Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

«Η Γενεαλογική εξάπλωση της Σαρακατσάνικης οικογενείας των Καλλιωραίων»

Γράφει ο Γιώργος Καλλιώρας,

Απόστρατος Αξιωματικός ΠΝ - Ερευνητής

 

Φίλες και φίλοι, συναφίτες και συναφίτισες χαίρεται. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι έπειτα από είκοσι χρόνια ερευνών, το γενεαλογικό δέντρο της οικογενείας μου (Καλλιωραίοι) έχει ολοκληρωθεί κατά 90%.

Οι Καλλιωραίοι με Σαρακατσάνικη καταγωγή, σαν χώρο καταγωγής σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία έχουν την λίμνη Κωπαΐδα (Πολυγύρα) και πιο συγκεκριμένα τον χώρο γύρω από το σημερινό χωριό Διόνυσος - Τσαμάλι Βοιωτίας.

Κάποτε και επί οθωμανικής αυτοκρατορίας με τα κοπάδια τους μετανάστευαν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος (Θεσσαλία, Ήπειρο, Μακεδονία). Μετά την δημιουργία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους και τα όρια που δημιουργήθηκαν ανάμεσα στις δυο χώρες οι μεταναστεύσεις τους περιορίστηκαν μέσα στον χώρο της Ελληνικής επικράτειας.

Γύρω στο 1920-30 ακολουθώντας το δρόμο των περισσότερων Σαρακατσαναίων εγκατέλειψαν τις μεταναστεύσεις, και στις δεκαετίες του 50-60 εγκατέλειψαν οριστικά τον ποιμενικό βίο και οι περισσότεροι από αυτούς εγκαταστάθηκαν στους δύο παραπάνω νομούς.

Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου στις 19.30 στο 1ο Δημοτικό σχολείο Λαμίας με τον τίτλο «Η Γενεαλογική εξάπλωση της Σαρακατσάνικης οικογενείας των Καλλιωραίων» θα παρουσιάσω την Γενεαλογική εξάπλωση της οικογένείας μου από το 1780 περίπου έως σήμερα.

Το γενεαλογικό δέντρο της οικογενείας μου δεν αποτελείται μόνο από μέλη που φέρουν το όνομα Καλλιώρας. Από σεβασμό απέναντι στην Σαρακατσάνα μάνα, στην γυναίκα-θεματοφύλακα της σαρακατσάνικης παράδοσης την Σαρακατσάνα γυναίκα, έχω συμπληρώσει και θα παρουσιάσω και την γενεαλογική εξέλιξη των θηλυκών μελλών της οικογενείας μας.

Το γενεαλογικό δέντρο της οικογενείας μου αποτελείται από 677 καταγεγραμμένες οικογένειες, 711 άντρες, 425 γυναίκες, 3460 ονόματα, 836 γονείς και 960 παιδιά.

• Θα μιλήσουμε για τον αγωνιστή της Θεσσαλικής επανάστασης του 1878 Σπύρο Καλλιώρα ή γενναίο όπως τον αποκαλούσαν οι συναγωνιστές του από το Δερβέν Φούρκα - Καλαμάκι Φθιώτιδος.

• Θα αναφερθούμε στις οικογένειες με τις όποιες συγγένεψαν οι Καλλιωραίοι από το 1800 έως σήμερα.

• Θα προβληθούν κατάλογοι μελών της οικογενείας μας σε διάφορες Πόλεις και χωρία της Ελλάδος.

Επίσης θα αναφερθούν ιστορικά στοιχεία και αναφορές μελών της οικογενείας μας από διάφορους ερευνητές. Και όχι μόνο.

Η εκδήλωση δεν φορά μόνο την οικογένεια των Καλλιωραίων. Όσοι ενδιαφέρεστε να δείτε και να μάθετε πως επεκτείνετε γενεαλογικά μια οικογένεια μπορείτε να έρθετε την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου στις 19.30 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας (όπισθεν του Αγίου Αθανασίου στα Γαλανέικα).

Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Δήμος Λαμίας, ο Ομιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων και ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Φθιώτιδας “Ο Κατσαντώνης”.

Την έρευνα θα παρουσιάσουν ο εκπαιδευτικός Γιώργος Σταυρόπουλος, ο ιδιωτικός υπάλληλος Βασίλης Καλλιώρας και ο μηχανολόγος μηχανικός Αθανάσιος Χριστοδούλου. Την εκδήλωση θα συντονίζει ο εκπαιδευτικός Γιώργος Αναγνώστου.

 

 

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.