλος
Αριθ. 29
Συνεδρίασις Δ’
Το Δημοτικόν Συμβούλιον Λαμιέων.
Συγκείμενον εκ των μελών αυτού, Τέγου Ν. Σπηλιώτου, Προεδρεύοντος, Κωνσταντίνου Κηλαϊδώνη, Ιωάννου Γεωργιάδου, Δημ. Μαχαιρά, Ιωάννου Σκούπη, Γεωργίου Τριανταφύλλου, Κων. Κρόκου, Γεωργίου Μιχαλοπούλου, Αριστ. Καρακαντά, Δήμου Κουφοδήμου, Δημ. Υφαντή και Ιωάννου Καρατζαβέλου.
Συνελθόν εις συνεδρίασιν εν τω Δημοτικώ Καταστήματι σήμερον την 13ην Απριλίου του 1905 έτους, κατά πρόσκλησιν και υπό την Προεδρείαν του Προεδρεύοντος Δη. Συμβούλου Τέγου Ν. Σπηλιώτου, απουσιάζοντος του τακτικού Προέδρου Γεωργίου Ν. Ξηρού, και επί τη παρουσία του Δημάρχου Λαμιέων κ. Σπυρ. Τράκα, ίνα συσκεφθή και αποφανθή επί του εξής αντικειμένου.-
Ακούσαν του Δημάρχου εισαγάγοντος την από 4 Απριλίου ε. έτους αίτησιν των αμπελοκτημόνων του Δήμου Λαμιέων, αιτουμένων την απαλλαγήν των εκ της πληρωμής φόρου αμπελών Π. έτους 1904, επί τω λόγω ότι αι άμπελοί των κατεστράφησαν καθ’ ολοκληρίαν εκ της νόσου «Περονόσπορος», των αλλεπαλήλων βροχών και πλημμυρών και της καταπεσούσης χαλάζης, και ένεκα τούτων όχι μόνον ουδέν εισόδημα συνέλλεξαν, αλλά και αυτά τα κλίματα υπέστησαν τοιαύτην βλάβην ώστε επί πολύν καιρόν θα μείνουν άκαρπα, και προτείνοντος όπως το Συμβούλιον λαμβάνον υπόψη τα εκτεθέντα εν τη αιτήσει των αμπελοκτημόνων δίκαια παράπονα αυτών εκφράσει τη Σεβαστή Κυβερνήσει ευχήν και θερμώς παρακαλέση αυτήν ίνα ευαρεστουμένη υποβάλη εις την Σεβαστήν Βουλήν Σχέδιον Νόμου και ψηφισθή παρ’ αυτής τούτο, όπως απαλλαγώσει της πληρωμής του καταλογισθέντος φόρου αμπελών δια το Π. έτος 1904, διότι δίκαιον και νόμιμον είναι, αφού πράγματι επήλθεν εκ της ανωτέρω αιτίας τελεία καταστροφή εις τας αμπέλους ολοκλήρου της περιφερείας του Δήμου Λαμιέων.
Το Συμβούλιον λαβόν υπόψη τα εκτεθέμενα εν τη αιτήσει των αμπελοκτημόνων, θεωρούν την πρότασιν του κ. Δημάρχου ορθήν και νόμιμον. Και εξ ιδίας αντιλήψεως γινώσκον ότι πράγματι αι άμπελοι της περιφερείας του Δήμου Λαμιέων έπαθον τελείαν καταστροφήν κατά το Π. έτος 1904 εκ των αλλεπαλήλων πλημμυρών και της νόσου, «Περονόσπορος».
Α π ο φ α ί ν ε τ α ι
Ο μ ο φ ώ ν ω ς
Εκφράζει ευχήν τη Σεβαστή Κυβερνήσει και θερμώς παρακαλέι όπως ευαρεστουμένη υποβάλη προς ψήφισιν εις την Σεβαστήν Βουλήν Σχέδιον Νόμου δια του οποίου να απαλλαχθώσι της πληρωμής φόρου αμπέλων της χρήσεως 1904 οι αμπελοκτήμονες της περιφερείας του Δήμου Λαμιέων, ένεκα της καταστροφής ην υπέστησαν αι άμπελοί των κατά το έτος εκείνο των ραγδαίων βροχών, των αλλεπάληλων πλημμυρών και της καταπεσούσης χαλάζης και της εκ τούτων γεννηθείσης νόσου, «Περονόσπορος».
Ανατίθησι τα περαιτέρω τω Κυρίω
Δημάρχω.
Εγένετο και εξεδόθη εν Λαμία τη 13η
Απριλίου 1905.
Ο Προεδρεύον Δημ. Σύμβουλος Τα Μέλη.
ΓΑΚ Νομού Φθιώτιδος.
Σπύρος Κομνά Τράκας, Δήμαρχος Λαμιέων, (1903-1907, και 1908-1914). Στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθηκαν στο τέλος του 1903 δήμαρχος της Λαμίας εξελέγη ο γόνος της παλιάς ιστορικής και τραγικής οικογενείαςτων Τρακαίων Σπύρος Κομνά Τράκας. Για πρώτη φορά εμφανίζεται ως δήμαρχος της πόλης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 23ης Δεκεμβρίου 1903 και θα εξακολουθήσει ως την 23ην Μαρτίου 1914. Στη διάρκεια της δημαρχίας του χτίστηκε το τότε Παρθεναγωγείο της Λαμίας, το σημερινό 6ο το Πέτρινο Γυμνάσιο Λαμίας. Επί δημαρχίας του αγοράσθηκε ο χώρος στην «Καμηλόβρυση» για την ανέγερση του μνημείου των πεσόντων κατά τον πόλεμο του 1897.
Κατασκεύασε την πλατεία του Αγίου Λουκά, δρόμους, φρόντισε για τον φωτισμό της πόλης και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα σχολεία της πόλης. Ενδιαφέρθηκε για την συνέχιση των έργων του Ιερού Ναού της Ευαγγγελισμού της Θεοτόκου.
ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ (1836-1996) του Δημητρίου Θ. Νάτσιου, Λαμία 1996.
Το εκκλησάκι του Αγίου Λουκά χτίστηκε με τη μέριμνα, τη φροντίδα και την οικονομική δαπάνη από το Συνδικάτο των Μαραγκών και επιπλοποιών της πόλης μας. Ανηγέρθηκε το 1900.