Οικονομία, ασφάλεια και άμυνα οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία
Η οικονομία, η ασφάλεια και η άμυνα είναι οι βασικότερες προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία, όπως τόνισαν οι ομιλητές στην ενότητα με θέμα «Η Γερμανία μετά τις εκλογές: Σημείο καμπής για το μέλλον της Ευρώπης» του «10ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών». Ο Υπουργός Ομοσπονδιακών, Ευρωπαϊκών, Διεθνών Υποθέσεων και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Ναθάναελ Λιμίνσκι εκτίμησε ότι η Γερμανία μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά, καθώς, όπως τόνισε, αν αντιμετωπιστούν εμπόδια σε τομείς όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και η αγορά μπορεί να αντισταθμιστεί σε κάποιο ποσοστό η μείωση των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ. «Η κοινή ευρωπαϊκή αγορά δεν είναι πλήρης» είπε και πρόσθεσε: «υπάρχει μια προοπτική να γίνουμε πιο δυνατοί μέσα στην Ευρώπη». Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να αναλάβει ηγετικό ρόλο ως μέλος της ΕΕ για να πιέσει για μια τέτοια ατζέντα.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, Αντρέας Κιντλ , τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να έχει το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον, χαρακτήρισε ισχυρή τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στην ΕΕ, επισήμανε ότι η παρούσα είναι προφανώς μια δύσκολη μεταβατική περίοδος ωστόσο σχολίασε ότι υπάρχουν και άλλες αγορές στον κόσμο.
Εξάλλου, ο κ. Λιμίνσκι σχολίασε ότι ένα δεύτερο πεδίο στο οποίο θα μπορούσε η Γερμανία να αναλάβει ηγετικό ρόλο είναι ο τομέας της άμυνας. «Είναι προφανές ότι στη Γερμανία δεν έχουμε την κουλτούρα του εμπορίου των όπλων ως τμήμα της εξωτερικής μας πολιτικής και υπάρχουν λόγοι να είμαστε απρόθυμοι σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο υπάρχουν αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Αντιληφθήκαμε στη γερμανική κοινωνία ότι πρέπει να είμαστε εξοπλισμένοι για να διασφαλίσουμε την ειρήνη» είπε και πρόσθεσε: «πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε κοινές ευρωπαϊκές αμυντικές μονάδες».
Από την πλευρά της η Διευθύντρια Προγράμματος στο Τμήμα Διεθνών Υποθέσεων του Γερμανικού Ιδρύματος Körber, Αλίσα Βογκτ , εξέφρασε την πεποίθηση ότι μεγάλες προκλήσεις για την νέα κυβέρνηση στη Γερμανία θα είναι η ευρωπαϊκή ασφάλεια, άμυνα και συνοχή, τομείς στους οποίους, όπως είπε, υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν. Η ίδια έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις απόψεις που διαμορφώνονται στην κοινή γνώμη σε ό,τι αφορά την άμυνα αλλά και τον στρατό.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους φορείς διεθνούς και πολυμερούς συνεργασίας όπως η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη ο κ. Κίντλ σημείωσε: «εργαζόμαστε στην ΕΕ σε μεταρρυθμίσεις την ίδια στιγμή που επιθυμούμε τη διεύρυνση αλλά περιμένουμε από τα υποψήφια μέλη πολλά». Ο ίδιος συμπλήρωσε: «την ίδια στιγμή πρέπει να κάνουμε και εμείς μεταρρυθμίσεις μέσα στην ΕΕ γιατί δεν θα πρέπει να περιμένουμε ότι μια μεγαλύτερη ΕΕ ακολουθεί τους ίδιους κανόνες με όρους συναίνεσης όπως η ΕΕ στο παρελθόν. Ο ρόλος της ηγεσίας στο πλαίσιο αυτό μπορεί να σημαίνει την άσκηση πιέσεων ώστε να υπάρξουν κανόνες που επιτρέπουν στην ΕΕ να είναι πιο αποτελεσματική».
«Πρέπει να δούμε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τους ίδιους κανόνες συναίνεσης που είχαμε στην ΕΕ αλλά πρέπει τα πράγματα να γίνουν πιο ευέλικτα και αποτελεσματικά» είπε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ