Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014
 

Ποιος ευθύνεται για την επέλαση του λαϊκισμού; (Άρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

Όπως φάνηκε από την τελευταία δημοσκόπηση κανένα πολιτικό κόμμα δεν βγήκε κερδισμένο από τη μεγάλη παλαϊκή κινητοποίηση για την τραγωδία των Τεμπών. 

Για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ενδεχομένως να θεωρείται λογικό και φυσιολογικό να βλέπει τα δημοσκοπικά της ποσοστά να συρρικνώνονται και να μειώνονται, πληρώνοντας ένα μικρό πολιτικό κόστος από τους άστοχους χειρισμούς της στο σιδηροδρομικό δυστύχημα και μάλιστα ετεροχρονισμένα καθώς στις εθνικές εκλογές του 2023 η κυβέρνηση επιδοκιμάστηκε από τον ελληνικό λαό με το εντυπωσιακό ποσοστό του 41%. Δεν θεωρείται όμως λογικό και φυσιολογικό αλλά αντίθετα προκαλεί απορίες και ερωτηματικά το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να αποκομίζουν πολιτικά οφέλη από την κριτική που ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με βάση την τελευταία δημοσκόπηση η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν κάνει ότι είναι δυνατόν για να λάμψη η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Αντίθετα η πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται να έχει σχηματίσει την εντύπωση ότι γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης των τραγικών ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών. Επίσης η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, να αμφισβητεί και το έργο της δικαιοσύνης καθώς πιστεύει ότι δεν κάνει αυτό που θα έπρεπε για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας.

Τα συμπεράσματα της τελευταίας δημοσκόπησης φανερώνουν ένα συνολικό έλλειμμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας στους δημοκρατικούς θεσμούς, τα πολιτικά κόμματα, τον κρατικό μηχανισμό, σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος όπως θέλει να είναι η Ελλάδα. Ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας που το τροφοδοτούν με τις ενέργειές τους, με τις αστοχίες τους και τα τραγικά λάθη τους, οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Η εμπιστοσύνη στους θεσμούς είναι το οξυγόνο που αναπνέουμε και όταν αυτό το οξυγόνο χάνεται, τότε ανεβαίνουν τα άκρα. Να σταθούμε εμπόδιο στην επέλαση του λαϊκισμού, κάλεσε τους υπουργούς και τους βουλευτές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ποιοί ευθύνονται όμως για την επέλαση του λαϊκισμού ;

Δεν έχει ευθύνη ο πρωθυπουργός όταν, για να σωθεί πολιτικά ο ίδιος, εμφανίζεται ως θύμα παραπληροφόρησης από τις κρατικές αρχές, δηλώνοντας παραπλανημένος από τον ΟΣΕ, την Πυροσβεστική και την Αστυνομία, το ίδιο δηλαδή το κράτος την ευθύνη του οποίου έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός ως πολιτικός προϊστάμενος των υπηρεσιών που παρέχει στους πολίτες ;

Για την επέλαση του λαϊκισμού δεν έχουν ευθύνη τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όταν με τις δηλώσεις που κάνουν στις τηλεοράσεις, μιλώντας για την τραγωδία των Τεμπών, καλλιεργούν κάθε μέρα και κάθε ώρα την ιδέα ότι η πολιτική είναι κάτι βρώμικο, ενώ εμφανίζουν τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς και συνολικά την κυβέρνηση ως ενα σκοτεινό κέντρο εξουσίας που μηχανορραφεί στις πλάτες των πολιτών και σχεδιάζει στο παρασκήνιο τη συγκάλυψη μιας ανείπωτης τραγωδίας ;

Για την επέλαση του λαϊκισμού δεν έχουν ευθύνη τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ακυρώνουν το ρόλο της δικαιοσύνης, αμφισβητώντας το έργο ανακριτικών και εισαγγελικών αρχών ;

Στην υπόθεση αυτή, που παραμένει ένα ανοιχτό τραύμα για την ελληνική κοινωνία, κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης ξεκινώντας έχοντας διαφορετική στόχευση, διέπραξαν το ίδιο λάθος.

Η κυβέρνηση απο την αρχή κοίταξε να αποφύγει το πολιτικό κόστος και να περιορίσει τη ζημιά για το κόμμα. Έχασε το ανθρώπινο στοιχείο αυτής της τραγωδίας. Αντί να αφήσει από την αρχή τις ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές να κάνουν τη δουλειά τους και η ίδια να σιωπήσει, προσφέροντας παραλληλα οποιαδήποτε βοήθεια χρειαζόταν για να διερευνηθεί η υπόθεση, επέλεξαν την επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας.

Το ίδιο ακριβώς λάθος διέπραξαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στην προσπάθειά τους να εκμεταλλευτούν την τραγωδία των Τεμπων για να φθείρουν την κυβέρνηση και να έχουν αυτοί κομματικά οφέλη. Έτσι λοιπόν μπήκαμε από την αρχή σε ενα παιχνίδι πολιτικής αντιπαράθεσης, με ατέλειωτους διαξιφισμούς, με την κυβέρνηση από τη μία πλευρά να κατηγορεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν την υπόθεση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης με λαϊκίστικα επιχειρήματα να κατηγορούν την κυβέρνηση για συγκάλυψη της τραγωδίας. Όπως κι αν εξελιχθούν τα πράγματα από δω και στο εξής εκτίμησή μας είναι ότι ζημιωμένοι θα βγουν όλοι.

Αν το αποτέλεσμα της δικαστικής διερεύνησης αποδείξει τα εντελώς αντίθετα από όσα υποστήριζε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι θα υποστεί ενα μεγάλο πολιτικό κόστος. Αν η δικαστική διερεύνηση αποδείξει τα εντελώς αντίθετα από αυτά που υποστήριζαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το πολιτικό κόστος που θα υποστούν θα είναι επίσης μεγάλο. Το ηθικό δίδαγμα από την τραγωδία των Τεμπών είναι ότι όποιος υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών θα έρθει η στιγμή που αργά ή γρήγορα θα το πληρώσει. Η κυβέρνηση από την αρχή της τραγωδίας δεν έκανε τίποτε άλλο από το να υποτιμά την νοημοσύνη των πολιτών χαρακτηρίζοντας με ευκολία ψεκασμένους συνωμοσιολόγους και λαϊκιστές όσους προσπαθούσαν να θέσουν πραγματικά ερωτήματα σε μία υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Εκτεθειμένα στα μάτια της κοινής γνώμης είναι και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που προσπάθησε να εκμεταλλευτούν πολιτικά της τραγωδία μέσα από έναν καταιγισμό δηλώσεων και αναποδεικτων καταγγελιών για συγκάλυψη και απόπειρα απόκρυψης της αλήθειας για τα πραγματικά αίτια της τραγωδιας. Και αυτό θα είναι το μεγαλύτερο εθνικό τραύμα. Να χαθεί εντελώς η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς. Να δηλητηριαστεί η πολιτική κουλτούρα. Να σταματήσουν οι πολίτες να εμπιστεύονται τους αντιπροσώπους που οι ίδιοι με την ψήφο τους εξέλεξαν.

Όταν αντί να νομιμοποιήσουμε την συντεταγμένη δράση της Πολιτείας για την διερεύνηση των αιτιών μιας τραγωδίας, νομιμοποιούμε το λαϊκισμό, την προπαγάνδα και την παραπληροφόρηση, τότε είναι η στιγμή που κινδυνεύει συνολικά το σύστημα. Τα προηγούμενα χρόνια οδηγηθήκαμε ως κοινωνία σε μία βαθιά κρίση εμπιστοσύνης προς τους δημοκρατικούς θεσμούς. Φτάσαμε στο σημείο να μην εμπιστευόμαστε δικαιοσύνη αλλά και όλους τους θεσμούς που συγκροτούν ένα σύγχρονο κράτος δικαίου.

Αν επιτρέψουμε αυτό να ξανασυμβεί τότε δεν ξέρω αν θα υπάρχουν άμυνες για να αναχαιτίσουν την επέλαση του λαϊκισμού !

Χρήστος Αλεξανδρής

Δημοσιογράφος

 

 

 

 

Απόψεις

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness