Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ

Γράφει ο Ηλίας Σπυρόπουλος
Συνταξιούχος εκπαιδευτικόςΠολλά ενδιαφέροντα μας προβάλει η καθημερινότητα προς σχολιασμό από το χώρο της πολιτικής, της ειδησεογραφίας των πνευματικών και κοινωνικών δρώμενων. Ας αρκεσθούμε σε λίγα τα οποία όλους μας απασχολούν και μας προβληματίζουν και σε επόμενο φύλλο της εφημερίδας, θα έχουμε τη  δυνατότητα  να προβούμε και σε άλλους σχολιασμούς. 

✓ Στις μέρες μας πολλά ακούγονται και γράφονται για παραβατικούς  ιερείς της πατρίδας μας, απείθεια στους ιερούς κανόνες, βιτριόλι εναντίον  επισκόπων, παιδεραστές, βιαστές, εκβιαστές  κλπ.

Ο γράφων θα καταθέσει ότι τα ελάχιστα αυτά παραβατικά  φαινόμενα δεν πρέπει να μας ανησυχούν. Μέσα σε ένα πλήθος χιλιάδων  ατόμων που είναι ενδεδυμένοι με το τίμιο ράσο, νόμος φυσικός να υπάρχουν και ελάχιστοι, ελαχιστότατοι παραβατικοί που εκφεύγουν  της αποστολής τους.

Δεν αποτελεί αυτό ψόγο για την  εκκλησία, ούτε αμαυρώνει το έργο της, η προσφορά της όποιας και στο παρελθόν και σήμερα βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο και δεν αμφισβητείται, παρά μόνο από εκείνους, τους δήθεν προοδευτικούς και νεωτεριστές οι οποίοι έχουν γνώμη κυρίαρχη για κάθε τι το φυσικό και το μεταφυσικό.

Το ότι όμως οι αρχιερείς που είναι αρμόδιοι για την επιλογή  των ιερέων πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις αξιολογήσεις τους δεν  είναι συζητήσιμο. Πιστεύω ότι πέραν των προσόντων και της  θεολογικής  τους κατάρτισης οι υποψήφιοι να είναι προσοντούχοι και σε ήθος, η  ψυχολογική τους κατάσταση να βαθμολογείται με άριστα, όπως  άριστα  πρέπει να βαθμολογείται και η παρουσία τους στο κοινωνικό μας γίγνεσθαι. Πέραν των  άλλων, ας  τα  λαμβάνουν αυτά υπ’ όψιν  τους  οι  ταγοί της εκκλησίας μας ώστε να επιτυγχάνουν το καλύτερο στις επιλογές τους.

✓ Θα  συμφωνήσω απόλυτα με τις επισημάνσεις του φίλου  Νίκου Δαβανέλλου, πνευματικού ανθρώπου, λάτρη της τοπικής μας  Ιστορίας και παράδοσης, ο οποίος πολλά έχει προσφέρει  στα πνευματικά  δρώμενα της πόλης μας και  του τόπου γενικότερα.

Σε σχετικό άρθρο του στην εφημερίδα ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ με σπουδή  και με σωστές  θέσεις  επεσήμανε ότι τα  Ιστορικά αρχεία του Κράτους του νομού μας στεγάζονται σε χώρο εντελώς ακατάλληλο, ανθυγιεινό, σε χώρο που υποτιμάται η αξία τους, αλλά και η προσφορά   τους  στο ιστορικό μας. Είναι, στην παράδοση, στις ρίζες  μας. Όλοι όσοι  ασχολούμαστε με ιστορικές έρευνες, με την παράδοση, εκεί ακουμπάμε  και μέσα σε σκονισμένους φακέλους ψάχνουμε να αναζητήσουμε κάτι από το παρελθόν ιστορικό ή μη. Και πολλές φορές έκπληκτοι βρίσκουμε    στοιχεία, που ούτε είχαμε διανοηθεί ότι υπάρχουν. Από αυτό το χώρο   που βρίσκονται σήμερα τα ιστορικά αρχεία μας πρέπει να μεταφερθούν  σε άλλον άνετο, ευπρεπή, υγιεινόν  και εύκολα προσπελάσιμον.

Εκεί θα αξιολογηθούν, θα κατανεμηθούν χρονικά και ιστορικά και θα είναι εύκολα προσπελάσιμος από τον κάθε ενδιαφερόμενο ή και  ιστορικό ερευνητή και θα αποτελούν βιτρίνα του παρελθόντος.

Στον ίδιο χώρο, στο ίδιο κτίριο που στεγάζονται σήμερα   υπάρχουν χώροι που είναι λίαν  κατάλληλοι  για τη  μεταστέγασή τους.

Κύριε δήμαρχε. Γνωρίζουμε ότι αγαπάς την παράδοση και την Ιστορία.

Και επί τη ευκαιρία των 200 χρόνων που γίναμε ελεύθεροι και το γιορτάζουμε, λάβε τη γενναία απόφαση της μεταστέγασης των  ιστορικών αρχείων σε χώρο ανάλογο με την αξία τους, με αυτά που  προσφέρουν στη ιστορική έρευνα και την παράδοση. Και οι πρόγονοι  και τούτη η γενιά θα σε ευγνωμονούν. Θα ποτίσεις τις ρίζες μας και θα ενισχύσεις περαιτέρω τον  πυλώνα  που λέγεται ιστορικό γίγνεσθαι.

Νίκο Δαβανέλλο, συγχαρητήρια για τη σωστή και λίαν  τεκμηριωμένη επισήμανση και εισήγησή σου.

✓ Ο  Δήμαρχος  Θεσσαλονίκης  ανακοίνωσε  ότι θα  προκηρύξει  διαγωνισμό για την κατασκευή 21 υπαίθριων πάρκινγκ στάθμευσης  αυτοκινήτων  για ανακούφιση  των χιλιάδων  πολιτών Θεσσαλονικέων. Με  την  πόλη μας τι γίνεται;

Δεν θα ακούσουμε μια ευχάριστη αγγελία, ότι γίνεται έστω και ένα πάρκινγκ;

Φίλε Δήμαρχε. Ωραία, ότι έργα κάνεις και λίαν επαινετή η προσπάθειά σου. Περισσότερο όμως είναι έργα βιτρίνας, που κι αυτά βέβαια ομορφαίνουν την πόλη μας.

Η κατασκευή όμως πάρκινγκ είναι έργο ουσίας λίαν απαραίτητο για τη ζωή, την πρόοδο και τη στήριξη της οικονομίας της.

Η στήλη σε προηγούμενο φύλλο είχε αναφερθεί λεπτομερώς στη μεγάλη σημασία τέτοιου έργου στην πόλη μας.

Με αφορμή τα της Θεσσαλονίκης επαναφέρει το θέμα στην επικαιρότητα.

Μην αδρανείτε στον τομέα αυτόν. Οι συμπολίτες μας τα περιμένουν εναγωνίως. Κάντε ένα γκάλοπ και θα πειστείτε.

✓ Μία χώρα που σέβεται τον εαυτό της πρέπει με φειδώ να χορηγεί άδειες παραμονής, ιθαγένειες, βίζες. Η πατρίδα μας το κάνει αυτό; Δυστυχώς πουλάει βίζες και ωθεί με κίνητρα νομικά και οικονομικά ξένους να αποκτήσουν άδεια παραμονής, βίζα κλπ, ….

Και μάλιστα αν κάποιος ξένος προβεί σε αγορά ακινήτου αξίας 200.000 ευρώ και πάνω, αμέσως του χορηγούνται δικαιώματα Έλληνα πολίτη. Και αν κάποιος καταθέσει σε Τράπεζά μας ποσό άνω των 400.000 ευρώ, του επιτρέπεται η είσοδος και διαμονή στη χώρα μας.

Καλή κ. αρμόδιοι η προσέλκυση κεφαλαίων, καλές οι επενδύσεις κάθε είδους, αλλά πρέπει να είναι πλήρως, μα πλήρως ελεγχόμενες. Διότι ποιος μας βεβαιώνει, ότι οι καταθέσεις αυτές δεν προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες; Ποιος μας βεβαιώνει ότι δεν προέρχονται από διακίνηση ναρκωτικών και γενικότερα μαύρου χρήματος και ο επενδύων προσπαθεί να τα νομιμοποιήσει, αλλά και να νομιμοποιήσει και τη δική του επισφαλή θέση;

Προσοχή κ. αρμόδιοι έχοντες τον έλεγχο αυτών των υποθέσεων. Η πατρίδα μας γέμισε από κάθε καρυδιάς καρύδι, η παρανομία και η εγκληματικότητα στο έπακρο και εμείς τρέχουμε και δε φτάνουμε. Κάθε άδεια παραμονής, κάθε βίζα που θα χορηγηθεί πρέπει να κοσκινίζεται με την πιο ψιλή σίτα. Με την παραμικρή αμφιβολία έστω και μη απόλυτα τεκμηριωμένη, οι επιτροπές να προβάλουν  VETO. Ας μη δελεάζουν τα οικονομικά οφέλη. Έστω και μία παρέκκλιση από τα νόμιμα, είναι και πλήγμα στον κοινωνικό μας ιστό.

Και μ’ αυτές τις επισημάνσεις, το σχολιασμό τους, την κατάθεση θέσεων και απόψεων του γράφοντα, ας κλείσουμε και τη σημερινή μας στήλη με τη βεβαιότητα, ότι και οι επόμενες επισημάνσεις – θέσεις θα συνεχίσουν να προκαλούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη και θα τον προβληματίζουν ανάλογα.

 

 

    

 

randomness