Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΧΥΤΑ Λαμίας: Μια “βόμβα” που δεν έσκασε!

Στην τελική ευθεία εισέρχεται καλώς εχόντων των πραγμάτων ενα σημαντικό εργο υποδομής για το Δήμο Λαμιέων που ερχεται να διευθετήσει περιβαλλοντικά ζητήματα δεκαετιών και να αλλάξει προς το καλύτερο την εικόνα της πόλης στο θέμα της καθαριότητας.
Πρόκειται για το εργο της επέκτασης του ΧΥΤΑ, εργο για το οποίο εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση τελικά απο το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας Στερεάς.
Ωστόσο για να φτάσουμε σήμερα να μιλάμε για νέο διαγωνισμό, χρειάστηκε το εργο της επέκτασης του ΧΥΤΑ να περάσει απο...σαράντα κύματα (!!) και να υπερβεί πάμπολλα νομικά και γραφειοκρατικά εμπόδια που παρουσιάστηκαν σε ολα τα στάδια του διαγωνισμού. Η υλοποίηση του σημαντικού αυτού εργου υποδομής για την πόλη της Λαμίας μοιάζει με... σκυταλοδρομία μετάθεσης ευθυνών. Κάθε νέα δημοτική αρχή που ερχόταν αναλάμβανε την υποχρέωση να το συνεχίσει απο εκεί που το είχε αφήσει η προηγούμενη, αλλά στην πορεία κάτι γινόταν και ο διαγωνισμός εμενε πάντα στη μέση.
Για την ιστορία να πούμε οτι το εργο της επέκτασης του κυτάρου του ΧΥΤΑ Λαμίας ξεκίνησε το 2013 επι δημαρχίας Γιώργου Κοτρωνιά, συνεχίστηκε επι δημαρχίας Νίκου Σταυρογιάννη και συνεχίστηκε επι δημαρχίας Θύμιου Καραΐσκου. Ολα αυτά τα χρόνια ολοι μιλούσαν για την αναγκαιότητα κατασκευής νέου ΧΥΤΑ γιατί η κατάσταση στη Λαμία με τα σκουπίδια είχε εξελιχθεί οπως μας ελεγαν οι ιθύνοντες της αυτοδιοίκησης σε πραγματική ''υγειονομική βόμβα'' που κάποια στιγμή θα εσκαγε. Και ενω απο την αρχή υπήρχε εξασφαλισμένη ευρωπαική χρηματοδότηση, με την ολιγωρία και την αβελτηρία που μας διακρίνει ως σύστημα λήψης αποφάσεων στη χώρα και στην πόλη αν προτιμάτε της φαιδράς πορτοκαλέας, καταφέραμε να βάλουμε ενα...θεαματικό αυτογκόλ!
 Επειδή εμείς ''τρέχαμε'' με... βέσπα, καταφέραμε να χάσουμε το ΕΣΠΑ!  Χάσαμε την ευρωπαική χρηματοδότηση, το εργο ''το τόσο αναγκαίο και σημαντικό'', απεντάχθηκε απο το ΕΣΠΑ το 2017 παρακαλώ, με αποτέλεσμα  να μην υπάρχει πλέον η πηγή χρηματοδότησής του.
Αρχές του 2019 εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση ξανά, αλλά για ένα νέο έργο στο «ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας». Ο νέος Δήμαρχος Λαμιέων  Θύμιος Καραΐσκος, απο τις πρώτες αποφάσεις που πήρε ηταν να  ζητήσει  από την Οικονομική Επιτροπή και από το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνέχεια να ληφθεί απόφαση ματαίωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας για το έργο επέκτασης του ΧΥΤΑ, προϋπολογισμού 9.000.000 ευρώ, καθώς αυτό είχε «τελματώσει» για επτά χρόνια, λόγω δικαστικής εμπλοκλής και ουσιαστικά είχαν συμβεί ενδιάμεσα γεγονότα, με αποτέλεσμα να έχει μπλοκάρει εντελώς το έργο και να μη μπορεί ο Δήμος Λαμιέων να  προχωρήσει στην ολοκλήρωσή του.
Η απόλυτη δικαίωση για την πολιτική του Δημάρχου στο πιο ακανθώδες ζήτημα που διαχειρίστηκε απο την αρχή της θητείας του ηταν οι αποφάσεις του Διοικητικού  Εφετείου Πειραιά, που εδωσαν οριστικό τέλος σε μια αδιέξοδη διαδικασία στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων και της επέκτασης των δυνατοτήτων του ΧΥΤΑ  που είχε εξελιχθεί σε γόρδιο δεσμό για τα συμφέροντα του Δήμου.
Αναμφίβολα πρόκειται για μια επιτυχία του Δημάρχου, να ξεμπλέξει το εργο που ''σερνόταν'' κυριολεκτικά απο το 2013 και ολοι είχαν αρχίσει να πιστεύουν οτι δεν πρόκειται η Λαμία να αποκτήσει ενα σύγχρονο ΧΥΤΑ.Φυσικά μεγαλύτερη επιτυχία θα είναι να δούμε το εργο να ολοκληρώνεται, βελτιώνοντας τις υπηρεσίες καθαριότητας στην πόλη της Λαμίας.
Χρήστος Αλεξανδρής

    

 

Απόψεις

Απορώ γιατί πολλοί εκπλήσσονται σήμερα με το άκουσμα της είδησης για την απαλλαγή όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση με τα μαύρα ταμεία της Siemens, λόγω καθυστέρησης...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness