Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΛΕΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 1941 – 1944 ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗ

Γράφει ο Ηλίας Σπυρόπουλος,

Συνταξιούχος εκπαιδευτικός

 

 

Ο συμπατριώτης μας πολυγραφότατος οικονομολόγος Θανάσης Φροντιστής, πέραν των τόσων περγαμηνών στον τομέα της ειδικότητάς του, στην έκδοση επιστημονικών πονημάτων, στη δημοσίευση 100 και περισσοτέρων άρθρων και μελετών σε θέματα οικονομίας και διοίκησης, πολλά από τα οποία έχουν παρουσιαστεί και βραβευτεί σε διεθνή συνέδρια, ασχολήθηκε παιδιόθεν με την πεζογραφία και την ποίηση. Έχει εκδόσει 8 ποιητικές συλλογές και τρία βιβλία πεζογραφίας και πρωτοστατεί στα πνευματικά δρώμενα του καιρού μας, με τις σπουδαίες του ενατενίσεις, καταθέτοντας λίαν τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις, δημιουργώντας μια διακριτή διαχρονική παρουσία στον τόπο μας και πέραν αυτού.

Μπροστάρης και πάλι στο πνευματικό γίγνεσθαι μας εκπλήσσει με το καινούργιο του δημιούργημα τη νέα ποιητική Συλλογή του, ΕΛΕΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 1941 – 1944.

Έναν καλαίσθητο τόμο 200 σελίδων καταχωρημένο σε 10 ΩΔΕΣ, με τελευταίο του το επιμύθιο και το ανακεφαλαιωτικό του παράρτημα.

Η ζωή του συγγραφέα – ποιητή είναι δοσμένη ολόκληρη στην επιστήμη, τη λογοτεχνία, την ποίηση και πίστη όλων μας είναι, ότι θα συνεχιστεί το ίδιο γόνιμη, αφού η ιστορία του ποιητικού του λόγου, άρχισε νωρίς και συνεχίζεται χωρίς διακοπή.  Η εποχή μας η σκληρή, καθημερινά μας αδειάζει, μας απονερώνει από κάθε πνευματική παρουσία. Προσπαθούμε απεγνωσμένα, πολλές φορές να πιαστούμε από κάτι σπουδαίο και πνευματικό υψηλό για να μη χαθούμε.

Έτσι μελετώντας το ΕΛΕΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ του Θανάση Φροντιστή, ο γράφων ένιωσε την αίσθηση του διψασμένου οδοιπόρου που βρίσκει στο δρόμο του μια όαση δροσιάς. Το πνευματικό τούτο δημιούργημα είναι γραμμένο με καταβολή ψυχής με ειλικρινή αγάπη, αλλά και με πόνο για το μάρτυρα Έλληνα και τη μαρτυρική πατρίδα. Ο αναγνώστης νιώθει άμεση ζεστασιά, γνήσια συγκίνηση από εκείνες, που προσφέρουν μόνο οι αληθινές συλλογές, οι βγαλμένες μέσα από την απτή και σκληρή, τραγική πραγματικότητα. Έτσι μπορεί να συμπορεύεται με την πνευματική έξαρση ενός γνήσιου λογοτέχνη.

Η ευαισθησία, η πρωτοτυπία, η δύναμη, η πίστη, το πάθος στην εξιστόρηση της δραματικής πραγματικότητας, η άδολη και χωρίς όρια αγάπη για τούτον τον ένδοξο αλλά και πολυβασανισμένο τόπο, είναι τα χαρακτηριστικά της ποίησης του δημιουργού.

Στις δέκα ωδές του, αφιερωμένες στο ένδοξο έπος του 1940 μέχρι την απελευθέρωση το 1944, απαριθμούνται καταγράφονται και τοποθετούνται στη σωστή θέση όλα τα διαδραματισθέντα κατά τη Γερμανική κατοχή. Ο ποιητής ο οποίος έζησε μειράκιο την απανθρωπιά , τον τρόμο, την ανελέητη σκληρότητα του βάρβαρου κατακτητή, καταγράφει όλες τις φάσεις του δράματος της Ελληνικής υποδούλωσης.

Καταγράφει στις δέκα ωδές του με πόνο ψυχής τα βασανιστήρια, τις εκτελέσεις, τα στρατόπεδα κατοχής, την εξόντωση χιλιάδων Ελλήνων και Εβραίων στα κολαστήρια του Άουσβιτς, τα σκοπευτήρια της Καισαριανής, την πείνα του 1941, τη μαύρη πρωτομαγιά του 1944, αλλά ταυτόχρονα υμνεί την αδούλωτη Ελληνική ψυχή, υμνεί τα οχυρά του Ρούπελ, τα σαμποτάζ, την πάνδημη Εθνική Αντίσταση, την ηρωική παρουσία των Πανελλήνων στον τιτάνιο αγώνα για τη Λευτεριά.

Η ποιητική του συλλογή, που στηρίζεται σε απόλυτα ιστορικά στοιχεία, αναφέρεται σε χρονολογίες, σε τόπους, σε γεγονότα. είναι μια καταδίκη του φασισμού, του Ναζισμού, της βίας και του πολέμου, αλλά και είναι ένας ύμνος στην Εθνική αντίσταση και στον ηρωισμό των Ελλήνων. Ως δίγλωσσο βιβλίο σίγουρα θα περπατήσει και εκτός Ελλάδος και αυτό είναι και επιθυμία του συγγραφέα, να γίνουν γνωστά εκτός πατρίδος όχι μόνο τα μαρτύρια του τόπου μας από τη Ναζιστική κατοχή, αλλά και η πάνδημη Εθνική αντίσταση.

Αφού συγχαρώ θερμά – θερμότατα το φίλο επιστήμονα και εκλεκτό άνθρωπο Θανάση Φροντιστή θα του ευχηθώ να συνεχίσει τις πνευματικές του καταθέσεις «σ’ αυτόν τον κόσμο το μικρό, το μέγα» όπως το λέει και ο Ελύτης,  πάντα με τους ωραίους και βαθυστόχαστους στίχους που συγκινούν, συνταράσσουν και δημιουργούν μύριους προβληματισμούς.

Κλείνοντας ας καταθέσουμε το:

Στον κόσμο τούτο ο άνθρωπος
όπου περνά και φεύγει
έργο ν’ αφήνει πίσω του
και όχι να καθεύδει.

Και ο ποιητής Θανάσης Φροντιστής ταυτίζεται απόλυτα με τα μηνύματα του λίαν διδακτικού τούτου τετράστιχου.

 

 

 

 

randomness