Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Δημήτρης Κουτσούμπας απο το Δημοτικό Θέατρο Λαμίας : Η ερευνητική δουλειά του Δημητρίου Νάτσιου πρέπει να αγκαλιαστεί από πολλούς νέους ερευνητές

Παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (3/6) στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, η μεγάλη πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΤΟ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, για την παρουσίαση της έκδοσης της αρχειακής έρευνας του φιλόλογου και πρώην προϊσταμένου των Γενικών Αρχείων του Κράτους Φθιώτιδας, Δημητρίου Θ. Νάτσιου, με τίτλο «Το Έκτακτον Στρατοδικείον Λαμίας 1946 - 1950».

Πλήθος κόσμου έδωσε δυναμικό «παρών», γεμίζοντας την αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Λαμίας. 

Στην εκδήλωση του βιβλίου μίλησαν,  ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η Σοφία Βακιρτζηδέλη, βιβλιοθηκονόμος Μ.Α., προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους - Τμήμα Φθιώτιδας και ο συγγραφέας του βιβλίου Δημήτρης Θ. Νάτσιος.

Στην ομιλία του ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε οτι '' το βιβλίο του αγαπητού Δημήτρη Νάτσιου  αποτελεί μια ευσυνείδητη μελέτη, σε ένα όχι εύκολο θέμα, καθώς και οι αρχειακές πηγές -παρότι υπάρχουν- δεν είναι εύκολα προσβάσιμες και επιπλέον απαιτείται διασταύρωση στοιχείων.

Έχουμε στα χέρια μας , υπογράμμισε ο Γραμματέας του ΚΚΕ  , το αποτέλεσμα μιας πολύχρονης ερευνητικής δουλειάς. Μιας δουλειάς που χρειάζεται να συνεχιστεί, να ενταθεί, να στηριχθεί και να αγκαλιαστεί από πολλούς νέους ερευνητές, καθώς, προσφέρει γνώση και συμπεράσματα τα οποία είναι πολύτιμα. Ιδιαίτερα σήμερα που οι αντιθέσεις και τα αδιέξοδα του ίδιου του συστήματος έχουν φτάσει σε πρωτόγνωρο επίπεδο για την περίοδο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

Εστιάζοντας στο περιεχόμενο του βιβλίου ο Δημήτρης Κουτσούμπας , συνέδεσε τους 200 εκτελεσμένους στην Ξηριώτισσα με τα συγκλονιστικά φωτογραφικά ντοκουμέντα που ήρθαν πριν λίγους μήνες στο φως της δημοσιότητας και αποτυπώνουν τις τελευταίες στιγμές των 200 της Καισαριανής, λέγοντας οτι αυτά τα ιστυορικά ντοκουμέντα αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα για την αυτοθυσία και το μεγαλείο ψυχής των κομμουνιστών, στον αγώνα για το δίκιο του λαού. Δίκαια προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης και τον θαυμασμό σε ολόκληρο τον λαό και την ελληνική νεολαία.

''Σε συνθήκες που ο λαός ήταν έρμαιο της πείνας της τρομοκρατίας και της δολοφονικής βίας των κατακτητών, σε συνθήκες που περιουσίες άλλαζαν χέρια και πουλιόνταν σώματα και ψυχές για ένα πιάτο φαΐ, το ΚΚΕ δεν υποτάχθηκε στις δυσκολίες, αλλά είδε την ανάγκη να οργανωθεί η Αντίσταση με όλα τα μέσα, μαζικά και ένοπλα.

Το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, η ΕΠΟΝ, η Εθνική Αλληλεγγύη, υπήρξαν μαζικές οργανώσεις που αγκάλιασαν μεγάλο μέρος του Ελληνικού λαού''. 

«Είναι μεγάλη μας χαρά να παρουσιάζουμε σήμερα το βιβλίο του αγαπητού Δημήτρη Νάτσιου.

Ένα βιβλίο που αποτελεί μια ευσυνείδητη μελέτη, σε ένα όχι εύκολο θέμα, καθώς και οι αρχειακές πηγές -παρότι υπάρχουν- δεν είναι εύκολα προσβάσιμες και επιπλέον απαιτείται διασταύρωση στοιχείων.

Έχουμε, λοιπόν, στα χέρια μας το αποτέλεσμα μιας πολύχρονης ερευνητικής δουλειάς. Μιας δουλειάς που χρειάζεται να συνεχιστεί, να ενταθεί, να στηριχθεί και να αγκαλιαστεί από πολλούς νέους ερευνητές, καθώς, προσφέρει γνώση και συμπεράσματα τα οποία είναι πολύτιμα. Ιδιαίτερα σήμερα που οι αντιθέσεις και τα αδιέξοδα του ίδιου του συστήματος έχουν φτάσει σε πρωτόγνωρο επίπεδο για την περίοδο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

Απο το βήμα της εκδήλωσης ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στην  περίπτωση του αδελφού της μητέρας του, Θωμά Πανάρα που εκτελέστηκε  στην Ξηριώτισσα. ''Το εμπράγματο ενοχοποιητικό στοιχείο για να τον στήσουν στο εκτελεστικό απόσπασμα ήταν μόνο τα κουπόνια του ΚΚΕ που βρέθηκαν στο σπίτι του και το ότι έδωσε ένα κουπόνι ενίσχυσης του ΚΚΕ, σε έναν συνάδελφό του στην δουλειά'' ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας .

Οπως είπε  ''το Στρατοδικείο δεν επέβαλε μόνο θανατικές καταδίκες και γι αυτό το βιβλίο είναι διαφωτιστικό και για τις μικρότερες υποθέσεις που δείχνουν τον ασφυκτικό κρατικό έλεγχο για να μπορέσει να σταθεροποιηθεί η αστική εξουσία.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η πρώτη υπόθεση που δίκασε ήταν η επιβολή 25 ημερών φυλάκισης σε δύο συμπολίτισσες μας, καθώς η μια φιλοξένησε την άλλη στο σπίτι της, δίχως να το δηλώσουν στις αστυνομικές αρχές.

Στα χρόνια 1946-1949, οι εκτελεσμένοι αγωνιστές υπερβαίνουν τους 3.300. Επίσης, ανάμεσα στους εκτελεσθέντες συγκαταλέγονται και 374 που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο από τα κακουργιοδικεία.

Οπωσδήποτε ο αριθμός δεν είναι ο οριστικός και ο κατάλογος των εκτελεσμένων σε όλη την Ελλάδα δεν είναι πλήρης. Και σε αυτό το πεδίο απαιτείται παραπέρα έρευνα. Το βιβλίο του αγαπητού Δημήτρη Νάτσιου αποτελεί μια πολύτιμη συμβολή, καθώς χάρη στην άοκνη προσπάθειά του, έχουμε τον κατάλογο των 200 εκτελεσμένων εδώ, στην Ξηριώτισσα.''




Φωτογραφίες

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness