Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΧΤΥΠΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάλληλη διαχείριση και τοποθέτηση κεφαλαίων λαμβάνουν πλέον οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών. Οι επενδυτές βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση στην προσπάθεια τους να προεξοφλήσουν έγκαιρα τις επικείμενες αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών, παρακολουθώντας καθημερινά τα νέα μακροοικονομικά δεδομένα που προκύπτουν και ερμηνεύοντας τον πιθανό αντίκτυπο τους.

Την άσκηση εντονότερης συσταλτικής νομισματικής πολιτικής αποφάσισε η Fed έπειτα από την πρόσφατη συνεδρίαση της (3-4 Μαΐου). Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε περαιτέρω αύξηση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων (rate hikes) από 25 μονάδες βάσης (μ.β.) σε 50 μ.β., υποδηλώνοντας έμμεσα τη σημασία της έγκαιρης λήψης δράσεων στην αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων με την περαιτέρω επίσπευση των διαδικασιών. Η εμφανώς πιο hawkish (επιθετική στάση απέναντι στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού) Fed δεν αιφνιδίασε τις αγορές, καθώς η συγκεκριμένη αύξηση είχε ήδη προεξοφληθεί από την αγορά παραγώγων.

 

Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι τελευταία φορά που παρατηρήθηκε αύξηση επιτοκίων σε διαδοχική συνάντηση της Fed ήταν το 2006, ενώ αύξηση κατά 50 μ.β. έχει να παρατηρηθεί από το 2000.

Σε σκέψεις για πιθανή επίσπευση της άσκησης συσταλτικής νομισματικής πολιτικής βρίσκεται αντίστοιχα και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.) Ch. Lagarde με δεδομένο ότι, με βάση τις πρόσφατες μετρήσεις (Μαρτίου 2022), ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έχει παρουσιάσει 7,4% ετήσια αύξηση.

Η συγκεκριμένη καταγραφή είναι η υψηλότερη που έχει παρατηρηθεί για την Ευρώπη από τον Μάρτιο του 1992. Παρόλα αυτά, η αγορά εργασίας στην Ευρώπη είναι αρκετά πιο αδύναμη από την αντίστοιχη της Αμερικής, γεγονός το οποίο θέτει εμπόδια στην υιοθέτηση αντίστοιχων hawkish προσεγγίσεων με της Αμερικανικής οικονομίας.

 

Όλη αυτή η αβεβαιότητα των Κεντρικών Τραπεζών στην επιλογή κατάλληλης επιτοκιακής πολιτικής έχει οδηγήσει στο μη σύνηθες φαινόμενο της ύπαρξης σημαντικά αυξημένης μεταβλητότητας στην αγορά ομολόγων σε σχέση με την αντίστοιχη των μετοχών. Το γεγονός αυτό προκύπτει κυρίως από τις έντονες μαζικές πωλήσεις που πραγματοποιούνται στην αγορά των πρώτων. Εντούτοις, και οι δύο αγορές παραμένουν σε καθοδική τάση (bearish trend) από την αρχή της χρονιάς.

Τέλος, η πιο επιθετική προσέγγιση της Fed στην αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων, συγκριτικά με την αντίστοιχη της Ε.Κ.Τ., έχει οδηγήσει το δολάριο να κερδίζει μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερο έδαφος έναντι του ευρώ. Το γεγονός αυτό πλέον έχει αρχίσει να δημιουργεί έντονες αμφιβολίες στις αγορές για το κατά πόσο η Πρόεδρος της Ε.Κ.Τ. θα προλάβει να αυξήσει τα επιτόκια προτού δει την ισοτιμία των δύο νομισμάτων να γίνεται ένα προς ένα. Με τις δύο Κεντρικές Τράπεζες να εμφανίζονται πιο hawkish από ποτέ, οι αγορές προετοιμάζονται για μια περίοδο ισχυρών αναταράξεων. Σε περιόδους σαν και αυτήν ξεχωρίζουν οι ικανοί επενδυτές από τους τυχερούς.

Στο τέλος της ημέρας, η ορθή διαχείριση κινδύνου σε συνδυασμό με την κατάλληλη στρατηγική είναι αυτές που θα κάνουν τη διαφορά.


Ευάγγελος Μ. Σφακιανάκης

Διδάκτορας Χρηματοοικονομικών
στο Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και
Portfolio Manager σε εταιρείες Asset Management.

 

    

 

randomness