Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

20 Ιουλίου 2022: 48 χρόνια από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο

Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλείου

 

Μαύρη ημέρα της ιστορίας χαρακτηρίζει την εισβολή ο αρθρογράφος Nicolas Kaufmann, σε άρθρο του στο περιοδικό Stern.
O αρθρογράφος παρουσιάζει μια αναδρομή στην 48η επέτειο της παλαιότερης σύγκρουσης στην Ευρώπη από το τέλος του Β' Παγκοσμίου και του άγριου πολέμου που ακολούθησε, με χιλιάδες νεκρούς και και την κατοχή τους 40% του νησιού απο τους εισβολείς.
Με αφορμή την ανάγνωση του άρθρου, για μια ακόμη φορά διαπιστώνεις πως δεν διδασκόμαστε απο την Ιστορία.
Το ψευδοκράτος μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνωριστεί, όμως
τα Τουρκικά στρατεύματα κατοχής παραμένουν. Η ανοχή της διεθνούς κοινότητας στην Τούρκικη αυθαιρεσία έχει αποθρασύνει τους Τούρκους, που πλέον αποτελούν απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα με όλες της χώρες που συνορεύει.
Όπου πόλεμος και η Τουρκία πρώτη, στη Λιβύη έχει στρατεύματα που συμμετέχουν στο πόλεμο, Στη Συρία έχει εισβάλλει σε Συριακό έδαφος, στο Β. Ιράκ ετοιμάζει αυτές τις ημέρες εισβολή, εκβιάζει με κάθε τρόπο την Ευρώπη με τους πρόσφυγες.
Όσο οι Ευρωπαίοι πολιτικοί στην προκλητικότητα απαντούν με λεκτικές κυρώσεις με χαλαρότητα και αδιαφορία τόσο οι Τούρκοι αποθρασύνονται. Οι προκλήσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν όσο ανέχονται τις επεκτατικές πολιτικές των Τούρκων .
Για να μη γραφτούν πλέον άλλες μαύρες σελίδες στην νεότερη Ευρωπαϊκή ιστορία και να μην έχουμε αναταράξεις στην Ευρώπη απο τους δικτάτορες τύπου Ερντογάν και Πούτιν, η Δημοκρατική Ευρώπη ενωμένη και αποφασισμένη πρέπει να σηκώσει ανάστημα και να στείλει τα κατάλληλα μηνύματα.
Οψόμεθα.
Παναγιώτης Βασιλείου

Φωτό: αιχμαλωσία Ελληνοκύπριων στρατιωτών κατά τη διάρκεια της εισβολής απο τα Τουρκικά στρατεύματα (αρχείο 1974)

    

 

Απόψεις

randomness