Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Βαγγέλης Καναβός: Η χειρουργική είναι τέχνη και αυτό κάνουμε στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

Τι σχέση μπορεί να έχουν η «κοπτοραπτική», η «μοδιστρική» και η χειρουργική; Πώς όλα αυτά επικεντρώνονται στο ανθρώπινο σώμα, χωρίς να έχουν βγει από κακόγουστες ταινίες τρόμου αλλά, αντιθέτως, να συνδυάζουν τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας με την Τέχνη; Με την υπέρτατη μορφή προσφοράς στον Άνθρωπο; Ο κ. Βαγγέλης Καναβός, Διευθυντής στην Α’ Χειρουργική Κλινική του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, εδώ και δύο χρόνια, δεν είναι ένας συνηθισμένος συνομιλητής, ίσως επειδή δεν είναι ένας συνηθισμένος χειρουργός. Μιλάει για »πάθος» και «όραμα», για «τέχνη» και «προσφορά», πολύ πιο συχνά απ’ ότι για νυστέρια, χειρουργικά κρεβάτια κι ανθρώπινο πόνο.
Εγκατεστημένος πλέον στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας τονίζει με νόημα πως «το ταλέντο και το πάθος βρήκε στέγη και όραμα. Πρέπει να πιστέψεις στο όραμα», ενώ δεν παραλείπει να σημειώνει συνεχώς πως «στόχος μας είναι να προσφέρουμε στον άνθρωπο».
Πώς ξεκίνησαν όλα;
Ο πατέρας μου δεν ήταν ούτε πλούσιος, ούτε γιατρός. Ανθοκόμος ήταν και τα καλοκαίρια όλοι στην οικογένεια βοηθούσαμε, εργαζόμενοι μέσα στα λουλούδια, για να πορευτεί η οικογένεια. Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια μου να περάσω στο ελληνικό πανεπιστήμιο, συζήτησα με τον πατέρα μου, του εξέφρασα το όνειρό μου, να γίνω γιατρός, και η απάντηση του υπήρξε καταλυτική: «αφού το θέλεις, εγώ θα σε υποστηρίξω». Έτσι έφυγα, με δάνεια που πήρε ο πατέρας μου, για να σπουδάσω στο εξωτερικό. Σπούδασα, έκανα την ειδικότητα μου, το διδακτορικό μου, κι έμεινα και κάποια χρόνια στο εξωτερικό ασκώντας πλέον το επάγγελμα μου.
Γιατί επιλέξατε τη χειρουργική;
Πίστευα και πιστεύω πως η ιατρική είναι Τέχνη. Έτσι ξεκίνησα την αναζήτηση μου στο μαγικό κόσμο της ιατρικής. Αυτό προσπαθώ να το εκφράσω με ποικίλους τρόπους. Με πνεύμα ανήσυχο και συνεχείς μετεκπαιδεύσεις, αφουγκράζομαι το ρεύμα, προσπαθώ να δω πού βαδίζουμε, πού πηγαίνει ο κόσμος και η Επιστήμη. Πάνω απ’ όλα όμως, έχω ως οδοδείκτη της πορείας μου τον Άνθρωπο. Αυτό που πιστεύω βαθύτατα είναι «να κάνεις καλό και αυτό είναι κάτι που σίγουρα θα το βρεις μπροστά σου».
Επέλεξα λοιπόν τη χειρουργική γιατί μέσω αυτής δημιουργείς. Συνδυάζεις τα χέρια με το πνεύμα. Κι αυτό γιατί η χειρουργική είναι μια μορφή τέχνης.
Τι είδους τέχνη;
Ο καλός χειρουργός είναι μόδιστρος! Όχι με την έννοια πως «ράβει» τους ιστούς, αλλά μπορεί και «κόβει» κάθε χειρουργική τεχνική και τη «ράβει» στο σώμα του ασθενή. Ήδη η ιατρική κοινότητα παγκοσμίως μιλάει για surgery tailoring. Με πιο απλά λόγια, για κάθε χειρουργική αντιμετώπιση ενός ασθενή υπάρχουν δεκάδες τεχνικές που μπορούν και πρέπει να προσαρμοστούν στην κάθε περίσταση. Ο πετυχημένος πλέον χειρουργός είναι αυτός που γνωρίζει το 90% αυτών των διαθέσιμων τεχνικών. Κι αυτό είναι κάτι που επιτυγχάνεται μέσω της διαρκούς εκπαίδευσης και της συνεχούς αναζήτησης. Στην επιστήμη, άλλωστε, και ειδικά στους καιρούς που ζούμε, δεν υπάρχει ταβάνι.
«Μοδιστρική χειρουργική» λοιπόν και «κοπτοραπτική», με στόχο να προσφέρουμε στον ασθενή το καλύτερο δυνατό. Άλλωστε, κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και ακόμα και την ίδια πάθηση την αντιμετωπίζει διαφορετικά.
Ο χειρουργός λοιπόν πρέπει να έχει ανοιχτό πνεύμα και πάνω απ’ όλα να είναι προσιτός στον ασθενή. Αυτό είναι κάτι έμφυτο, δεν το έχουν όλοι, αλλά είναι μεγάλη υπόθεση. Δημιουργεί τους όρους και τις προϋποθέσεις για να χτιστεί η απαραίτητη εμπιστοσύνη ανάμεσα στο γιατρό και τον ασθενή.
Η ιατρική και η χειρουργική δεν είναι μαθηματικά. Υπάρχουν πολλές λύσεις για ένα πρόβλημα. Η επιτυχία της Α’ Χειρουργικής Κλινικής του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας είναι τεράστια, όσον αφορά την ίαση και την αποτελεσματική χειρουργική αντιμετώπιση των ασθενών μας. Χρησιμοποιούμε ένα ευρύτατο φάσμα λαπαροσκοπικής χειρουργικής, παρέχουμε τις υπηρεσίες μας σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου, χρησιμοποιούμε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Όλα γίνονται με τον τρόπο που πρέπει, στο χρόνο που πρέπει.
Μιλάμε με λίγα λόγια για την ιδανική χειρουργική αντιμετώπιση.   
Γιατί εδώ, γιατί στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας;
Το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας είναι πλέον ένα θεραπευτήριο με 24ωρη εφημερία και γι’ αυτό είμαι ευτυχισμένος. Το διαπιστώσαμε, όχι μόνο εμείς που προσφέρουμε εδώ, αλλά κυρίως οι ασθενείς μέσα στην περίοδο της πανδημίας. Είμαστε νύχτα-μέρα εδώ, θωρακίσαμε το προσωπικό μας, δώσαμε και δίνουμε έναν αγώνα διαρκείας. Ο κόσμος μας εμπιστεύεται και αναγνωρίζει αυτό που προσφέρουμε. Και αυτό είναι η μεγάλη μας επιτυχία.
Ωστόσο υπάρχει ακόμα κάτι σπουδαίο: Η αναγνώριση από την Ευρώπη. Ευρωπαίοι χειρουργοί ζητάνε να έρθουν εδώ, στη μεγάλη οικογένεια του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας. Χειρουργοί, επίσης, απ’ όλη τη χώρα ζητάνε να έρθουν και να δουλέψουν εδώ. Μέσα στην περίοδο της κρίσης το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας ήταν το μοναδικό νοσηλευτικό Ίδρυμα το οποίο πήγε μπροστά με δικούς του γιατρούς.
Άλλωστε το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας είναι πολύ πιο οικονομικό από τα μεγαθήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Μα πάνω απ’ όλα, δεν είναι απρόσωπο. Η ιατρική τώρα πια, η τέχνη της ιατρικής δεν μπορεί να είναι απρόσωπη. Ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει ποιος είναι αυτός που θα τον χειρουργήσει, ποιος θα είναι ο γιατρός που θα τον παρακολουθήσει. Είναι μια διαδικασία προσωποποιημένη.
Ποιο είναι το συγκριτικό σας πλεονέκτημα που οδηγεί στην επιτυχία που περιγράφετε;
Πλην όλων όσων ανέφερα ήδη, επενδύουμε πάρα πολύ στην τεχνολογία. Μπορώ λοιπόν να σας πω με βεβαιότητα πως τεχνολογικά είμαστε μέσα στις πρώτες τρείς κλινικές της Ελλάδας. Τόσο η διοίκηση του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας όσο και η Α’ Χειρουργική Κλινική, επιφυλάσσουμε πολλές εκπλήξεις για το μέλλον.
Η τεχνολογία παντρεύεται με το ιδανικό. «Ιδανικό» σημαίνει να μπορείς να προσφέρεις ό,τι καλύτερο στον ασθενή. Η λέξη τεχνολογία είναι μια σύνθετη λέξη, από το τέχνη και λογική. Εφαρμόζεις λοιπόν κάτι λογικό με τέχνη. Η τεχνολογία σήμερα βρίσκει εφαρμογή σε όλες τις χειρουργικές παθήσεις.
Εδώ στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας έχω τη δυνατότητα, κάνοντας μια λαπαροσκοπική επέμβαση, να έχω 4Κ τηλεόραση δηλ. 6000 pixels τα οποία μου δίνουν τη δυνατότητα να κοιτάζω μέσα στην κοιλιά ενός ασθενή. Χρησιμοποιώ τεχνολογία 3D, δηλαδή τρισδιάστατη εικόνα μέσα στην κοιλιά του ασθενή. Δηλαδή έχω την αίσθηση του βάθους, με απόλυτη εικόνα του τι συμβαίνει μέσα στην περιτοναϊκή κοιλότητα, στην οποία βρίσκομαι. Έχω στη διάθεση μου ICG, δηλαδή πράσινο της ινδοκυανίνης, η οποία είναι μια φθορίζουσα ουσία που μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγχουμε την αιμάτωση των ιστών, να βλέπουμε τους λεμφαδένες «φρουρούς» και να ολοκληρώσουμε έτσι μια ογκολογική επέμβαση χωρίς να αφήσουμε υπολειπόμενη νόσο. Επιπλέον, έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στα ψαλίδια. Και όταν λέω «ψαλίδια» δεν εννοώ αυτό που έχει κάποιος στο μυαλό του, αλλά ψαλίδια υπερήχων, με ραδιοσυχνότητες ή με ευγενή αέρια.   
Όλες αυτές οι τεχνικές δεν είναι τίποτα άλλο παρά προάγγελοι ενός ρομποτικού συστήματος, το οποίο σύντομα θα βρίσκεται στη διάθεσή μας. Αυτός είναι ο στόχος μου και το όνειρο αυτό θα πραγματοποιηθεί σύντομα.
Δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον στον τομέα της τεχνολογίας. Δεν υπάρχει ταβάνι. Και αυτό είναι κάτι εκπληκτικό. Σε κάνει να ξυπνάς κάθε μέρα γεμάτος όρεξη γι’ αυτό που έρχεται.
Τι θα θέλατε να έχει επιτευχθεί σε λίγα χρόνια από τώρα, εδώ στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, ώστε να αισθάνεστε ικανοποίηση και επιτυχία;
Θα είμαι απόλυτα ικανοποιημένος και ευτυχισμένος όταν θα κλείσουν εντελώς τα «διόδια» προς άλλες κατευθύνσεις καθώς δε θα υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για οποιονδήποτε ασθενή να χειρουργηθεί αλλού και όχι στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας.

Για περισσότερες πληροφορίες
επικοινωνήστε με το ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΛΙΑΣ
Τηλ. 2410996000 • E-mail: thessalias@iaso.gr
www.iasothessalias.gr

Φωτογραφίες

    

 

Απόψεις

➥ Μόνο μαθητές θα μπορούσαν να μεταδώσουν ένα ηχηρό κοινωνικό μήνυμα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Και το έκαναν, με όλη τη δύναμη της ψυχής τους, τα...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.