Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Αντιπολίτευση: Το Πάσχα πέρασε, ώρα λογοδοσίας για τα σκάνδαλα

Σε κλοιό το Μαξίμου για τις υποθέσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και των Υποκλοπών. Την Πέμπτη η συζήτηση αρχηγών στην Βουλή.

Έτοιμή να…  «αφήσει τον συμπλέκτη» και να ξεκινήσει γενικευμένη επίθεση για τα σκάνδαλα του ΟΠΕΚΕΠΕ και των Υποκλοπών απέναντι στην κυβέρνηση εμφανίζεται η αντιπολίτευση, μετά την «ανάπαυλα» των πασχαλινών ημερών. Με ορίζοντα την προ ημερησίας σε επίπεδο αρχηγών την ερχόμενη Πέμπτη, την οποία επέβαλε το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει τον πρώτο λόγο εξαιτίας της θεσμικής του θέσης, ενώ «έρχεται με φόρα» από ένα συνέδριο στο οποίο κατέστησε σαφές ότι θα οξύνει την κριτική της στην τελική ευθεία πριν τις εθνικές εκλογές. Αυτά ενώ κάθε άλλο παρά… λείπουν οι αφορμές για κάτι τέτοιο.

Η πρώτη αφορά τις  δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ που «έβγαλαν στον τάκο 15 βουλευτές και υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας για τα ζητήματα που αφορούν τον οργανισμό. Η δεύτερη σχετίζεται με τις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν μετά την καταδικαστική απόφαση για 4 επιχειρηματίες που εμπλέκονται με το λογισμικό «Predator» και τις δηλώσεις του επικεφαλής της εισαγωγικής εταιρίας Intelexa, Ταλ Ντίλιαν.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης άλλωστε κάθε άλλο παρά έκρυψε τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ για τα επόμενα 24ωρα. Φροντίζοντας ακόμη και στο πασχαλινό μήνυμα του να θέσει όλα τα παραπάνω ζητήματα. Όπως επισήμανε «καλούμαστε για το κρίσιμο πέρασμα από τη γενικευμένη θεσμική και αξιακή παρακμή σε μια νέα εποχή διαφάνειας, αξιοκρατίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η πατρίδα μας δεν αντέχει άλλο το σκοτάδι της διαφθοράς, των σκανδάλων και της απαξίωσης των θεσμών».

Όπως είναι φανερό από όσα είπε ο πρόεδρος του κόμματος, το ΠΑΣΟΚ θέτει θέμα συνολικής λειτουργίας του κράτους δικαίου. Ζήτημα το οποίο συνδέει πλέον άμεσα με το αίτημά του για άμεση διεξαγωγή εκλογών. Εκτιμώντας ότι η σώρευση αποκαλύψεων για σκάνδαλα δεν αφήνει περιθώρια στην Ν.Δ του Κυριάκου Μητσοτάκη να παραμένει στην εξουσία. Κάτι που αναμένεται να επαναλάβει άλλωστε στην Βουλή σε δύο ημέρες ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Παράλληλα να θυμίσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταγγείλει τον «ένοικο» του Μεγάρου Μαξίμου ως εκβιαζόμενο. Λέγοντας ξεκάθαρα πως οι δηλώσεις του Τάλ Ντίλιαν σύμφωνα με τις οποίες το παράνομο λογισμικό πωλείται αποκλειστικά σε κρατικές υπηρεσίες αποτελεί έκκληση… παρασκηνιακής διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση.

Τα κόμματα της αριστεράς

Σε ανάλογη ένταση αναμένεται η τακτική που θα τηρήσουν και τα υπόλοιπα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουμε έχει κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Παρότι δεν διαθέτει την κοινοβουλευτική δύναμη για να επιβάλλει την σχετική διαδικασία.

Ο Σωκράτης Φάμελλος έχει κατονομάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον «υπεύθυνο για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, για τις υποκλοπές και για το μπάζωμα των Τεμπών». Έκανε μάλιστα λόγο για  «μια κυβέρνηση σκανδάλων και υποδίκων». Τονίζοντας πως  «δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο αυτή η κατάσταση» αφού ο πρωθυπουργός «έχει στήσει ένα καθεστώς διαπλοκής και ένα παρακράτος διαφθοράς»

Σκληρή στάση αναμένεται και από το ΚΚΕ. Μάλιστα αξίζει να θυμίσουμε ότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην τελευταία του παρέμβαση στην Βουλή για τα ζητήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ αποτίμησε ως υποκριτική την στάση του πρωθυπουργού. Όπως είχε σχολιάσει  «αρνήθηκε η κυβέρνηση τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση των ευθυνών των υπουργών της κι άλλων πιθανά οι οποίοι εμπλέκονται, που πρότεινε το ΚΚΕ, αλλά και για τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά, ο οποίος παρά το γεγονός ότι έχει όλο τον έλεγχο του κυβερνητικού σχεδιασμού, παριστάνει, ως συνήθως, τον ανήξερο».

Σε ανάλογη λογική και η Νέα Αριστερά που πλέον θα εκφράζεται στην Βουλή από την Πέτη Πέρκα που ορίστηκε πρόεδρος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Όπως ανέφερε στη πρώτη παρέμβαση της με αυτή την ιδιότητα αναφορικά με τα σκάνδαλα η σημερινή συνθήκη «είναι η κορυφή του παγόβουνου και η συνέχεια μιας πορείας όπου το κράτος δικαίου διαβρώνεται συστηματικά μέσα από αλληλένδετα φαινόμενα που συγκροτούν ένα συνεκτικό μοτίβο θεσμικής δυσλειτουργίας και συγκάλυψης». Υπογράμμισε ότι «δεν μιλάμε για “παθογένειες” ούτε για “μεμονωμένα περιστατικά”. Μιλάμε για καθεστώς. Μιλάμε για ανεξέλεγκτη εξουσία»

PΠΗΓΗ NEWS24.GR

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.