Έφοδος αστυνομίας σε μαθητική θεατρική παράσταση στην Ιεράπετρα μετά από ανώνυμη καταγγελία
Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης 10 Απριλίου στην Ιεράπετρα, όταν αστυνομικοί πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική παρουσία στον χώρο του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Φεστιβάλ Θεάτρου, έπειτα από ανώνυμη καταγγελία που αφορούσε θεατρική παράσταση μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου.
Το έργο που επέλεξαν να ανεβάσουν οι μαθητές ήταν «Ο Εχθρός της Τάξης» του Νάιτζελ Γουίλιαμς, ένα τολμηρό κοινωνικό δράμα. Η καταγγελία αφορούσε συγκεκριμένη σκηνή στην οποία μία μαθήτρια πετά στο πάτωμα γιρλάντα με ελληνικές σημαίες, γεγονός που προκάλεσε ενόχληση σε μερίδα θεατών.
Παρέμβαση αστυνομίας και καταγραφή στοιχείων
Στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», όπου παιζόταν η παράσταση, έφτασαν τρεις αστυνομικοί. Μετά από διαπραγματεύσεις με τους υπεύθυνους καθηγητές, διαπιστώθηκε ότι οι σημαίες αποτελούσαν μέρος του σκηνικού και αποχώρησαν, αφού κατέγραψαν -σύμφωνα με μαρτυρίες- τα στοιχεία της υπεύθυνης εκπαιδευτικού.
Η σκηνή που προκάλεσε την καταγγελία μεταδόθηκε και ζωντανά μέσω YouTube από το κανάλι του φεστιβάλ, ωστόσο το σχετικό βίντεο αφαιρέθηκε λίγη ώρα αργότερα.
Αντιδράσεις και ανακοίνωση της ΕΛΜΕ
Το περιστατικό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, που σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «ύβρι στη δημοκρατία», καταγγέλλοντας τον «νεοσυντηρητισμό και σκοταδισμό» ορισμένων κοινωνικών ομάδων και επαινώντας την εκπαιδευτική κοινότητα για την τόλμη της καλλιτεχνικής επιλογής.
Η παράσταση του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου τιμήθηκε μάλιστα από την επιτροπή του Φεστιβάλ με έπαινο ελεύθερης έκφρασης και επιλογής έργου.
Η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ.
Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση, επισημαίνοντας πως ενήργησε κατόπιν ανώνυμης καταγγελίας, χωρίς να διακόψει την παράσταση ή να προβεί σε οποιαδήποτε αυθαίρετη ενέργεια.
«Οι αστυνομικοί προσέγγισαν τον χώρο με διακριτικότητα, δεν διέκοψαν την παράσταση, ούτε παρενέβησαν. Συνομίλησαν μόνο με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, εκτός αιθουσών», αναφέρεται στο δελτίο τύπου.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του radiolasithi.gr, υπήρξε καταγραφή στοιχείων των εκπαιδευτικών, κάτι που η ΕΛ.ΑΣ. διαψεύδει.
Ένα έργο που προκάλεσε διάλογο
Το έργο «Ο Εχθρός της Τάξης», το οποίο διαπραγματεύεται την ένταση, την εξουσία και την αμφισβήτηση μέσα σε ένα σχολικό περιβάλλον, ανέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο τη σύγκρουση καλλιτεχνικής ελευθερίας και κοινωνικών προκαταλήψεων.
Οι μαθητές και οι καθηγητές τους βρέθηκαν στο επίκεντρο ενός δημόσιου διαλόγου που ξεπερνά τα όρια του θεάτρου και εγείρει ερωτήματα για το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, ειδικά όταν πρόκειται για σχολικές δημιουργίες.
ΠΗΓΗ PELOP.GR