Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Πελαργοί και Αντιπελαργία

Γράφει ο Καλλιώρας Γεώργιος
Απόστρατος Αξιωματικός Π.Ν.

 

Εδώ και πολλές δεκαετίες στην στέγη του καμπαναριού του Άγιου Αθανάσιου στα Γαλανέικα της Λαμίας ένα ζευγάρι πελαργών είχε στήσει την φωλιά του.  Κάθε χρόνο διάνυαν χιλιάδες χιλιόμετρα, πηγαίνοντας στην Αφρική όπου ξεχειμώνιαζαν και την άνοιξη επέστρεφαν στην γειτονιά μας, οπού με ευλάβεια μεγάλωναν τα παιδιά τους.

Τελευταία το ζευγάρι των πελαργών έχει εξαφανιστεί μαζί με την φωλιά του.  

Φίλες και φίλοι για τα χάλια μας και την κοινωνική μας κατάντια, φταίει η αμορφωσιά μας και η κοινωνική μας αδιαφορία. Άνθρωποι αμόρφωτοι, χωρίς ίχνος παιδείας και κοινωνικής ευαισθησίας έχουν καταλάβει θέσεις κλειδιά και με τις πράξεις τους κάθε ημέρα κάνουν επίδειξη αγένειας, αξεσιάς και κάθε είδους χοντροκομμένης αμορφωσιάς.

Ας πάμε λίγο στα χρόνια της Αρχαίας Ελλάδας που όλοι καμαρώνουμε και είμαστε υπερήφανοι για να δούμε πως αντιμετώπιζαν οι αρχαίοι «πρόγονοι» μας το θέμα των πελαργών.

Στην αρχαία Θεσσαλία (στον τόπο μας) όποιος σκότωνε πελαργό τιμωρούνταν με θάνατο διότι θεωρούσαν ότι ο φόνος των πελαργών ήταν το ίδιο εγκληματικός με την ανθρωποκτονία για τον παρακάτω λόγο.

Οι αρχαίοι Θεσσαλοί είχαν παρατηρήσει ότι αυτά τα πουλιά προστατεύουν τους γέρικους και αδύναμους γονείς τους, μαδώντας τα φτερά τους για να τους ζεστάνουν, ταΐζοντας τους επίσης με το φαγητό τους και βοηθώντας τους στα τελευταία τους πετάγματα.

Στην αρχαιότητα ο νόμος που υπαγόρευε τη φροντίδα των γονιών από τα παιδιά τους όταν μεγαλώσουν ονομαζόταν "Πελαργικός", η δε ανταπόδοση των τροφείων από τα παιδιά στους γονείς τους ονομάστηκε "αντιπελαργία" ή "αντιπελάργησις".

Αντιπελαργίζω επομένως, σημαίνει επιστρέφω την τροφή και την οφειλόμενη φροντίδα που μου δόθηκε στους γέροντες γονείς μου..

Φίλοι αυτοί που προέβησαν σε αυτή την απολίτιστη ενέργεια θα μπορεί να είναι οποιοιδήποτε.

Μπορεί να ήταν οι εργάτες που έβαψαν την εκκλησία, θα μπορούσαν να ήταν οι εργοδότες που έδωσαν την εντολή, θα μπορούσαν ακόμη να ήταν οι ιερείς του Ναού που επίσης θα έδωσαν την ιδία εντολή.

Το βαθύτερο νόημα αγαπητοί συμπολίτες είναι ότι δυστυχώς η αμορφωσιά και η έλλειψη παιδείας καθορίζει την ζωή μας. Επιτρέπουμε σε ανθρώπους χωρίς ίχνος παιδείας να βασανίζουν την καθημερινότητα μας.

Αυτή την στιγμή φαντάζομαι, το ζευγάρι των πελαργών έπειτα από πολλές δεκαετίες θα ψάχνει για καινούργιο τόπο για να κτίσει την φωλιά του και όλοι εμείς οι ελευθέρα και λογικά σκεπτόμενοι πολίτες να κλαίμε την μοίρα μας και να αναρωτιόμαστε σε τι κοινωνία ζούμε.

Το μόνο που εύχομαι είναι όλοι αυτοί η υπεύθυνοι με κάποιον τρόπο να ταξίδευαν στην αρχαία Θεσσαλία και θα έπαιρναν την κατάλληλη τιμωρία.


ΥΓ. Αναρωτιέμαι ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών τι γνώμη έχει επί του θέματος; Ας τον ενημερώσει κάποιος που έχει την δυνατότητα.


 
---------------------------------------------------------

Ένα καράβι είναι καλύτερα να θαλασσοδέρνεται στην θάλασσα παρά να σκουριάζει στο λιμάνι.

 

    

 

Απόψεις

Γράφει η Γιώτα Τριανταφύλλου Πώς πεθαίνει μια γυναίκα;Μοιάζει με χτύπημα, με μελανιά σε γόνατο μικρού παιδιού που κλαίει.Κερδίζει το θάνατο!Συλλογιέμαι...Κερδίζει τη ζωή...
randomness