Πόσο προσαρμοσμένα είναι τα Κόμματα στη σημερινή πραγματικότητα
Γράφει ο
Αθ. Δ. Γκίκας
Μαθηματικός
Η Ελληνική Κοινωνία περνάει μια δύσκολη φάση. Κοινωνικές δραστηριότητες και τρόποι συμπεριφοράς σημαδεύουν την καθημερινή ζωή:
• Κατάρρευση του θεσμού της παραδοσιακής Ελληνικής οικογένειας.
• Χρήση ναρκωτικών.
• Η νεολαία ακολουθεί έναν εντελώς δικό της δρόμο. Είναι φυσιολογική η τάση της για ανεξαρτητοποίηση και αμφισβήτηση παραδεκτών αξιών και νοοτροπιών, αρκεί να μη συνοδεύεται από ροπή για μηδενιστική άρνηση βασικών μορφών κοινωνικής συμπεριφοράς και να μη συνδυάζεται με αδιάλλακτη αλαζονική επιθετικότητα.
Όλες αυτές οι εξελίξεις σκιαγραφούν την επερχόμενη κοινωνική πραγματικότητα, η οποία δεν ξέρουμε που θα μας οδηγήσει.
Τα Πολιτικά Κόμματα είναι άραγε προετοιμασμένα για την ταχύτατη αυτή πορεία αλλαγής;
Είναι έτοιμα να προσφέρουν λύσεις σε πρωτόγνωρα προβλήματα, όπως η απολιτικοποίηση, η άρνηση γνωστών ιδεολογιών, η επιθετικότητα, η αμφισβήτηση εθνικών οραμάτων ;
Τα Κόμματα του λεγόμενου «δημοκρατικού τόξου» με λαϊκίστικα συνθήματα γεμίζουν το λαό με προσδοκίες και κρατούν τις ψευδαισθήσεις του ζωντανές για όσο διάστημα κυβερνά η δεξιά.
Με επιτυχία παίζουν το χαρτί της δημιουργίας νέων συμβόλων, που ενδεχομένως πρόσκαιρα συγκινούν και συσπειρώνουν νέους.
Σ’ όλη την κοινωνική ατμόσφαιρα είναι διάχυτο ένα ρεύμα αναμονής «κάτι καινούργιο» κάτι που να ξεφύγει από τα σύμβολα της Ελληνικής δεξιάς και από τα ατεκμηρίωτα οράματα της Ελληνικής Αριστεράς.
Η αστική δεξιά έχει την ευθύνη να συγκρατήσει τα αρνητικά συναισθήματα ενός λαού που νοιώθει απογοητευμένος.
Να στηρίξει και να προβάλλει τις επιτυχίες του χθες, κύρια όμως να μπορέσει να πείσει, ότι είναι σε θέση να ελέγξει το μέλλον μιας κοινωνίας του σήμερα, που καθοδηγείται από αντιλήψεις του χθες !