Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

European Cup ανδρών: Ώρα... τελικών για την ΑΕΚ

Την ευκαιρία να «γράψει ιστορία» έχει η ανδρική ομάδα χάντμπολ της ΑΕΚ, καθώς τις προσεχείς ημέρες διεκδικεί το δεύτερο ευρωπαϊκό τρόπαιο της Ιστορίας της, αφού θα αναμετρηθεί με την Αλκαλόιντ στον (διπλό) τελικό του European Cup. Η Ένωση αντιμετωπίζει απόψε (18/5, 19:00) στα Άνω Λιόσια και την έδρα της μπασκετικής ΑΕΚ, τη "SUNEL Arena", την ομάδα από τη Βόρεια Μακεδονία με στόχο να πάρει το προβάδισμα για την κατάκτηση του τίτλου, ο νέος «κάτοχος» του οποίου θα γίνει γνωστός μετά την ολοκλήρωση του αγώνα ρεβάνς που θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή (25/5, 21:30) στα Σκόπια και το «Μπόρις Τραϊκόφσκι».
 
Με την επικράτησή του επί της Ίζβιντατς στους ημιτελικούς, ο «Δικέφαλος» εξασφάλισε για τρίτη φορά στην ιστορία του την πρόκριση στον τελικό της συγκεκριμένης ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, η οποία έχει αλλάξει όνομα στην διάρκεια των χρόνων. Η Ένωση έφτασε για πρώτη φορά να διεκδικεί ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο τη σεζόν 2017-18, όταν προκρίθηκε στον τελικό του Challenge Cup (σ.σ. νυν European Cup), αλλά η ήττα 33-22 που γνώρισαν οι «κιτρινόμαυροι» στη Ρουμανία από την Ποτάισα Τούρντα, στην πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων, αποδείχθηκε... καταδικαστική. Όμως, η ΑΕΚ επέστρεψε σε ευρωπαϊκό τελικό την αγωνιστική περίοδο 2020-21, η οποία ήταν η «παρθενική» σεζόν της διοργάνωσης που είχε στο μεταξύ μετονομαστεί σε European Cup, και οι παίκτες του Δημήτρη Δημητρούλια κατέκτησαν το τρόπαιο, πανηγυρίζοντας δύο νίκες στη Χαλκίδα επί της Ίσταντς από τη Σουηδία.
 
Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από την ΑΕΚ, άλλες τρεις ελληνικές ομάδες έχουν φτάσει στον τελικό της τρίτης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Την αρχή έκανε ο Φίλιππος Βέροιας τη σεζόν 2002-03, όταν αντιμετώπισε τη Σκιέρν στον (διπλό) τελικό του -τότε- Challenge Cup, αλλά το «εμπόδιο» της ομάδας από τη Δανία αποδείχθηκε... ανυπέρβλητο. Την αγωνιστική περίοδο 2011-12 ήταν η... σειρά του Διομήδη Άργους να φτάσει στον τελικό, ωστόσο οι «λύκοι» του Δημήτρη Δημητρούλια προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα και κατέκτησαν το τρόπαιο, καθώς... «δάγκωσαν» την ελβετική Τουν. Τέλος, ο Ολυμπιακός/Όμιλος Ξυνή έφτασε πέρυσι μια... «ανάσα» από την κατάκτηση του τίτλου στο European Cup, ωστόσο ηττήθηκε στα πέναλτι από τη Βάλουρ Ρέικιαβικ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και το τρόπαιο... ταξίδεψε στην Ισλανδία.
 
Η ΑΕΚ διέγραψε μια πολύ καλή πορεία για να φτάσει στους τελικούς του European Cup, καθώς μετράει οκτώ νίκες και δύο ήττες στην τρέχουσα σεζόν της διοργάνωσης. Η ομάδα του Φρεντερίκ Μπουζόν πραγματοποίησε πολύ καλές εμφανίσεις επί ελληνικού εδάφους για να φτάσει στους προημιτελικούς της διοργάνωσης, καθώς απέκλεισε κατά σειρά με δύο νίκες την Τζούνιορ Φαζάνο (σ.σ. και τα δύο ματς πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα «Γ. Κασσιμάτης» του ΟΑΚΑ), τη Λόβτσεν-Τσέτινιε (σ.σ. το πρώτο ματς έλαβε χώρα στην αίθουσα «Γ. Κασσιμάτης» και η ρεβάνς στο γήπεδο του Ιωνικού) και την Κρκα (σ.σ. η πρώτη αναμέτρηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Γ. Κασσιμάτης» και η ρεβάνς στη Χαλκίδα). Στους «8» ο «Δικέφαλος» αντιμετώπισε την Παρτιζάν και απέκτησε προβάδισμα πέντε τερμάτων μετά το πρώτο ματς στην αίθουσα «Γ. Κασσιμάτης» (27-22), ωστόσο η ρεβάνς στο Βελιγράδι δεν άρχισε ποτέ, λόγω επεισοδίων που έλαβαν χώρα στο «Βόζντοβατς». Οπαδοί της σερβικής ομάδας έριξαν κροτίδες στον αγωνιστικό χώρο, με την αποστολή της Ένωσης να αποχωρεί στα αποδυτήρια, μαζί με τους διαιτητές. Όταν λίγο αργότερα οι «κιτρινόμαυροι» επιχείρησαν να ξαναβγούν στο γήπεδο, δέχθηκαν ξανά κροτίδες, με συνέπεια το ματς να αναβληθεί οριστικά.
 
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χάντμπολ (EHF) όρισε ο αγώνας ρεβάνς να διεξαχθεί σε ουδέτερο γήπεδο, στην πόλη Σούμεν της Βουλγαρίας, και χωρίς θεατές. Εκεί η Παρτιζάν επικράτησε της ΑΕΚ με πέντε γκολ (24-19) και ισοφάρισε την διαφορά της ήττας της στην Αθήνα, με αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να λύσουν τις... διαφορές τους στα πέναλτι, όπου η Ένωση επικράτησε με 7-6 και πήρε το «εισιτήριο» για τους ημιτελικούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παίκτες των δύο ομάδων ήταν εύστοχοι στις πρώτες έξι εκτελέσεις τους, ενώ στη συνέχεια ο Αραμπατζής ευστόχησε στο έβδομο πέναλτι για την ΑΕΚ. Ακολούθως ο Ζέτσεβιτς κλήθηκε να εκτελέσει το πέναλτι για λογαριασμό της Παρτιζάν, αλλά ο Τέπερ απέκρουσε και... έστειλε τον «Δικέφαλο» στους «4» του European Cup. Εκεί οι «κιτρινόμαυροι» αντιμετώπισαν την Ίζβιντατς και πήραν σημαντικό προβάδισμα για πρόκριση στον τελικό, καθώς επικράτησαν με εννέα γκολ διαφορά στο «Γ. Κασσιμάτης». Η ομάδα από τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη προσπάθησε στη ρεβάνς να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση, αλλά η ΑΕΚ γνώρισε «γλυκιά» ήττα με 28-24, αποτέλεσμα που δεν της... στέρησε την πρόκριση στον τελικό.
 
Γενικότερα, πάντως, η σεζόν 2024-25 είναι εξαιρετική για την Ένωση, η οποία μετράει μόνο δύο ήττες σε όλες τις διοργανώσεις, με αποτέλεσμα να διεκδικεί το «τρεμπλ», για δεύτερη φορά στην ιστορία της μετά το 2021. Οι «κιτρινόμαυροι» έχουν κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας («μπήκαν» στη διοργάνωση από τους «16» και πανηγύρισαν το τρόπαιο με τέσσερις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια), ενώ στη Handball Premier ολοκλήρωσαν την κανονική περίοδο με το απόλυτο «22Χ22» και στα ημιτελικά των πλέι οφ προηγούνται 1-0 της Δράμας 1986, ύστερα από την επικράτησή τους στις 3 Μαΐου με 34-31.
 
 
Η ΑΛΚΑΛΟΪΝΤ
===========
Ο τελικός του European Cup είναι ο «παρθενικός» για την Αλκαλόιντ εκτός των συνόρων, καθώς ο σύλλογος από τη Βόρεια Μακεδονία μετέχει φέτος μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία του σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Η ομάδα του Κίριλ Λαζάροφ έκανε πέρυσι το ευρωπαϊκό ντεμπούτο της, μετέχοντας στη φάση των ομίλων του European League, εξέλιξη που είναι εντυπωσιακή, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Αλκαλόιντ ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2021 με τη στήριξη της ομώνυμης φαρμακευτικής εταιρείας και άρχισε να αγωνίζεται στη Β΄ κατηγορία της χώρας. Η βασική αποστολή του συλλόγου ήταν να «καλλιεργήσει» νεαρά ταλέντα και να τα εξελίξει σε κορυφαίους παίκτες χάντμπολ. Και φαίνεται ότι οι άνθρωποι της Αλκαλόιντ τα καταφέρνουν πολύ καλά σε αυτόν τον τομέα, καθώς τη σεζόν 2021-22 η ομάδα κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο στη First League και πανηγύρισε άμεσα την άνοδό της στα «σαλόνια» της Super League. Την αγωνιστική περίοδο 2022-23 η Αλκαλόιντ κατετάγη δεύτερη στο πρωτάθλημα, με αποτέλεσμα την επόμενη σεζόν να μετάσχει στη φάση των ομίλων του European League. Παράλληλα, το 2024 πανηγύρισε και τους πρώτους τίτλους της ιστορίας της, καθώς κατέκτησε το Κύπελλο και, εν συνεχεία, στις αρχές Σεπτεμβρίου το Σούπερ Καπ.
 
Η Αλκαλόιντ ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο του πρωταθλήματος με 20 νίκες και δύο ήττες σε 22 παιχνίδια, απολογισμό που είχαν τόσο η Πέλιστερ όσο και η Βαρντάρ Σκοπίων. Μετά από έξι αγωνιστικές στον όμιλο των πλέι οφ, είναι τρίτη στην κατάταξη με τρεις νίκες, μια ισοπαλία και δύο ήττες, ενώ προηγούνται η αήττητη Βαρντάρ (5-1-0) και η Πέλιστερ (5-0-1). Στην εφετινή σεζόν του European Cup η Αλκαλόιντ μετράει οκτώ νίκες, μια ισοπαλία και μία ήττα. Έφτασε στα προημιτελικά ξεπερνώντας με δύο νίκες τα... εμπόδια που βρέθηκαν στο δρόμο της, ενώ στους «8» απέσπασε ισοπαλία στη Ρουμανία από τη Μινάουρ Μπάια Μάρε, πριν επικρατήσει στα Σκόπια και πάρει το «εισιτήριο» για τους ημιτελικούς. Εκεί επιβλήθηκε εντός έδρας της Ρούναρ με 42-37, αλλά οι Νορβηγοί νίκησαν στη ρεβάνς στο Σάντεφιορντ με 34-29, με αποτέλεσμα η πρόκριση να κριθεί στα πέναλτι, όπου οι Βαλκάνιοι επικράτησαν με 3-1 και με συνολικό σκορ 35-32 «σφράγισαν το εισιτήριο» για τον τελικό και το... «ραντεβού» με την ΑΕΚ.
 
Η Αλκαλόιντ έδωσε τους εντός έδρας αγώνες της στο εφετινό European Cup στο -χωρητικότητας 2.000 θεατών- "Avtokomanda Sports Hall". Επειδή όμως -προφανώς- το συγκεκριμένο γήπεδο δεν πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει η EHF για έναν ευρωπαϊκό τελικό (σ.σ. για τον ίδιο λόγο η ΑΕΚ δεν φιλοξενεί το πρώτο ματς στην αίθουσα «Γ. Κασσιμάτης» του ΟΑΚΑ, αλλά στη "SUNEL Arena"), ο αγώνας ρεβάνς θα διεξαχθεί στο "Boris Trajkovski Sports Center", το οποίο έχει χωρητικότητα περίπου 7.000 θεατές γι' αγώνες χάντμπολ και 10.000 για συναυλίες.
 
Στον πάγκο της Αλκαλόιντ κάθεται από το 2022 ο 45χρονος Κίριλ Λαζάροφ, ο οποίος έχει και τα «ηνία» της εθνικής ανδρών της Βόρειας Μακεδονίας. Ο παλαίμαχος -πλέον- δεξιός ίντερ θεωρείται ένας από τους καλύτερους σκόρερ στην ιστορία του αθλήματος, ενώ στην διάρκεια της αθλητικής καριέρας του πανηγύρισε πληθώρα τίτλων με συλλόγους τόσο στην πατρίδα του (Πέλιστερ), όσο και σε Κροατία (RK Ζάγκρεμπ), Ουγγαρία (Βεζπρέμ) και Ισπανία (Θιουδάδ Ρεάλ, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα).
 
Τον πρώτο τελικό της ΑΕΚ με την Αλκαλόιντ θα διαιτητεύσουν οι Λιθουανοί Γκίτις Σνιουρεβίτσιους και Άντριους Γκριγκαλόνις.
 

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΙΝΑΛΙΣΤ ΩΣ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

 

ΑΕΚ                                                    ΑΛΚΑΛΟΪΝΤ
 -                                       1ος ΓΥΡΟΣ         -
 -                                                         -
 
Με Τζούνιορ Φαζάνο (Ιταλία)              2ος ΓΥΡΟΣ     Με Ντραγκούνας Κλαϊπέντα (Λιθουανία)
38-20, 39-26 (και τα δύο ματς εντός)                   42-31 (εντός), 37-31 (εκτός)
 
Με Λόβτσεν-Τσέτινιε (Μαυροβούνιο)        3ος ΓΥΡΟΣ     Με Χάντμπολ Βεστ Βιν (Αυστρία)
45-26 (εντός), 41-31 (εκτός)                           38-27, 32-29 (και τα δύο ματς εντός)
 
Με Κρκα (Σλοβενία)                       ΦΑΣΗ «16»     Με Μπρίξεν (Ιταλία)
38-28 (εντός), 31-25 (εκτός)                           44-32 (εκτός), 38-31 (εντός)
 
Με Παρτιζάν Βελιγραδίου (Σερβία)       ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ   Με Μινάουρ Μπάια Μάρε (Ρουμανία)
27-22 (εντός), 26-30 (εκτός)                           31-31 (εκτός), 32-25 (εντός)
 
Με Ίζβιντατς (Βοσνία/Ερζεγοβίνη)        ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ     Με Ρούναρ Σάντεφιορντ (Νορβηγία)
37-28 (εντός), 24-28 (εκτός)                           42-37 (εντός), 32-35 (εκτός)
 
 
 
ΤΑ ΡΟΣΤΕΡ ΤΩΝ ΦΙΝΑΛΙΣΤ

ΑΕΚ
===
ΑΡ. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ               ΧΩΡΑ          ΗΜΕΡ.ΓΕΝΝ.   ΘΕΣΗ
 2. Βαγγέλης Αραμπατζής         Ελλάδα        04/08/1996   Δ. εξτρέμ
 4. Μάριο Μάτιτς                Νορβηγία      23/07/1994   Πλέι μέικερ
 5. Ζιλμπέρτο Μπρίτο Ντουάρτε   Πορτογαλία    06/07/1990   Αρ. ίντερ
 7. Βίκτορ Βλαστός              Δανία         24/09/2000   Δ. εξτρέμ
 8. Έρικ Σμιτ                   Γερμανία      28/12/1992   Πίβοτ
 9. Ανταμά Κεϊτά                Γαλλία        05/06/1997   Αρ. εξτρέμ
11. Δημήτρης Παναγιώτου         Ελλάδα        21/05/2004   Πλέι μέικερ
12. Γιαν Ζεντί                  Γαλλία        26/12/1981   Τερματοφύλακας
14. Νταν Τέπερ                  Ισραήλ        04/03/1994   Τερματοφύλακας
15. Πέταρ Λούλιτς               Κροατία       18/09/2002   Πίβοτ
16. Μοχάμεντ Αμίν Μπεν Σεΐχ     Τυνησία       03/03/1996   Τερματοφύλακας
22. Αλέξανδρος Κουκουλάς        Ελλάδα        13/05/2003   Δ. ίντερ
23. Γουίλσον Ντάβιες            Πορτογαλία    07/09/1988   Πλέι μέικερ
25. Ντίλαν Γκαρέν               Γαλλία        22/08/1996   Αρ. ίντερ
34. Σουλεϊμάνι Τουρέ            Σενεγάλη      09/07/2003   Αρ. εξτρέμ
41. Φρεντερίκ Μπορεγκάρ         Λ.Δ. Κονγκό   28/01/1984   Αρ. ίντερ
76. Λούκας Ζενές Σουκιέλοβιτς   Γαλλία        22/08/2005   Αρ. ίντερ
93. Αντάμα Σακό                 Γαλλία        02/01/1995   Αρ. ίντερ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
    Φρεντερίκ Μπουζόν           Γαλλία        06/12/1974
 
 
ΑΛΚΑΛΟΪΝΤ
=========
ΑΡ. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ              ΧΩΡΑ           ΗΜΕΡ.ΓΕΝΝ.   ΘΕΣΗ
 1. Μάρκο Κίζικι               Β. Μακεδονία   22/01/2001   Τερματοφύλακας
 2. Ιβάν Τζόνοφ                Β. Μακεδονία   15/07/1997   Αρ. ίντερ
 3. Κοσταντίν Πέτροφ           Β. Μακεδονία   30/03/1992   Πίβοτ
 4. Νίκολα Μαρκόσκι            Β. Μακεδονία   22/05/1990   Πίβοτ
 5. Νίκολα Κοστέσκι            Β. Μακεδονία   22/08/1992   Δ. εξτρέμ
 6. Μιχαΐλο Μλαντενόβικι       Β. Μακεδονία   21/09/2000   Αρ. ίντερ
 7. Μάρτιν Σεραφίμοφ           Β. Μακεδονία   03/03/2000   Δ. ίντερ
 8. Βαλεντίν Καρασμανάκης      Β. Μακεδονία   14/01/2005   Πίβοτ
 9. Μάρκο Στοϊκοβίκι           Β. Μακεδονία   27/06/2003   Πίβοτ
10. Μάρκο Μίτεφ                Β. Μακεδονία   23/02/2003   Πλέι μέικερ
11. Ιγκόρ Γκιοργκίεφ           Β. Μακεδονία   02/06/2000   Πλέι μέικερ
12. Ιβάν Γκαλέφσκι             Β. Μακεδονία   05/07/2004   Τερματοφύλακας
13. Μάρτιν Βελκόφσκι           Β. Μακεδονία   10/03/1997   Δ. ίντερ
14. Κρίστιαν Σιμονόσκι         Β. Μακεδονία   29/05/2000   Πίβοτ
15. Μάρτιν Ιβανόφσκι           Β. Μακεδονία   26/03/2001   Πλέι μέικερ
16. Μπλαγκόιτσε Τραϊκόσκι      Β. Μακεδονία   06/10/1986   Τερματοφύλακας
17. Αρνό Μπινγκό               Γαλλία         12/10/1987   Αρ. εξτρέμ
18. Φρανσίσκο Ολιβέιρα Σίλβα   Πορτογαλία     29/03/1999   Αρ. ίντερ
19. Αλεξάνταρ Πετκόφσκι        Β. Μακεδονία   24/05/2004   Δ. εξτρέμ
20. Νταμιάν Μίτεφ              Β. Μακεδονία   08/11/2006   Πλέι μέικερ
21. Νταβίντ Σαβρέφσκι          Β. Μακεδονία   16/06/2002   Δ. ίντερ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
    Κίριλ Λαζάροφ              Β. Μακεδονία   10/05/1980
 
 
 
Η «ΧΡΥΣΗ ΒΙΒΛΟΣ»
================
ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΟΛΕΩΝ
1994: Τούσεμ Έσεν (Γερμανία)
1995: Νιντερβούρτσμπαχ (Γερμανία)
1996: Ντράμεν (Νορβηγία)
1997: Νέτελστετ (Γερμανία)
1998: Νέτελστετ (Γερμανία)
1999: Φλένσμπουργκ (Γερμανία)
2000: Γκρόσβαλστατ (Γερμανία)
 
CHALLENGE CUP
2001: Γιούγκοβιτς Κατς (Γιουγκοσλαβία)
2002: Σκιέρν (Δανία)
2003: Σκιέρν (Δανία)
2004: Σκόβντε (Σουηδία)
2005: Βάκερ Τουν (Ελβετία)
2006: Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία)
2007: Ρεσίτσα (Ρουμανία)
2008: Ρεσίτσα (Ρουμανία)
2009: Ρεσίτσα (Ρουμανία)
2010: Σπόρτινγκ Λισαβόνας (Πορτογαλία)
2011: Κόπερ (Σλοβενία)
2012: Διομήδης Άργους (ΕΛΛΑΔΑ)
2013: SKA Μινσκ (Λευκορωσία)
2014: Σάβεχοφ (Σουηδία)
2015: Οντορχέι (Ρουμανία)
2016: Μπράγκα (Πορτογαλία)
2017: Σπόρτινγκ Λισαβόνας (Πορτογαλία)
2018: Ποτάισα Τούρντα (Ρουμανία)
2019: CSM Βουκουρεστίου (Ρουμανία)
2020: Η σεζόν διεκόπη λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
 
EUROPEAN CUP
2021: ΑΕΚ (ΕΛΛΑΔΑ)
2022: Νέρμπο (Νορβηγία)
2023: Βοϊβοντίνα (Σερβία)
2024: Βάλουρ (Ισλανδία)
2025: ;

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

 

Απόψεις

Γράφει ο Ηλίας Σπυρόπουλοςσυνταξιούχος εκπαιδευτικός  ✓ Με θέματα που προκαλούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, που ταυτίζονται με την καθημερινότητα, που...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness