Στο μάτι του κυκλώνα! (Άρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)
Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες και η πόλη της Λαμίας. Δοκιμάστηκε σκληρά από την επέλαση της πύρινης λαίλαπας. Με την ευχή όλων μας πως η κατάσταση συναγερμού έληξε, θα πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα.
Ακούω πολλούς δημοσιολογούντες τις τελευταίες ημέρες να θέτουν ερωτήματα υπό μορφή κριτικής. Τι έκανε το κράτος για να προστατέψει τις περιουσίες των ανθρώπων, έχει σχέδιο αντιπυρικής προστασίας, πως οργανώνει την πρόληψη στον τομέα της προστασίας των δασών, κάνει αντιπυρικές ζώνες, τι κάνει η Δημοτική Αρχή για την προστασία του περιαστικού πρασίνου και άλλα πολλά τέτοια ερωτήματα που από μια άποψη είναι εύλογα, από την άλλη όμως αυτονόητες είναι και οι απαντήσεις.
Ας μην είμαστε άδικοι. Τα τελευταία χρόνια εξαιτίας καταστροφικών πυρκαγιών που ζήσαμε στην Πελοπόννησο, την Εύβοια, το Μάτι, στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της χώρας, θρηνώντας πολλές ανθρώπινες ζωές, οργανωθήκαμε καλύτερα. Και σχέδια πολιτικής προστασίας υπάρχουν και περισσότερα πυροσβεστικά αεροπλάνα έχουμε και προσλήψεις προσωπικού έχουν γίνει και συστηματικότερη προστασία των περιαστικών δασών και αλσυλλίων από τους Δήμους γίνεται.
Το ερώτημα είναι υπάρχει τρόπος να εμποδίσουμε την εκδήλωση πυρκαγιών όταν επικρατούν θερμοκρασίες πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα; Η απάντηση είναι όχι και σε αυτή την πραγματικότητα θα πρέπει να προσαρμοστούμε πλέον. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το διάστημα φλέγεται ολόκληρη η Μεσόγειος. Μεγάλες πυρκαγιές εκδηλώνονται στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και αλλού. Κορυφαίοι επιστήμονες προειδοποιούν: Ξεχάστε όλα όσα ξέρατε για το κλίμα και προετοιμαστείτε ακόμη και για θερμοκρασίες που θα φθάνουν στους 50 βαθμούς το καλοκαίρι.
Υπερβολές θα πουν κάποιοι. Είναι αυτοί που αρέσκονται πάντα στην εύκολη και ανέξοδη κριτική, αλλά όπως έλεγε και ο Όσκαρ Ουάιλντ θέλει μεγάλη προσπάθεια για να δεις αυτό που βρίσκεται μπροστά στη μύτη σου.
Τα πράγματα αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα και οι υποδομές ενός κράτους και ενός Δήμου δεν θα είναι ποτέ στον ύψιστο βαθμό ετοιμότητας που επιθυμούμε για να μην εκδηλώνονται πυρκαγιές. Αποστολή του κρατικού μηχανισμού και των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να περιορίζουν το εύρος της ζημιάς που προκαλείται από τον πύρινο εφιάλτη.
Είμαστε σε πόλεμο με τη φωτιά, είπε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός και όπως είναι γνωστό σε όλους, κανένας πόλεμος δεν τελειώνει χωρίς απώλειες. Μετά τα όσα τραγικά βιώσαμε στο Μάτι με την εκατόμβη των νεκρών, απόλυτη προτεραιότητα της Πολιτείας και του κρατικού μηχανισμού είναι να μην κινδυνέψουν άνθρωποι και στα πλαίσια αυτής της πολιτικής η εκκένωση οικισμών είναι μια σωστή λύση.
Στη Λαμία η έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής και του Δήμου απέτρεψε δυσάρεστες καταστάσεις. Στο Βόλο χάθηκε ο έλεγχος και η Αγχίαλος απειλήθηκε με ολοκαύτωμα! Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες στην πρόληψη. Δεν είναι δυνατόν σε κρίσιμα σημεία της πόλης να μην υπάρχουν δρόμοι διέλευσης των πυροσβεστικών οχημάτων για να φτάσουν γρήγορα στην εστία της φωτιάς και να την προλάβουν πριν αυτή εξαπλωθεί. Δεν είναι δυνατόν στην καρδιά του καλοκαιριού να μην έχουν καθαριστεί τα οικόπεδα.
Ο Δήμος θα πρέπει να αρχίσει να παίρνει αυστηρά μέτρα χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος και χωρίς να χαϊδεύει αυτιά απερίσκεπτων και ανεύθυνων συμπολιτών μας. Εδώ πρόκειται για ζητήματα ζωής και θανάτου. Για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις ιδιοκτησίες και τις περιουσίες των ανθρώπων.
Σε μια ευνομούμενη πολιτεία οι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπάρχουν για να συνετίζουν τους ασυνεπείς και τους ανεύθυνους, αυτούς που εκδηλώνουν αντικοινωνική ασυμπεριφορά. Ας ρίξουμε το βάρος σε τρία πράγματα αν θέλουμε να περιορίσουμε τις απώλειες σε αυτόν τον πόλεμο της φωτιάς: Πρόληψη, πρόληψη, πρόληψη!
Χρήστος Αλεξανδρής



Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

