Αποκατάσταση συμβασιούχων και καθιέρωση της απλής αναλογικής στους ΟΤΑ, εξήγγειλλε ο πρωθυπουργός
Εργασιακή αποκατάσταση των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εκλογές για τους ΟΤΑ, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη» εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο υπουργείο Εσωτερικών, μετά τη συνάντησή του με την ηγεσία του υπουργείου.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι έως το τέλος του έτους να δοθεί οριστική λύση στο θέμα των συμβασιούχων, ενός ζητήματος που όπως είπε «αποτελεί μια από τις πιο βαριές αμαρτίες του παλαιού πολιτικού κατεστημένου».
Σημείωσε ότι ήδη έχει αρχίσει η διερεύνηση για το ποιοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ενώ διευκρίνισε ότι η διαδικασία θα γίνει από ανεξάρτητο φορέα, είτε αυτός είναι ο ΑΣΕΠ είτε κάποιος άλλος που θα συσταθεί από το ΑΣΕΠ. Ανέφερε ότι τα κριτήρια που θα ληφθούν υπόψη είναι τα χρόνια εργασίας και το περιεχόμενο της απασχόλησης, καθώς και ότι η λύση που θα δοθεί θα είναι συνεπής με τις επιταγές του Συντάγματος και με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Πρόθεσή μας είναι οι ανάγκες του Δημοσίου να καλύπτονται από σταθερή εργασία και με αξιοπρεπείς μισθούς», τόνισε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης, θα υπάρξει μετά από διαβούλευση με τους φορείς και τα κόμματα.
Σχετικά με την επικείμενη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, διαβεβαίωσε ότι όποιο κι αν είναι το περιεχόμενο της απόφασης, δεν υπάρχει περίπτωση οι εργαζόμενοι να μην λάβουν τα δεδουλευμένα τους.
Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο πρωθυπουργός είπε ότι το θέμα βρίσκεται σε διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους φορείς. Το σχετικό νομοσχέδιο, είπε, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή περί το τέλος του καλοκαιριού με αρχές του φθινοπώρου, με επικρατέστερο μήνα τον Σεπτέμβριο. Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα περιλαμβάνει και την καθιέρωση της απλής αναλογικής, κάτι που όπως σημείωσε, θα ενισχύσει τον θεσμό της αυτοδιοίκησης και τη Δημοκρατία, ενώ παράλληλα κάλεσε τα κόμματα και τους φορείς σε «συνεννόηση και συνεργασία» για το εν λόγω θέμα.
Εκτός από την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» θα περιλαμβάνει τον αναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ και της σχέσης τους με το κράτος, τον εκδημοκρατισμό των αυτοδιοικητικών θεσμών με τη θέσπιση κοινωνικής συμμετοχής και ελέγχου, καθώς και την επανεξέταση των οικονομικών των ΟΤΑ και την ένταξή τους στην αναπτυξιακή πολιτική.
«Προωθούμε μια εκτεταμένη και ριζική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να αποτελέσει η αυτοδιοίκηση έναν από βασικούς πυλώνες για την ανασυγκρότηση της χώρας», τόνισε.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο και για άλλες δύο μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που υλοποιούνται από το υπουργείο Εσωτερικών:
α. Τη θεσμική κατοχύρωση της ισότητας των δύο φύλων, και
β. την απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών απόδοσης της ιθαγένειας.
Ο κ. Σκουρλέτης από την πλευρά του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου που προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή και το οποίο ρυθμίζει ζητήματα λειτουργίας των δήμων, ενώ περιέχει ρυθμίσεις για τους αιρετούς, τους δημοτικούς υπαλλήλους και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης.
(ΑΠΕ)