Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μουσειο…λόγος Δυνατή εκκίνηση για την τουριστική ανάπτυξη της Φθιώτιδας ο Θρησκευτικός Τουρισμός

Γράφει η Ηλιάνα Ζιώγα,

Μουσειολόγος - Σύμβουλος Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

 

Στο πλαίσιο διοργάνωσης της Πανελλήνιας Έκθεσης «LamiaExpo 2022» πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η σημαντική εσπερίδα από την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με θέμα «Θρησκευτικός Τουρισμός». 

Οι κεντρικοί ομιλητές ιεράρχες από τη Στερεά Ελλάδα, καθηγητές πανεπιστημίων και πλήθος συνέδρων παρευρέθηκαν στο συνεδριακό κτίριο της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας τη Δευτέρα 26/9/2022 για την έναρξη της ημερίδας, την οποία κήρυξε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος.

Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις παρουσιάστηκαν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β. Σποράδων κ. Χρυσόστομο με θέμα: «Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος, ως τουριστικός και όχι μόνον προορισμός και η πολύπλευρη ανάπτυξη της γύρω περιοχής», από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιο, με θέμα: «Το βασιλομονάστηρο του οσίου Λουκά Βοιωτίας.

Η πορεία του και η δυναμική του μέσα στο χρόνο», από τον Καθηγητή κ. Χρήστο Καραγιάννη, Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ, με θέμα: «Ο θρησκευτικός τουρισμός ως μοχλός αειφόρου ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Η περίπτωση των Ιερών Μονών της Ανατολικής Φθιώτιδας», από τον Επίκουρο Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου κ. Λάμπρο Μπαμπαλιούτα, με θέμα: «Η συμβολή της πολύπλευρης διακυβέρνησης στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού» και τέλος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών με θέμα: «Ένα project για την τουριστική ανάπτυξη της Στερεάς Ελλάδας και η αξία των ψηφιακών μέσων».

 


Η Φθιώτιδα είναι ένας προορισμός που παρουσιάζει έντονο θρησκευτικό πλούτο, καθώς και αξιοθέατα σημαντικής πολιτισμικής κληρονομιάς και φυσικής ομορφιάς.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών παρουσίασε το Μουσείο Εκκλησιαστικού Πολιτισμού- Κέντρο Έρευνας, Εκπαίδευσης, Τεκμηρίωσης και Ψηφιακής Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Πολιτιστικής Κληρονομίας της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδας, η ίδρυση του οποίου θα δημιουργήσει την αφετηρία για μια σειρά από ποικίλες καινοτόμες πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις που έχουν ανάγκη οι σύγχρονες κοινωνίες, χρησιμοποιώντας και εφαρμόζοντας στρατηγικές διαχείρισης και τεχνικές επικοινωνίας συμβάλλοντας τα μέγιστα τόσο στην βελτίωση της ποιότητας ζωής όσο και στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Η ίδρυση και διαχείριση τέτοιων πολιτιστικών οργανισμών σε συνδυασμό με τον οργανωμένο σχεδιασμό εναλλακτικών μορφών τουρισμού και ειδικότερα θρησκευτικού τουρισμού αποτελούν τον μοχλό προσέλκυσης και διατήρησης των επισκεπτών στην περιοχή.

H ημερίδα αποτελεί μια από τις πρώτες προσπάθειες για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μέσω του θρησκευτικού και πολιτιστικού τουρισμού, ως εναλλακτικού τρόπου τουριστικής ανάπτυξης. Ο θρησκευτικός τουρισμός παρουσιάζει μεγάλη δυναμική και ανθεκτικότητα  ειδικά σε περιόδους κρίσης σε σχέση με άλλες μορφές τουρισμού.

Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού είναι η «διάρκεια», διευρυμένη τουριστική περίοδος δώδεκα μηνών. Είναι εύκολα κατανοητό ότι ο τουρισμός διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη μιας κοινωνίας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των υποδομών, την ενθάρρυνση οικονομικών συναλλαγών, των επενδύσεων, την τοπική παραγωγή και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής εν γένει.

Στις μέρες μας παρατηρείται ραγδαία ανάπτυξη των ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, διότι οι ανάγκες των τουριστών έχουν διαφοροποιηθεί, ικανοποιούνται εξατομικευμένα και αποτελούν «εμπειρία», την οποία επιλέγει ο εν δυνάμει επισκέπτης με γνώμονα τις προτιμήσεις του και την ικανοποίηση των αναγκών του. Σύμφωνα με έρευνες, οι θρησκευτικοί τουρίστες αποτελούν σημαντικό ποσοστό τουριστών που επηρεάζει την τοπική οικονομία και καθορίζει την τουριστική στρατηγική.

Ο θρησκευτικός τουρισμός προσφέρει εξειδικευμένες υποδομές και υπηρεσίες στην τουριστική ανάπτυξη, αποτελεί μια από τις  σημαντικές και δυναμικές μορφές ειδικού τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, διότι αυτή η μορφή τουρισμού είναι η παλαιότερη και πιο διαδεδομένη. Οι περιοχές που έχουν αναπτύξει τον θρησκευτικό τουρισμό έχουν παρατηρήσει σημαντική πηγή εσόδων και η ανάπτυξη του αποτελεί επένδυση, καθώς έχει τη δυνατότητα να αλλάξει ριζικά τον τομέα του τουρισμού μιας περιοχής και τους περαιτέρω τομείς και εμπλεκόμενους που σχετίζονται με αυτόν.

 

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness