Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Δίκη για τον θάνατο του 11χρονου στις Σέρρες: Αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα για 8 κατηγορούμενους

Την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου από πλημμέλημα σε κακούργημα, με κατηγορία παράβασης κανόνων οικοδομικής δραστηριότητας, που είχε αποτέλεσμα το θάνατο και βαριές σωματικές βλάβες, αποφάσισε το δικαστήριο για τους 8 από τους 11 κατηγορουμένους. Την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου είχε προτείνει η εισαγγελέας στη δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σερρών για τον θάνατο του 11χρονου μαθητή και τον τραυματισμό δύο ακόμη, που σημειώθηκε στο προαύλιο του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών, έπειτα από έκρηξη στο λέβητα, στις 5 Δεκεμβρίου του 2022.

Την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου είχε ζητήσει από την αρχή της δίκης ο δικηγόρος της οικογένειας του 11χρονου, Δημήτρης Γκολέμης. Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση την εισαγγελέως, δηλώνει αναρμόδιο και παραπέμπει την υπόθεση στο αρμόδιο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.

Η αναβάθμιση του κατηγορητηρίου αφορά τους 8 από τους 11 κατηγορούμενους και συγκεκριμένα το μηχανικό και επικεφαλής του εργοταξίου, τον υπεύθυνο του συνεργείου ηλεκτρολογικών εργασιών και τους 6 υπαλλήλους της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σερρών, “λόγω ενσυνείδητης αμέλειας που είχε αποτέλεσμα το θάνατο”. Οι άλλοι 3, ο τότε διευθυντής του σχολείου, ο τότε διευθυντής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ο τότε συντονιστής έργου παραπέμπονται λόγω συνάφειας με τους πρώτους οκτώ, όμως, για ασυνείδητη αμέλεια.

Επειδή οι πρώτοι 8 διώκονται για κακούργημα, η εισαγγελέας πρότεινε να τους επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Τελικώς τους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της απαγόρευσης υπαλληλικής δραστηριότητας και της αυτοπρόσωπης παρουσίας σε οικείο αστυνομικό τμήμα κάθε 1 και 15 του μηνός. Έχουν δικαίωμα ένστασης εντός πέντε ημερών.

“Συνεχίζεται η διερεύνηση της υπόθεσης”


Δίκη για τον θάνατο του 11χρονου στις Σέρρες: Αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα  για 8 κατηγορούμενους
Ο κ. Δημήτρης Γκολέμης

Ο δικηγόρος της οικογένειας του 11χρονου Δημήτρης Γκολέμης δήλωσε στην ΕΡΤ: Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου μετά από μια πολύμηνη εξαντλητική διαδικασία θεωρούμε εμείς ότι τοποθέτησε την υπόθεση στις σωστές της δικονομικές διαστάσεις και απέδωσε τις πραγματικές ευθύνες για τον τραγικο θάνατο του Βασίλη. Έγινε ένα πολύ σοβαρό βήμα, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο. Οι πράξεις για τις οποίες πλέον παραπέμπονται οι κατηγορούμενοι είναι δύο κακουργήματα κι ένα πλημμέλημα.

Το είχαμε ζητήσει, το αποδέχθηκε με την πρόταση της η κ. εισαγγελέας κι έγινε δεκτό και από το δικαστήριο με το επίσης σημαντικό στοιχείο: τμήμα της δικογραφίας διαβιβάζεται εκ νέου στην εισαγγελία για να διαπιστωθουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες κάποιων από των κατηγορουμένων και για ψευδή βεβαίωση και παράβαση καθήκοντος. Άρα συνεχίζεται η διερεύνηση της υπόθεσης.

Δεν μπορούμε να μιλήσουμε αυτή τη στιγμή για ικανοποίηση γιατί όταν χάνεις ένα 11χρονο παιδί μετά οτιδήποτε κι αν συμβεί δεν υπάρχει καμία ικανοποίηση, καμία αποκατάσταση. Αυτήν τη στιγμή, όμως, για την οικογένεια του παιδιού είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Αν θέλετε είναι μια δικαίωση της μνήμης του παιδιου κι όλων όσοι προσπάθησαν για να τεθεί η υπόθεση και να αναδειχθούν οι ευθύνες, οι οποίες είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ότι είναι πολυεπίπεδες και σύνθετες”.


Πηγή: ertnews.gr

 

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness