Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Είναι πολλά τα λεφτά Άρη... (Άρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

Χειρότερα και από τα χρόνια της κρίσης με τα μνημόνια είναι η κατάσταση στην αγορά, όπως εξηγούν καταστηματάρχες και έμποροι στις συναντήσεις τους με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και στις ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών τους οργάνων.

«Πολύ μεγάλη μείωση της δουλειάς και μη διαχειρίσιμα κόστη. Το πρόβλημα είναι πολύ έντονο κυρίως όμως στις μικρές επιχειρήσεις», είναι σε γενικές γραμμές η εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Στην ερώτηση αν αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει σε λουκέτα η απάντηση των καταστηματαρχών είναι άμεση.

«Είναι σαφές αυτό. Είμαστε μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα. Είναι χειρότερα από το 2009 έως το 2012 που φάγαμε όλη την πίεση της απότομης μείωσης της δουλειάς και της εξαφάνισης των πελατών. Στο ίδιο στάδιο είμαστε και τώρα».

Για αυτό το λόγο υπογραμμίζουν συνεχώς την ανάγκη στήριξης, ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφού τα βάρη τους έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, μετά και την εκτόξευση των οφειλών για τους λογαριασμούς ρεύματος.

«Μου ερχόταν 400 - 420 ευρώ το μήνα και τώρα μου ήρθε το ρεύμα στα 800 ευρώ» σημείωσε χαρακτηριστικά ένας έμπορος της περιοχής μας.

Αν αυτή είναι η πραγματική εικόνα της αγοράς, τότε εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι το τελευταίο πακέτο στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση δεν θα είναι αρκετό για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση που εκφραζεται με τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος και τις συνεχείς ανατιμήσεις των βασικών προϊόντων κατανάλωσης.

Σε όλα αυτά όμως υπάρχει ένα ζήτημα. Πως εξηγείται η κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι μοίρασε 44 δις ευρώ (πράγματι δόθηκαν πολλά λεφτά για την στήριξη των επιχειρήσεων) για να στηρίξει την οικονομία και από την άλλη πλευρά η αγορά, που δέχτηκε αυτή την στήριξη, να λέει ότι είναι σε χειρότερη κατάσταση από την εποχή των μνημονίων ;

Διότι στην εποχή των μνημονίων οι κυβερνήσεις όχι μόνο δεν στήριξαν την αγορά αλλά με έναν καταιγισμό μέτρων αφαίμασσαν χρήμα από τις επιχειρήσεις, μέσω της μεγάλης υπερφορολόγησης που υπήρξε στο όνομα της μείωσης των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού, της τιθάσευσης του δημόσιου χρέους και της αποφυγής της άτακτης χρεοκοπίας.

Για πρώτη φορά ο επιχειρηματικός κόσμος στην Ελλάδα λόγω των έκτακτων συνθηκών που ζήσαμε με την πανδημία και τα απανωτά λοκντάουν, είδε το κράτος να στέκεται στο πλευρό του και να τον στηρίζει με δημόσιο χρήμα και άλλες φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις.

Μήπως τα χρήματα της γενναιόδωρης πράγματι κρατικής περέμβασης δεν έπιασαν τόπο ; Μήπως δεν δόθηκαν με τα σωστά κριτήρια και αυτοί που πραγματικά είχαν ανάγκη δεν στηρίχθηκαν όσο θα έπρεπε, ενώ ενισχύθηκαν οικονομικά όσοι δεν αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα ;

Μήπως ευνοήθηκαν κάποιοι ημέτεροι που είχαν τις ακρες στα υπουργεία ;  Η’ μήπως το πρόβλημα που δημιουργήθηκε είναι τόσο βαθύ που καμία κρατική οικονομική στήριξη δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει ;

«Τα ελληνικά νοικοκυριά θα αντέξουν την ακρίβεια λόγω των αποθεματικών τους. Οι αποταμιεύσεις που έχουν συσσωρευτεί είναι αποταμιεύσεις που μπορεί να βγάλουν ένα νοικοκυριό ή μια επιχείρηση από μια δύσκολη θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

Μήπως αυτό αφορά και τις κρατικές ενισχύσεις τα χρόνια της πανδημίας ;

Είναι κάποιες απορίες και απλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Διότι είναι πολλά τα λεφτά Άρη, όπως θα έλεγε και ο Καλογήρου.

Χρήστος Αλεξανδρής

 

 

 

Απόψεις

☛ Στη βιβλιοθήκη του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας βρέθηκε ταξιδεύοντας για τη Θεσσαλονίκη η γραμματέας εθελοντισμού της ΝΔ Πίστη Κρυσταλλίδου.Η κ. Κρυσταλλίδου παρέδωσε...