Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η Αθήνα χρειάζεται Αθηναίους, η Λαμία Λαμιώτες

Οι ελληνικές πόλεις σε μεγάλο ποσοστό χάνουν με την παρέλευση των δεκαετιών τον αστικό τους χαρακτήρα, την ταυτότητα τους. Παρατηρείται αυτό ακόμα και στην πρωτεύουσα, την Αθήνα.

Και είναι αναμενόμενο ως ένα βαθμό. Η κάθε πόλη κουβαλάει ένα ιστορικό φορτίο, μια κουλτούρα, στο πέρασμα του χρόνου που για να το υπηρετήσεις πρέπει να είσαι μέρος αυτού, να το γνωρίζεις και να το αγαπάς.

Να χτίζεις και να προσθέτεις στο αστικό τοπίο, να μην κατεδαφίζεις.

Δεν είναι ελιτίστικο και ρατσιστικό αυτό που θα πω. Χωρίς παρεξήγηση, η Αθήνα χρειάζεται Αθηναίους, η Λαμία Λαμιώτες και ούτω καθεξής.

Και δεν μιλάω για παλιές οικογένειες που έχουν συνδεθεί με τον τόπο κατ' ανάγκη, μιλάω για την παράδοση και την κουλτούρα της κάθε περιοχής. Που είτε την ξέρεις και την αγαπάς είτε είσαι απλά κάτοικος χωρίς ομφάλιο λώρο με το παρελθόν και θέληση ενσωμάτωσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πόλεις που εμφανίζουν κρίση ταυτότητας είναι εκείνες που δεν έχουν και τον ελάχιστο υγιή τοπικισμό.

Την ανάγκη να αναφέρεσαι ως δημότης και αιρετός στον τόπο, την αγάπη για αυτόν, την ιστορική του γνώση. Όσο θα μένουμε σε μια κριτική εξ αποστάσεως και δεν θα εμβαθύνουμε στο αστικό τοπίο ως ιστορία και κουλτούρα τόσο θα χάνουμε την ευκαιρία της αυτογνωσίας. Τόσο θα απέχουμε από το ανήκειν.

Η πατρίδα είναι η έννοια κλειδί. Πατρίδα μας η Ελλάδα, πατρίδα μας όμως και το χωριουδάκι μας. Δεν χρειάζεται να είναι το πιο ωραίο. Να ξέρουμε σε τι χώμα πατάμε χρειάζεται, τι παραλάβαμε και τι θα παραδώσουμε. Όχι στον επόμενο αιρετό. Αλλά στις επόμενες γενιές.

Στέλιος Κανέλλος
Δικηγόρος

    

 

Απόψεις

Σε μια εποχή κατά την οποία η ζωή του ανθρώπου συντρίβεται και θυσιάζεται στον βωμό της υλικής ευδαιμονίας,της τεχνοκρατίας, του στείρου ωφελιμισμού και του άγονου...
randomness