Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

“Οι δρόμοι της θλίψης”

Σαρανταπενταχρονος νεκρός σε τροχαιο, δεκαεννιάχρονος θύμα τροχαίου, δύο νεαροί νεκροί στην άσφαλτο,ξεκλήρισμα οικογένειας... Συνήθεις τίτλοι σε καθημερινή βάση σε όλα τα μέσα ενημέρωσης που μας λυπούν και μας πληγώνουν βαθιά σα μαχαιριά στην καρδιά, όταν τα λουλούδια του τόπου μας ποδοπατούνται και μαραίνονται κάτω από τις άψυχες λαμαρίνες που πριν αποτελούσαν ένα αυτοκίνητο ή μία μηχανή - δεν έχει σημασία ο κυβισμός, η αξία, το είδος του αυτοκινήτου - που είτε με κόπο, είτε με θυσίες ζωής, είτε με άνεση χρημάτων και από αυτοκινητολατρία, με χαρά και ενθουσιασμό τα εποχούνται οι οδηγοί τους. 

Δεν είμαστε εμείς οι κριτές της ζωής του άλλου και είναι βέβηλο πάνω στο άψυχο κουφάρι του άλλου να ασκούμε την οποιαδήποτε κριτική. Εκείνο που χρειάζεται είναι να συνειδητοποιηθεί ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εκλείψει το φαινόμενο του καθημερινού φόρου αίματος στην άσφαλτο που, αν μπορούσε να μιλήσει, δε θα μπορούσε να διεκτραγωδήσει με λόγια τον γοερό ήβουβό θάνατο που έχει νιώσει στα τσιμεντωμένα χαλίκια της.

Είναι, λοιπόν, εφικτό να αποφευχθούν τα τροχαία ατυχήματα και να εκλείψουν οι αιτίες που τα προκαλούν;

Και πως αυτό θα καταστεί δυνατό; Με μέτρα κατασταλτικά η πρόληψης; Η πείρα έχει δείξει ότι τα κατασταλτικά μέσα, πρόστιμα, αφαίρεση άδειας, διπλώματος... λειτουργούν και παράγουν βραχύβια αποτελέσματα, διότι ο άνθρωπος εύκολα λησμονεί και βαθιά μέσα του πιστεύει ότι, αν τα επανακτήσει, δε θα υποπέσει πάλι στο ίδιο ατόπημα και δε θα παραβιάσει πάλι τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Φρούδα ελπίδα, γιατί η όλη οδική συμπεριφορά έχει βαθιές τις ρίζες της στο σύνολο της προσωπικότητας που αντιπροσωπεύουμε ως άνθρωποι.

Άλλοι είμαστε σοβαροί και ώριμοι, συνετοί και σώφρονες,με ισχυρό αυτοέλεγχο και αυτογνωσία, ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε τα πάθη μας, αλλοι επιπόλαιοι και ασταθείς, απρόσεκτοι και απρονοητοι για τα αποτελέσματα της συμπεριφοράς μας, οξύθυμοι και επιρρεπείς στην αντίδραση και στην εξύβριση του άλλου ανθρώπου, υπερβολικοί στις εκδηλώσεις μας, ασυναίσθητοι και με αδυναμία αυτοκυριαρχίας.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά εκδηλώνονται και κατά την οδήγηση. Και όσο και αν κάποιοι ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, θα έχουν να αντιμετωπίσουν τους άλλους που εντάσσονται στη δεύτερη κατηγορία, και το ατύχημα είναι αναπόφευκτο. Γι’ αυτό η βέλτιστη λύση μπορεί να δρομολογηθεί μέσα απο τα μέτρα πρόληψης.

Η πεμπτουσία αυτών βρίσκεται στην παιδεία, εννοώντας πραγματική οδηγική παιδεία από τις πρώτες βαθμίδες εκπαίδευσης με ουσιαστικό περιεχόμενο, με έγκριτα εγχειρίδια, με διδασκαλία από εξειδικευμένους ανθρώπους, με επισκέψεις σε χώρους νοσοκομείων και κέντρων αποκατάστασης, ώστε να γίνονται οι νέοι αυτόπτες και αυτηκοοι των εμπειριών όλων εκείνων που η ζωή τους άλλαξε και αποτελεί Γολγοθά μετά τα τροχαία ατυχηματα.

Και βέβαια, τίποτε δε θα επιτευχθεί, αν εμείς οι ίδιοι δεν ασκηθουμε στην αυτοκριτική και στον αυτοέλεγχο, στο μετρο, στη σύνεση και αν δε συνειδητοποιήσουμε ότι το αυτοκίνητο η η μηχανή είναι μεσα διευκόλυνσης της ζωής μας και, ότι εκτός από την ευθύνη για τη δική μας ασφάλεια, έχουμε και τη συνευθυνη και για την ασφάλεια του αλλου οδηγού, των συνεπιβατων, των πεζων, των ζώων που κινουνται δίπλα μας και έχουν τα ίδια δικαιώματα στους δρόμους!

Δεν είμαστε μόνοι αμαξηλάτες στους πολύβουους και πολυάμαξους δρόμους αλλά ένας από τους πολυάριθμους άλλους που πρέπει να σεβόμαστε!

Το σύνθημα μας: ίσα δικαιώματα και στους δρόμους!Ποτε ξανά δρόμοι θλίψης!


Eυμορφία Ρουποτιά
Πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ

 

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων