Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Αιμ. Περδικάρης: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα εξαφανίσει τη δημοσιογραφία, αλλά θα αλλάξει τον τρόπο που εργαζόμαστε»

Την εκτίμηση ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα εξαφανίσει τη δημοσιογραφία, αλλά θα αλλάξει τον τρόπο που εργάζονται οι δημοσιογράφοι εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΣ του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Αιμίλιος Περδικάρης, μιλώντας στο συνέδριο «IQ Media Conference: Το μέλλον της ψηφιακής δημοσιογραφίας: Τεχνητή Νοημοσύνη, Καινοτομία και Ακεραιότητα», που διοργανώνει το IQ Media Hub, του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα εξαφανίσει τη δημοσιογραφία, αλλά σίγουρα θα αλλάξει τον τρόπο που εργαζόμαστε», ανέφερε ο κ. Περδικάρης και πρόσθεσε: «πρέπει να προσαρμοστούμε και να ενισχύσουμε τις δεξιότητές μας».

Ο πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ συμμετείχε στο πάνελ του συνεδρίου, με θέμα την καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης στη νέα εποχή, της Τεχνητής Νοημοσύνης και χαρακτήρισε την παραπληροφόρηση «ως πρόβλημα, αλλά και πρόκληση». Όπως ανέφερε, ο ρόλος ενός εθνικού πρακτορείου ειδήσεων είναι «κρίσιμος» και τόνισε τη σημασία των βασικών αρχών της δημοσιογραφίας, όπως η διασταύρωση των πληροφοριών. «Πάντα οι δημοσιογράφοι θα έχουν τον τελευταίο λόγο προτού δημοσιευθεί κάτι», τόνισε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της κριτικής σκέψης. Επισήμανε, δε, τον ρόλο που μπορούν να παίξουν τα πανεπιστήμια και οι δημοσιογραφικές ενώσεις για την επιμόρφωση των δημοσιογράφων.

Τον λόγο πήρε και η Aliya Itzkowitz, Manager στους Financial Times, η οποία χαρακτήρισε «μεγάλη απειλή» για τη δημοσιογραφία το γεγονός ότι σύμφωνα με έρευνες μόνο το 40% των πολιτών εμπιστεύονται τα παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Παράλληλα, έκανε λόγο για «μία μεγάλη πρόκληση» που έχει να αντιμετωπίσει η δημοσιογραφία, την εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στο κομμάτι της παραγωγής βίντεο και εικόνας (generative image and video). 

Από την πλευρά του, ο Olaf Steenfadt, ιδρυτής και διευθύνων Σύμβουλος του Global Media Registry, μίλησε για την ανάγκη να υπάρξουν «προστατευτικές στρώσεις» που να παρεμβάλλονται μεταξύ των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών (Big Tech) και των καταναλωτών, όπως κάποια plug ins ή agents Tεχνητής Νοημοσύνης, με συγκεκριμένα πρωτόκολλα και πρότυπα για να ακολουθούν.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε και ο Γιάννης Δημητρέλος, αρχισυντάκτης στο reader.gr , o οποίος ανέφερε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τους δημοσιογράφους είναι να επιμένουμε στις αξίες, την αναζήτηση της αλήθειας και να είμαστε ακέραιοι. Όσο για τα όσα προσφέρει η ΤΝ, τόνισε ότι «θα πρέπει να προπονηθούμε και να εξετάζουμε συνεχώς τι από αυτά που μας δίνει είναι λογικά και τι όχι», καταλήγοντας ότι ο βασικός τρόπος να αντιμετωπιστούν τα fake news και η παραπληροφόρηση είναι «ο έλεγχος, η επικοινωνία με τις πηγές, το σκάψιμο όσο πιο βαθιά γίνεται».

Επιπλέον, κατά την πρώτη ημέρα διεξαγωγής του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του ΥOJO (Young Journalists), ένα ψηφιακό newsroom σχεδιασμένο για να προσφέρει σε πρόσφατα απόφοιτους από όλο τον κόσμο μια εργασιακή ευκαιρία σε ένα καινοτόμο περιβάλλον, όπου θα παράγουν υπό πραγματικές συνθήκες πρωτογενές ρεπορτάζ, με την υποστήριξη έμπειρων δημοσιογράφων και πρόσβαση σε σύγχρονα εργαλεία αφήγησης και παραγωγής, από τις αρχές του 2026, με έδρα στην Αθήνα.

Τέλος, πραγματοποιήθηκαν δύο εργαστήρια, με τίτλο «Δημοσιογραφία Λύσεων: Πώς να προσελκύσετε το κοινό σας», από την Σοφί Καζάλ (Sophie Casals), αρχισυντάκτρια στο Nice-Matin και «AI: Do's and Don'ts», από τον Τζόναθαν Σόμα (Jonathan Soma), καθηγητή Δημοσιογραφίας Δεδομένων στο Πανεπιστήμιο Columbia.

To διήμερο συνέδριο, χορηγός επικοινωνίας του οποίου είναι το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πραγματοποιείται από το IQ Media Hub, του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και θα ολοκληρώσει τις εργασίες του αύριο, Μεγάλη Τρίτη 15 Απριλίου 2025.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

 

randomness