To ΠΑΣΟΚ στις μέρες μας
Γράφει ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
Οι σκέψεις δεν περιστρέφονται μόνο στον εκλογικό πυρετό και την αρχηγικών σκοπιμοτήτων περιδίνηση που δρομολογήθηκε Καλοκαιριάτικα για το ΠΑΣΟΚ, τον «πάλαι ποτέ κραταιό» πολιτικό φορέα της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Αφορούν παράλληλα και τις πολιτικές που, από όλα τα κόμματα της πολιτικής μας σκηνής, υιοθετούνται και η ανεπάρκειά τους «τσακίζει κόκκαλα».
Για το χάλι της Ελλαδικής πραγματικότητας, μακάρι να έφταιγε μόνο το ΠΑΣΟΚ. Δε χρειάζεται να πάμε πολύ μακριά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όσα η κοινωνία μας βίωσε στην αναμέτρηση των Ευρωεκλογών του περασμένου Ιουνίου. Πρόκειται για γεγονότα και συμβάντα των δύο τελευταίων μηνών που, κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον, δεν έχουν προηγούμενο. Με το πολιτικό μας «σύστημα» να αδιαφορεί επιδεικτικά για τα επί της ουσίας προβλήματα. Λες και η Ελλάδα έχει πλήρως αποξενωθεί (μπορεί και να έγινε αυτό χωρίς να μας δηλώνεται ή τέλος πάντων χωρίς να το έχουμε πάρει χαμπάρι;) από το Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Παρά το γεγονός ότι OΛΑ τα θέματα ήταν και εξακολουθούν να είναι ανοικτά. Από τις μεγάλες ανισότητες μεταξύ χωρών Βορρά και Νότου μέχρι τις αυθαίρετες μειώσεις του Κοινοτικού προϋπολογισμού στη γεωργία και την αγροτική πολιτική. Τις ασύστολες περικοπές των κονδυλίων του κοινωνικού κράτους.
Τα τεράστια ποσά που κατέβαλλε και καταβάλλει η Ελλάδα στον καθ’ υπαγόρευση οικονομικό και στρατιωτικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας δια της Ουκρανίας.
Την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και των μεταφορών με άμεση συνέπεια να έχουμε μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, όλων των ειδών καθημερινότητας αλλά και των τραπεζικών επιτοκίων. Κατάσταση που ιδιαίτερα στην Ελλάδα, λόγω των παραλείψεων και των γνωστών αδυναμιών των ελεγκτικών μηχανισμών, καταλήγει να γίνεται εφιαλτική, κυρίως για τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.
Στη χώρα μας λοιπόν δείξαμε με τον ποιο επίσημο τρόπο ότι όλα αυτά δε μας ενδιαφέρουν. Προτιμήθηκε ο δημόσιος διάλογος για το «πόθεν έσχες» του κ.Κασσελάκη και οι ιδιαίτερα πρόχειρες μέχρι ψευδεπίγραφες ή αποπροσανατολιστικές αναφορές για την ακρίβεια που μαστίζει τις καθημερινές ανάγκες των συμπολιτών μας. Χωρίς ΚΑΜΙΑ συνδυασμένη νύξη και επί της ουσίας διερεύνηση για τα αίτια που προκαλούν την ακρίβεια. Όπως σίγουρα είναι οι ανεπάρκειες απέναντι στην ανάγκη για τη διαμόρφωση μιας σωστής, κοινωνικά δίκαιης και αποδοτικής ενεργειακής πολιτικής.
Βέβαια και ειδικότερα σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, πάνε χρόνια τώρα που ως παράταξη έπαψε να παίζει κάποιον ουσιαστικό ρόλο στα κοινωνικά και πολιτικά μας δρώμενα. Με τις «πολιτικές» που θα μπορούσαν να συγκινούν γενικότερα ή να συνεγείρουν την κοινωνία και κυρίως τις νεότερες γενιές, διαχρονικά να αναζητούνται. Και με τις ανά περίπτωση απόψεις, θέσεις ή προτάσεις, που στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ διαμορφώνονται, να υστερούν απέναντι στις ανάγκες και να καταλήγουν «άκλαυτες» στον καιάδα μια οδυνηρής πραγματικότητας.
Μόνιμη επωδός για την «αναπτέρωση» του ηθικού των οπαδών, οι γενικόλογες αναφορές στο «ένδοξο» παρελθόν και τα ακοστολόγητα «θέλω» της παράταξης. Τα θέματα της δωρεάν παιδείας που για πρώτη φορά αναδείχθηκαν μέσα από τις συνθήκες της εποχής του 1963 ή του πολύπαθου Ε.Σ.Υ. του 1983, προκρίνονται με την πρώτη ευκαιρία. Υπαρκτές ανάγκες, που όμως ποτέ δεν θα έπρεπε να καταλήγουν «ευσεβείς πόθοι» διάφορων σκοπιμοτήτων.
Οι τεράστιας κλίμακας οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις περιοχές της ενδοχώρας, έπαψαν πλέον να θεωρούνται αναπτυξιακή τροχοπέδη. Το γεγονός της καταπόντισης των παραγωγικών μας δυνατοτήτων και της κατάληξης ο μισός πληθυσμός μας να «κατοικοεδρεύει» στα αστικά συγκροτήματα της ευρύτερης ενότητας των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης δε φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα. Λες και ότι το σημερινό έλλειμμα κατοικίας στην περιοχή των Αθηνών θέλει ιδιαίτερη προσπάθεια για να συνδυάζεται πολιτικά και με το τεράστιο οικιστικό απόθεμα των έρημων πληθυσμιακά περιφερειών μας.
Η ισότιμη και δίκαιη συμμετοχή ΟΛΩΝ των πολιτών (όχι μόνο των γηγενών αλλά και των αλλοδαπών….) στα βάρη για την κάλυψη των αναγκών μας και την απόκτηση των δημόσιων αγαθών, διαχρονικά αναζητείται. Χρειάζεται η ψήφιση περισσότερων χιλιάδων σελίδων νόμων και διατάξεων για τη θεσμοθέτηση ενός αποδοτικού, δίκαιου και κοινωνικά αποδεκτού φορολογικού συστήματος; Μπορούν οι πολιτικοί μας να επισκεφθούν την τρέχουσα περίοδο τη Χαλκιδική για να διαπιστώσουν πόσοι και ποιοι από τους πολίτες των Βαλκανίων έχουν σήμερα το προνόμιο των θερινών διακοπών;
Για το στατιστικό δεδομένο κατάταξης της Ελλάδας στο περιθώριο του πολιτισμένου κόσμου η αδιαφορία και αφωνία των ταγών μας δεν έχει προηγούμενο. Είναι πολύ δύσκολο να γίνονται αποδεκτές οι δοκιμασμένες επιλογές σε ότι αφορά την άσκηση χρηστής διοίκησης στα κράτη της Ένωσης ; Γιατί τόσος εκμαυλισμός; Ποιοι ενοχλούνται από την ύπαρξη συνθηκών αξιοκρατίας, υγιούς ανταγωνισμού, ισονομίας και ισοπολιτείας;
Εάν οι εκφραστές της Σοσιαλδημοκρατίας ευαγγελίζονται την ανάταξη των κακώς κειμένων στη χώρα, υπάρχει «πεδίο δόξης λαμπρό». Αρκεί να ξεκινήσουν από τις παθογένειες και τις νοσηρές καταστάσεις που ακυρώνουν τις προοπτικές για την κατ’ ελάχιστο εύρυθμη και σωστή λειτουργία των κομμάτων. Με τα «στελέχια» που ποτέ δεν πρόσθεσαν κάτι ιδιαίτερο επειδή δε θα μπορούσαν αλλά και τις διαφόρων επιπέδων ζημιογόνες επιλογές για τις οποίες οι διαδικασίες απολογισμού αναζητούνται σε βάθος χρόνου.
Στο ΠΑΣΟΚ, οι επόμενοι μήνες προβλέπονται ιδιαίτερα «θερμοί». Όχι μόνο επειδή υπάρχει ο γνωστός ευρείας κλίμακας αρχηγικών σκοπιμοτήτων ανταγωνισμός αλλά και επειδή πολλά από τα χτυπήματα γίνονται «κάτω από τη μέση». Με τις εκτός τόπου και χρόνου -γνώμη μου- κορώνες περί αριστεροφροσύνης να υψώνονται «στεντόρειες». Επίσης με τις δηλώσεις για τη δήθεν πίστη σε αρχές και αξίες που αναφέρονται σε παρωχημένες συνθήκες ζωής και ανάγκες της περασμένης 50ετίας «να δίνουν και να παίρνουν». Και με τις αμετροέπειες, όπως το να αναγνωρίζονται μόνο «όσα μας κόβει η κοιλιά μας» να γίνονται συνήθεια. Οψόμεθα.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ