Δύο ακόμα συλλήψεις γυναικολόγων για τις παράνομες υιοθεσίες βρεφών στα Χανιά
Σε δύο ακόμα συλλήψεις γυναικολόγων προχώρησαν το πρωί της Δευτέρας αστυνομικοί της Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης. Οι γιατροί, σύμφωνα με τη σε βάρος τους δικογραφία, φέρονται να είναι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν, τουλάχιστον από το 2018, στην κατ’ επάγγελμα εμπορία ανθρώπων, καθώς και στις παράνομες υιοθεσίες βρεφών.
Οι συλληφθέντες, πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη (22/1), ενώ παραμένουν υπό κράτηση.
Ο ένας γιατρός είχε αρχικά προσαχθεί, ωστόσο, αφέθηκε ελεύθερος, αφού, όπως υποστήριξε, ήταν εξωτερικός συνεργάτης της ιδιωτικής μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγικότητας.
Οι επίμονες, σε βάθος και μεθοδικές έρευνες των διωκτικών αρχών οδήγησαν τελικά στη σύλληψη του πρώην συνεργάτη και ενός ακόμα γυναικολόγου, το ιατρείο του οποίου λειτουργεί στο Ηράκλειο.
Στο πλαίσιο της πρώτης δικογραφίας έχουν ήδη συλληφθεί ακόμη 16 άτομα. Δύο εξ αυτών, ιδιοκτήτης και εμβρυολόγος, χαρακτηρίζονται ως αρχηγικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και παραμένουν προσωρινά κρατούμενοι.
Σε όλο αυτό το διάστημα, η έρευνες των αρχών επεκτάθηκαν, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί μια δεύτερη πολύ σοβαρή δικογραφία, που εμπλέκει 18 άτομα σε 529 υποθέσεις εικονικών εμβρυομεταφορών, 75 περιπτώσεις κλοπής και παράνομης διακίνησης γενετικού υλικού και ψευδών ιατρικών πράξεων, με τα κέρδη, σύμφωνα με πληροφορίες, να ξεπερνούν τα 8,5 εκ. ευρώ.
Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι από την αστυνομική και δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης φαίνεται να προκύπτει πως η δράση των φερόμενων ως μελών της οργάνωσης δεν ήταν απλά ευκαιριακή, αλλά παρουσίαζε τέτοια συχνότητα και επαναληψιμότητα, ώστε μόνο ως ειδεχθής πράξη βιομηχανοποίησης γεννήσεων θα μπορούσε να περιγραφεί, στο πλαίσιο εκμετάλλευσης του θεσμού της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αφού, σύμφωνα με τις αποδιδόμενες κατηγορίες, οδήγησε στην εγκαθίδρυση ενός κυκλώματος που προσέφερε παιδιά κατά παραγγελία.
Το χρονικό της υπόθεσης
Τον Δεκέμβριο του 2022 στο Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης περιήλθαν πληροφορίες, οι οποίες αξιολογήθηκαν ως υψηλούς αξιοπιστίας, σύμφωνα με τις οποίες, στην Κρήτη δρα εγκληματική οργάνωση με πεδίο δράσης τις παράνομες υιοθεσίες βρεφών και την κατ’ επάγγελμα εμπορία ανθρώπων, στην οποία κατηγορούνται ότι έχουν ενταχθεί ως ηγετικά μέλη ένας ιατρός γυναικολόγος και η βοηθός του, οι οποίοι – έχοντας εκ της επαγγελματικής τους ιδιότητας σχέσεις με άτεκνα ζευγάρια – αφενός μεσολαβούν σε παράνομες υιοθεσίες και αφετέρου κατευθύνουν μέλη της οργάνωσης και συγκεκριμένα γυναίκες (μεσίτριες) να εντοπίζουν αλλοδαπές γυναίκες που βρίσκονται σε δυσχερή θέση, με σκοπό να πουλήσουν τα ωάριά τους ή χρησιμοποιηθούν ως παρένθετες μητέρες, έναντι χρηματικών ποσών.
Οι «μεσίτριες» φέρονται να είναι επίσης αλλοδαπές γυναίκες από τη Βουλγαρία και τη Γεωργία, που δραστηριοποιούνται σε όλη την Κρήτη και προσεγγίζουν έγκυες γυναίκες που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση ή είναι οικονομικά εξαθλιωμένες, με σκοπό να τις πείσουν να παραδώσουν τα τέκνα τους προς υιοθεσία ή άλλες γυναίκες που βρίσκονται ομοίως σε ευάλωτη θέση να χρησιμοποιηθούν ως παρένθετες μητέρες, εξασφαλίζοντας μάλιστα γι’ αυτές οικήματα σε μεγάλες πόλεις, ειδικότερα δε, περιέγραψαν οικήματα στην πόλη των Χανίων, όπου διαμένει μεγάλος αριθμός ετοιμόγεννων και μη γυναικών.
Στο πλαίσιο της αστυνομικής προανάκρισης, αρχικά κρίθηκε σκόπιμη η διενέργεια της ανακριτικής πράξης της άρσης απορρήτου επικοινωνιών – επισύνδεση των τηλεφωνικών συνδέσεων που φέρονταν να χρησιμοποιούν τα εμφανιζόμενα ως εμπλεκόμενα στην υπό έρευνα υπόθεση πρόσωπα, άρση και επισύνδεση που εν τέλει επιτεύχθηκε με σειρά βουλευμάτων του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χανίων, ενώ ακολούθησε και η μέθοδος, σε κάποιες περιπτώσεις, της φυσικής παρακολούθησης των εμπλεκόμενων προσώπων από μέρους αστυνομικών οργάνων με πολιτική αμφίεση.
Ακολούθησε καταγραφή των συνομιλιών και ταυτοποίηση των εμπλεκόμενων προσώπων, τα οποία ανέρχονται σε 73.