Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Εκτός Κατάρ κινδυνεύει να μείνει ο Ισημερινός

Η απόφαση της FIFA για την υπόθεση του Μπάιρον Καστίγιο αναμένεται αύριο (10/6) το πρωί, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στον αποκλεισμό του Ισημερινού από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, στα τέλη του 2022. 

Η Χιλή κατέθεσε έφεση στη FIFA υποστηρίζοντας ότι ο παίκτης της Εθνικής ομάδας του Ισημερινού παραποίησε τα έγγραφά του, όντας στην πραγματικότητα Κολομβιανός.

Σύμφωνα με τις αρχικές εξελίξεις, η FIFA δείχνει πρόθυμη να αποκλείσει τον Ισημερινό από τη διοργάνωση, αντικαθιστώντας τον με τη Χιλή. Σε αυτή την περίπτωση η ομάδα του Μπερίσο, που επιλέχθηκε πριν λίγες μέρες ως νέος προπονητής, θα έπαιρνε θέση στον όμιλο με Κατάρ, Ολλανδία και Σενεγάλη, παρότι η Χιλή τερμάτισε έβδομη στον προκριματικό όμιλο.

Γιατί λοιπόν συγκεκριμένα η Χιλή; Η απάντηση βρίσκεται στο άρθρο 22 του Πειθαρχικού Κώδικα της FIFA, το οποίο ρυθμίζει τις περιπτώσεις παικτών που έχουν αγωνιστεί χωρίς να το δικαιούνται. Η παράγραφος 1 εξηγεί ότι «εάν ένας παίκτης παραταχθεί σε έναν αγώνα χωρίς να πρέπει, η ομάδα του θα τιμωρηθεί με ήττα στα χαρτιά και την πληρωμή ενός ελάχιστου προστίμου 6.000 φράγκων. Ακόμη και ο παίκτης μπορεί να τιμωρηθεί».

Η παράγραφος 3 διευκρινίζει περαιτέρω ότι «εάν αγωνιστούν "ακατάλληλοι" παίκτες σε μια διοργάνωση, τα δικαστικά όργανα της FIFA, λαμβάνοντας υπόψη την ακεραιότητα της εν λόγω διοργάνωσης, μπορούν να επιβάλουν οποιοδήποτε πειθαρχικό μέτρο». Στην προκειμένη περίπτωση, αποβολή από το Μουντιάλ.

Με βάση τους κανονισμούς η FIFA αναμένεται να κηρύξει ήττες για τον Ισημερινό, για κάθε έναν από τους αγώνες στους οποίους έχει παίξει ο Καστίγιο. 

Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί μια νέα κατάταξη, στην οποία η Χιλή - ανακτώντας 5 βαθμούς - θα βρισκόταν στην τέταρτη θέση μαζί με το Περού στους 24 βαθμούς, αλλά μπροστά του λόγω διαφοράς τερμάτων!

ΠΗΓΗ ΑΠΕ