Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Πολύ κακό για το τίποτα;

Γράφει ο Δρ. Θεόδωρος Γ. Κουτρούμπας, Καθηγητής Πανεπιστημίου  Λουβαίνης (UCLouvain), Επισκέπτης Καθηγητής Πάνεπιστημίου Μοντρεάλ (UdeM), Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα Ελεύθερα Επαγγέλματα (CEPLIS)

 

 

Χωρίς ιδιαίτερη δημοσιότητα, η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης ,ολοκλήρωσε τις εργασίες της , πριν από λίγες εβδομάδες.
Σκοπός της πρωτοποριακής αυτής Διάσκεψης που διήρκεσε ένα χρόνο και τέθηκε υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ήταν να επεξεργαστεί προτάσεις για το αύριο και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια διεθνή συγκυρία που ολοένα και περισσότερο φέρνει στο νου τους σκοτεινούς καιρούς των αρχών του προηγούμενου αιώνα.
Επί ένα λοιπόν έτος, πολίτες, μεταξύ των οποίων πολλοί νέοι άνθρωποι, από όλα τα κράτη μέλη, σύλλογοι και μη κυβερνητικοί οργανισμοί, καθώς και εθνικοί, επαρχιακοί και τοπικοί θεσμοί, αντάλλαξαν διαδικτυακά απόψεις και ιδέες  πάνω στις προκλήσεις και τις μελλοντικές προτεραιότητες της Ευρώπης.
Παράλληλα οργανώθηκαν μια σειρά από αποκεντρωμένες συναντήσεις και τέσσερεις Ομάδες, σε κάθε μία από τις οποίες συμμετείχαν 200 πολίτες, γυναίκες και άνδρες ισότιμα, που επιλέχτηκαν τυχαία και προέρχονταν από όλα τα κοινωνικό-οικονομικά και εκπαιδευτικά στρώματα. Τουλάχιστον το 1/4 των πολιτών αυτών ήταν μεταξύ 16 και 25 χρόνων.
Το προεδρείο αποτελείτο από τον ευρωβουλευτή Guy Verhofstadt, πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου, τον Clément Beaune, υπουργό ευρωπαϊκών υποθέσεων της Γαλλίας που προήδρευε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έως το τέλος του Ιουνίου και την Dubravka Suica, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα δημοκρατίας και δημογραφίας.
108 ευρωβουλευτές, 108 μέλη εθνικών κοινοβουλίων, μαζί με 54 εκπροσώπους του Συμβουλίου, 3 εκπρόσωπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 18 μέλη της ΟΚΕ, 18 μέλη της Επιτροπής Περιφερειών και 108 πολίτες ανέλαβαν το καθήκον να αναλύσουν τις προτάσεις που προήλθαν από τις διαδικτυακές συζητήσεις και από τις Ομάδες, με σκοπό να συγγράψουν ένα μνημόνιο με συγκεκριμένες υποδείξεις.
Το τελικό κείμενο που παραδόθηκε στους θεσμούς της Ένωσης περιείχε 49 τέτοιες υποδείξεις και 320 επί μέρους προτάσεις που αφορούσαν την κλιματική αλλαγή, την υγεία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την κοινωνική δικαιοσύνη, την εργασία, τις αξίες, τα δικαιώματα και τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο.
Και μολονότι δεν είδε ποτέ τα πρωτοσέλιδα της επικαιρότητας συνεισέφερε ουσιαστικά στην εκκίνηση της διαδικασίας για την αναθεώρηση των Συνθηκών της ΕΕ. Λαμβάνοντας υπόψη τις υποδείξεις αυτές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τη 19η Ιουνίου ένα ψήφισμα που ζητά μια σειρά από μέτρα που μπορούν να αλλάξουν ουσιαστικά το χαρακτήρα της Ευρώπης των 27.
Ανάμεσα σ’αυτά συμπεριλαμβάνονται :
-    Η αντικατάσταση του κανόνα της ομοφωνίας με αυτόν της ενισχυμένης πλειοψηφίας στις αποφάσεις του Συμβουλίου
-    Η αύξηση των εξουσιών της ΕΕ σε θέματα υγείας, κλιματικής αλλαγής, άμυνας και κοινωνικό-οικονομικών πολιτικών
-    Η αύξηση των εξουσιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο οποίο ζητείται να δωθεί η νομοθετική πρωτοβουλία που σήμερα έχει εκ των Συνθηκών μόνο το Συμβούλιο και η Επιτροπή
-    Η συμπερίληψη ενός Πρωτοκόλλου Κοινωνικής Δικαιοσύνης στις Συνθήκες
Η επόμενη κίνηση πρέπει τώρα να γίνει από τους αιρετούς αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων. Δική τους είναι η ευθύνη να επιδείξουν πραγματικές ηγετικές ικανότητες την ώρα που η Ένωση τις έχει μεγάλη ανάγκη και να διαμορφώσουν πλειοψηφίες που θα υποστηρίξουν μια δυναμικότερη και αποτελεσματικότερη Ευρώπη, ικανή να διεκδικήσει τη θέση που της αναλογεί στην παγκόσμια σκηνή.
Την ώρα που πολλά σύννεφα καλύπτουν τον καλοκαιρινό ήλιο, με την απειλή του πολέμου και της επιστροφής της πανδημίας ορατή, ας ελπίσουμε να μη φανούν κατώτεροι των περιστάσεων και να μη μείνει κι αυτή η Διάσκεψη στη μνήμη σαν ακόμη ένα παράδειγμα «πολύ κακού για το τίποτε»

    

 

Απόψεις

# Μπροστάρης σε όλους τους αγώνες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ το στέλεχος του ΚΚΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς ο Κώστας Μπασδέκης, έχει αναδείξει το πρόβλημα σε όλα...
randomness