Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Όχι άλλες καταδίκες!

Στο θέμα της Τουρκικής προκλητικότητας η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ...σηκώνει μύγα στο σπαθί της. Με το που πάει να κουνηθεί ο Ερντογάν ...τρώει και μια καταδίκη από τους Ευρωπαίους ηγέτες.  

Με τόσες καταδίκες στην πλάτη του ο Τούρκος ηγέτης πρέπει να έχει χάσει τον ύπνο του.

Τον καταδίκασαν για τα γεγονότα στον Έβρο με την απόπειρα εισβολής μεταναστών. Τον καταδίκασαν για την μετατροπή της Αγίας Σοφιας του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε τζαμί.

Τον καταδίκασαν για την προκλητικότητα στο Αιγαίο. Τον καταδίκασαν για την απόσυρση της Τουρκίας από τη διεθνή σύμβαση για τα δικαιώματα των γυναικών.

Τον καταδίκασαν για τις υβριστικές επιθέσεις του σε βάρος του Γάλλου προέδρου, του μισογυνισμού εναντίον της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και συνολικά της ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον καταδίκασαν για το παράνομο Τουρκολιβυκο μνημόνιο.

Νέες αυστηρές προειδοποιήσεις απηύθυναν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι για τις αυθαιρεσίες και τις παράνομες ενέργειες του Τουρκου προέδου στην Κύπρο.

Με τόσες καταδίκες στην πλάτη του ο Τούρκος πρόεδρος, να δείτε πως στο τέλος θα καταγγείλει πανευρωπαϊκή και παγκόσμια συνωμοσία σε βάρος του και θα ζητήσει προστασία από το Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Γι’ αυτό μήπως είναι καλύτερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες να σταματήσουν τις καταδίκες σε βάρος του Τούρκου προέδρου. Όχι άλλες καταδίκες φίλοι Ευρωπαίοι. Δείξτε μια επιείκεια. Μην εξαντλείται την σκληρότητα σας και την αυστηρότητα σας πάνω στον Τούρκο Πρόεδρο. Άνθρωπος είναι κι αυτός. Πως ν’ αντέξει τόση καταπίεση !

Αλλά ας σοβαρευτούμε γιατί τα πράγματα στην
εξωτερική πολιτική είναι πολύ σοβαρά.

Ο Ντράγκι χαρακτήρισε δικτάτορα τον Τούρκο πρόεδρο. Τι κάνει ένας δικτάτορας; Ακριβώς ότι κάνει ο Τούρκος πρόεδρος. Φυλακιζει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Φιμώνει τον τύπο, όταν η λογοκρισία δεν φέρνει τα αποτελέσματα που επιθυμεί.

Ριχνει μαύρο στα δημοφιλή τηλεοπτικά δίκτυα, επιχειρεί να ελέγξει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κλείνει στη φυλακή όσους τολμούν να του ασκήσουν κριτική.

Δεν ανέχεται κανέναν αντίλογο. Δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα,και φυσικά δεν σέβεται τη διεθνή νομιμότητα. Αντίθετα απειλεί συνεχώς μια γειτονική χώρα με πόλεμο, διεκδικώντας εδάφη.

Ανακαλύπτει παντού πραξικοπήματα σε βάρος του. Όλοι οι δικτάτορες έγραψε κάποτε ένας συγγραφέας, καταφεύγουν στην ωμή βία για να αποτρέψουν σενάρια που υπάρχουν μόνο στο μυαλό τους.

Στο εσωτερικο της γείτονος χώρας η δημοκρατία πεθαίνει κάθε μέρα.

Το πολιτικο καθεστώς που κυβερνά τη χώρα διολισθαίνει συνεχώς σε αυταρχικές λογικές.

Όλα αυτά όμως δεν φαίνεται να ενοχλούν ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους. Με τον τρόπο που συμπεριφέρονται στο γείτονα, καθιστούν δυσδιάκριτες τις διαφορές ανάμεσα στις δυτικές δημοκρατίες και την δικτατορία του σουλτάνου.

Έχουμε την εντύπωση ότι ήρθε ο καιρός να αναθεωρήσουν τη στάση τους απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο γιατί η πολλή ευγένεια βλάπτει.


Χρήστος Αλεξανδρής

 

 

    

randomness