Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

To κτήριο που έπρεπε να στεγάζει δύο εμβληματικές προσωπικότητες

Γράφει ο Νίκος Ταξ. Δαβανέλλος

 

«Κριτές θα μας δικάσουν
οι αγέννητοι, οι νεκροί μας»,
Παλαμάς


Στη δυτική πλευρά της Πλατείας Ελευθερίας, αριστερά από τα σκαλιά που οδηγούν στην Πλατεία «Το Καράβι», διατηρείται ένα κτίριο, ίσως από τα πρώτα που χτίστηκαν μετά την απελευθέρωση, που λειτούργησε ως καφενείο, κινητός κινηματογράφος κλπ. Κτίριο διατηρητέο. Ανήκε στην οικογένεια του Χρήστου Ηλία Χατζηχρήστου (1837-1925).

Γεννήθηκε στην Υπάτη, φοίτησε στη Λαμία και στηaν Φιλοσοφική Σχολή το 1860. Υπήρξε Σχολάρχης της ενοριακής σχολής της Παναγίας Σταυροδρομίου, στην Πόλη, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και ιδρυτής του «Ελληνογαλλικού Λυκείου» με την προστασία του Γαλλικού Κράτους.

Ίδρυσε το «Ελληνικό Κλασσικό Γυμνάσιο», αναγνωρισμένο από τα γαλλικά, ελβετικά και πολλά άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Ανάμεσα στις εκατοντάδες Ελλήνων σπουδαστών φοίτησε και ο Μανώλης Καλομοίρης. Το 1920 ο Χατζηχρήστος επέστρεψε στην Ελλάδα και μαζί του έφερε και την βιβλιοθήκη του, στον όροφο επάνω από το καφενείο, σε αυτόν τον χώρο τον αγορασμένο από τον ΟΑΕΔ , και ο οποίος ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε, παρά μονάχα για να αναρτηθεί εκείνο το κουρελόπανο με το οποίο κάποιοι, κάποτε διεκδικούσαν την Έδρα του πανεπιστημίου.

Το Δημοτικό Ωδείο Λαμίας πρωτοστεγάστηκε στο νεοκλασικό κτίριο στην Πλατεία Διάκου, απέναντι από το άλλοτε ταχυδρομείο. Πρώτη διδάξασα μουσική η Μαντάμ Μαρία Μπερτόγια (1854-1957), η οποία από την Τεργέστη βρέθηκε στην Ερμούπολη και την δεκαετία του ’30 βρέθηκε στη Λαμία μαζί με τα παιδιά της. Συνέβαλε πολύ στη διδασκαλία της μουσικής και της γαλλικής γλώσσας

To έτος 1938 θα ιδρυθεί με νόμο το Δημοτικό Ωδείο Λαμίας, το οποίο θα στεγαστεί στο κτίριο του Ηλία Χατζηχρήστου. Στο τέλος του σχολικού έτους θα μεταβεί στη Λαμία ο ιδρυτής των ωδείων, Μανώλης Καλομοίρης. Θα εξετάσει τους μαθητές. Ανάμεσα σ’ αυτούς θα είναι και ο κατοπινά παγκοσμίου φήμης Λαμιώτης Ντίνος Εγκολφόπουλος (1928-1999).

Γι’ αυτόν ο Μανώλης Καλομοίρης θα γράψει στην εφημερίδα «Το Έθνος», «πως ο Ντίνος Εγκολφόπουλος θα εξελιχθεί σε μεγάλη καλλιτεχνική μονάδα». Ο βαρύτονος καλλιτέχνης του μελοδράματος, μόνιμο στέλεχος της Λυρικής Σκηνής και της Σκάλας του Μιλάνου, ένας από τους ελάχιστους Έλληνες που θα συμπράξει με όλους τους διεθνείς καλλιτέχνες και τις ντίβες στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, ανάμεσα σ’ αυτούς και την Μαρία Κάλλας. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη Λυρική το 1948, στα «Κατά Ιωάννη Πάθη» του Μπάχ, σε έργα των Χέντελ, Μπετόβεν, στο «Χορό των Μεταμφιεζομένων « του Βέρντι, στην «Περουζέ» του Θ. Σακελλαρίδη, στην «Κάρμεν» του Μπιζέ. Τραγούδησε στην Αφρική, Κύπρο, Μοζαμβίκη, Ροδεσία.

Το 1952 ο Ντίνος Εγκολφόπουλος, ύστερα από εξετάσεις προσελήφθη στη Σκάλα του Μιλάνου, όπου σε ηλικία 34 ετών έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβερν κάτω από την διεύθυνση του Βίκτωρ ντε Σάμπατα, τραγούδησε την «Αγάπη της Δανάης» υπό την διεύθυνση του Κλέμενς Κράους, στα «Κάρμενα Μπουράνα» κάτω από την διεύθυνση του Φον Κάραγιαν, και τόσες πολλές ακόμα εμφανίσεις, σχεδόν όλου του δραματικού ρεπερτορίου.

Το 1955 τραγούδησε τον «Ιδομενέα» του Μότσαρτ με τον οποίο εγκαινιάστηκε το πρώτο φεστιβάλ των Αθηνών στο Ηρώδειο, καθώς επίσης και στον «Φιντέλιο», στον «Οιδίποδα». Το δε 1964 στη Λυρική τραγούδησε «Τροβατόρε» και «Τόσκα».

Το 1959 ήταν παρτενέρ της Μαρίας Κάλλας στο έργο «Πειρατής» του Μπελίνι στις ΗΠΑ. Τραγούδησε σε όλα τα μεγάλα θέατρα της Ευρώπης και της Αμερικής. Τιμήθηκε με πολλά χρυσά βραβεία.

Το καλοκαίρι του 1954 εμφανίστηκε στην γενέτειρά του τη Λαμία και τραγούδησε στον κινηματογράφο ΡΕΞ, καθώς επίσης και στο Γυμναστήριο Λαμίας με τους καλλιτέχνες Κώστα Τρωγαδή και Λέλα Ζωγράφου. Οι εισπράξεις δόθηκαν στο Ορφανοτροφείο Λαμίας.

Θα μπορούσα να αναφέρω ακόμη περισσότερα για τον ΕGO - το καλλιτεχνικό του όνομα, με το οποίο ήταν τόσο γνωστός στα πέρατα του κόσμου και παντελώς άγνωστος στον τόπο του.

Το κτίριο της Πλατείας Λαού σε πλήρη εγκατάλειψη. Σήμερα είναι ένας “κάρφος των οφθαλμών”. Μήπως, κ. Δήμαρχε, πρέπει να ανακαινισθεί και να «στεγάσει» αυτές τις δύο παγκοσμίου φήμης προσωπικότητες. Έστω και μετά θάνατον μια αναγνώριση; Πιστεύω πως είναι χρέος μας και ανταπόδοση για ό,τι έκαναν για μας.

Νίκος Ταξ. Δαβανέλλος

 

Φωτογραφίες

    

 

Απόψεις

# Μπροστάρης σε όλους τους αγώνες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ το στέλεχος του ΚΚΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς ο Κώστας Μπασδέκης, έχει αναδείξει το πρόβλημα σε όλα...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.