Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Συμμαχία Interpol, ΔΟΕ, ευρωπαϊκών χωρών κατά της χειραγώγησης αγώνων με ελληνική συμμετοχή μέσω της ΕΠΑΘΛΑ

Με πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα, μετά και την παρουσίαση των σχετικών πορισμάτων της Interpol αναφορικά με τα επίπεδα χειραγώγησης αγώνων διεθνώς, ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη μέρα των συνεδριάσεων οι οποίες έλαβαν χώρα στα Σκόπια, στο πλαίσιο του Διεθνούς Σεμιναρίου που διοργανώνουν από κοινού η ΔΟΕ με την Interpol και τη συμμετοχή εκπροσώπων από: Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Κόσοβο. 

Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, ως πρόεδρος της ΕΠΑΘΛΑ και της Επιτροπής Παρακολούθησης της σύμβασης Macolin, στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε θερμά τους διοργανωτές για την τιμητική πρόσκληση να συμμετάσχει η ΕΠΑΘΛΑ και τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικές τέτοιες εκδηλώσεις, με υψηλά επίπεδα θεσμικής εκπροσώπησης των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών και των αθλητικών φορέων. Οπως σημείωσε, είναι κομβικό για τη συνολική επιτυχία του εγχειρήματος  να υπογράψουν και στη συνέχεια να κυρώσουν ακόμα περισσότερες χώρες τη σύμβαση Macolin, ώστε να συμμετέχουν στα αντίστοιχα δίκτυα πληροφοριών και στα σχετικά κέντρα λήψης αποφάσεων αναφορικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων. 

Στη συνέχεια ο Ντίτερ Μπρέκεφελντ από την Interpol έκανε μια ανάλυση της  παγκόσμιας κατάστασης και πώς επηρεάζει την περιοχή των Βαλκανίων. Ο Τομ Χάρντινγκ από τη Sportradar παρουσίασε αξιολόγηση κινδύνου για τις συγκεκριμένες χώρες σχετικά με τη στοιχηματική διάσταση του προβλήματος,  Ο Βαγγέλης Αλεξανδράκης από την πλευρά της ΔΟΕ αναφέρθηκε στα εργαλεία που έχει η Επιτροπή στον συγκεκριμένο τομέα.  

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η απογευματινή συνεδρίαση, όπου πήραν τον λόγο ο Μασιμιλιάνο Μισκέντζι από την UEFA και ο Μπέντζαμιν Σίντλερ από τη FIBA για να αναφερθούν ειδικότερα, στη αντιμετώπιση της  χειραγώγησης, στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ αντίστοιχα.  

Αύριο, Τετάρτη (5/10), το σεμινάριο θα συνεχιστεί με ανάλυση σεναρίων και συζητήσεις περιπτώσεων με βάση την εμπειρία κάθε χώρας.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ