Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Και όμως τα αδέσποτα ζώα πληθύνονται!

Γράφει ο  Παναγιώτης Ιακωβής,

Καρδιολόγος

 

 

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων είναι διεθνής ημέρα δράσης για τα δικαιώματα των ζώων και την καλή τους διαβίωση. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου, την ημέρα γιορτής του Φραγκίσκου της Ασίζης, προστάτη άγιου των ζώων. Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων προέρχεται από τον Χάινριχ Τσίμερμαν, ο οποίος οργάνωσε την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων στις 24 Μαρτίου 1925.

Από τότε μέχρι σήμερα οι παράμετροι που επηρεάζουν τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων μεταβάλλονται και συνδέονται με ιδεολογικές λειτουργίες και ανάλογα με τις κοινωνικές ανάγκες που επιτάσσει η κάθε εποχή, ο κάθε τόπος, η κοινωνική κουλτούρα, ακόμη και η θρησκεία.

Η καλή διαβίωση των ζώων προϋποθέτει σεβασμό στη ζωή. Εξ ορισμού άλλωστε η έννοια περιλαμβάνει κάθε έμβιο ον, κάθε οργανισμό με την ικανότητα της κίνησης και της συναίσθησης.

Σήμερα και αναφερόμενοι στη χώρα μας η προστασία των ζώων εκφράζεται κυρίως μέσω εθελοντικών σχημάτων, οργανώσεων και φορέων.

Δυστυχώς όμως η καλή διαβίωση των ζώων είναι ουτοπική έννοια τις περισσότερες φορές. Και όταν μιλάμε για ζώα ας μην ξεχνάμε ότι εκτός από τα ζώα συντροφιάς (δεσποζόμενα ή αδέσποτα), υπάρχουν τα παραγωγικά ζώα, οι σκύλοι βοήθειας, οι σκύλοι εργασίας, αλλά και τα θεραπευτικά ζώα.

Τα παραγωγικά ζώα δυστυχώς μέσω της βιομηχανοποίησης της παραγωγής κρέατος, αυγών, γαλακτοκομικών προϊόντων, της γουνοποιίας όπως και της παραγωγής δερμάτινων ειδών διαβιούν συχνά σε συνθήκες ακατάλληλες για έμψυχα όντα με συναίσθηση. Μετατρέψαμε τα ίδια σε παραγωγικές μηχανές -χωρίς καν τις βασικές συνθήκες ευζωίας- με σκοπό την αλόγιστη αύξηση του κέρδους της παραγωγής, γεγονός που δυστυχώς μείωσε και σχεδόν εκμηδένισε σε πολλές περιοχές την κλασική παραδοσιακή κτηνοτροφία. Τα ζώα μερικές φορές ζουν σε συνθήκες κακοποίησης σε κλουβιά που ούτε καν μπορούν να σταθούν όρθια ή να αλλάξουν θέση και στο τέλος ο θάνατος τους επέρχεται ως λύτρωση γι’ αυτά. Επισημαίνονται συχνά από φιλοζωικές οργανώσεις οι μεταφορές αυτών σε απαράδεκτες και συχνά θανατηφόρες συνθήκες…

Επισημαίνουμε και την παράνομη αγοραπωλησία ζώων και τους παράνομους εκτροφείς αυτών. Να αναφέρουμε επίσης για τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονται τα ζώα που χρησιμοποιούνται ενίοτε ανεξέλεγκτα για πειράματα…

Το μεγάλο κεφάλαιο που τίθεται να αντιμετωπίσουμε στη χώρα μας είναι η κακοποίηση των ζώων! Το ισχύον νομικό πλαίσιο για την προστασία των ζώων αποτέλεσε και αποτελεί σημείο διαμάχης μεταξύ των ανθρώπων που αγαπούν τα ζώα, των φιλοζωικών οργανώσεων, των κυνηγών, των οικολόγων, της πολιτείας και των μηχανισμών της και λοιπών άλλων εμπλεκομένων φορέων.

Αν και στον τομέα της κακοποίησης των ζώων(παθητικής και ενεργητικής) υπάρχει πλέον αυστηρό νομικό πλαίσιο και η κακοποίησή τους είναι κακούργημα, οι έλεγχοι και η αξιολόγηση των περιστατικών από τους αρμοδίους φορείς (αστυνομία, κτηνιατρική και υγειονομική υπηρεσία) συχνά δεν επιφέρουν αποτέλεσμα. Επισημαίνουμε το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που τους έχουν αφαιρεθεί ζώα συντροφιάς με σχετικές εισαγγελικές διατάξεις και οι οποίοι ξαναπαίρνουν ζώα χωρίς κανέναν έλεγχο και κατ’ εξακολούθηση διαπράττουν το ίδιο αδίκημα.

Στο αστικό περιβάλλον όπου κατοικεί το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού στη χώρα μας, οι συνθήκες είναι απαγορευτικές για την επιβίωση των ζώων. Και όμως τα αδέσποτα ζώα πληθύνονται. Οι δήμοι που έχουν την καθ΄ ύλην αρμοδιότητα -εντός των διοικητικών ορίων των οποίων εντοπίζονται τα αδέσποτα ζώα- αδυνατούν μερικές φορές ακόμη να συλλάβουν τη σοβαρότητα του θέματος αυτού.

Αδυνατούν, συχνά, να εννοήσουν ότι ο σεβασμός στα αδέσποτα και η δημιουργία συνθηκών ευζωίας σύμφωνα με τις ισχύουσες Ευρωπαϊκές Οδηγίες θα οδηγήσει σε αύξηση της στάθμης του πολιτισμού!

Αδυνατούν, συχνά, να εννοήσουν ότι είναι υποχρέωσή τους η εφαρμογή του νόμου! Ότι η δημιουργία καταφυγίων με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές είναι ρητή υποχρέωσή τους και δεν έγκειται στη διακριτική τους ευχέρεια! Ότι τα ζώα δεν είναι εγκληματίες να φυλακίζονται σε κλουβιά και να πεθαίνουν από τη άρνηση λήψης τροφής λόγω του μόνιμου εγκλεισμού τους πολλές φορές σε μικρά κλουβιά!

Τα ζώα είναι ευπαθής ομάδα! Νοιώθουν, πονούν, αισθάνονται και αφήνονται στα χέρια των ανθρώπων! Στα δικά μας χέρια! Τόσο η διαβίωσή τους όσο και η επιβίωσή τους εξαρτώνται από εμάς.

• Άραγε πόσοι συμπολίτες μου επισκεφτήκαν το κυνοκομείο του Δήμου Λαμιέων;

• Άραγε έχουν εικόνα για το πως διαχειρίζεται ο δήμος τα ζώα του κυνοκομείου;

• Άραγε ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσης των έγκλειστων πλασμάτων;

• Άραγε ποια η ποιότητα της τροφής τους;

• Άραγε οι αρμόδιοι φορείς πόσες φορές έκαναν ελέγχους;

• Άραγε τηρούνται οι νόμιμες συνθήκες ευζωίας στο κυνοκομείο;

• Άραγε η άδεια λειτουργίας σε τι δυναμικότητα ζώων αναφέρεται και πόσα ζώα υπάρχουν εκεί;

• Άραγε τηρούνται οι σχετικές περιβαλλοντικές, υγειονομικές και κτιριοδομικές διατάξεις;

• Άραγε τα ζώα αισθάνονται όμορφα εκεί;

• Άραγε με ποιον τρόπο προωθούνται τα αδέσποτα ζώα του κυνοκομείου σε υιοθεσίες;

• Άραγε σε ποια χωριά επανεντάσσονται οι σκύλοι, δηλαδή ποιες είναι οι “δεξαμενές” υποδοχής αδέσποτων ζώων και ποιος ασχολείται υπεύθυνα με τα ζώα που επανεντάχθηκαν;

Ενημερώνονται και ερωτώνται οι αρμόδιοι τοπικοί δημοτικοί φορείς των κοινοτήτων στις οποίες γίνονται επανεντάξεις; Έχουν ποτίστρες και ταΐστρες εκεί; Ποιος παρακολουθεί την υγεία των ζώων αυτών;

• Άραγε ποιος φροντίζει και που φιλοξενούνται τα πλήθη των κουταβιών και των νεογέννητων γατιών που πετιούνται ως σκουπίδια από τους συμπολίτες μας και ποιος πληρώνει γι’ αυτά;

• Άραγε ο δήμος χορηγεί αποπαρασίτωση στα αδέσποτα της πόλης μας ώστε να προστατευτούν αυτά αλλά και τα δεσποζόμενα ζώα μας από τις βασικές ασθένειες;

• Άραγε γιατί να βιώνουμε περιστατικά επίθεσης σκύλων σε συμπολίτες μας;

• Άραγε τι γίνεται με το διαδημοτικό κέντρο φιλοξενίας αδέσποτων ζώων που θα κατασκευαζόταν στο δήμο Λαμιέων;

• Άραγε πόση πικρία και λύπη νοιώθουν οι εθελοντές που φροντίζουν τα αδέσποτα;

• Άραγε πως θα ήταν η πόλη χωρίς εθελοντές για την προστασία των ζώων;

• Άραγε τι γίνεται με την άγρια πανίδα της περιοχής;

• Άραγε απέμεινε άγρια πανίδα στους υγροβιότοπους;

• Άραγε προστατεύονται τα ζώα στο Ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000;

• Άραγε τις συνθήκες διαβίωσης των παραγωγικών ζώων τις ελέγχουν οι αρμόδιοι φορείς;

• Άραγε γιατί ερήμωσαν οι δρυμοί μας από άγρια πανίδα;

• Άραγε μπορούμε να βοηθήσουμε και να σώσουμε τα ζώα;

ΜΠΟΡΟΥΜΕ!!!!!

✔  Γιατί αγαπάμε τα ζώα!

✔  Γιατί η αγάπη δεν μεροληπτεί και τα πάντα σέβεται!

✔  Γιατί γνωρίζουμε ότι η προστασία των ζώων συνεπάγεται την προστασία του ανθρώπου και ευρύτερα την προστασία της ομαλής και με σεβασμό συνύπαρξης!

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΟΠΟΥ ΤΑ ΖΩΑ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΑΙΣΘΑΝΟΜΕΝΑ ΟΝΤΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥΣ ΘΑ ΠΛΑΙΣΙΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΕΥΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ!

Το Τηλεφωνικό Κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας για καταγγελίες κακοποίησησης ζώων είναι το 10410.

 

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness