Εκλογές: Η ανακοίνωση της απογραφής «έδειξε» την ημερομηνία της πρώτης κάλπης
Η είδηση στα ψιλά γράμματα της ανακοίνωσης του ΥΠΕΣ και η επίσπευση της αύξησης στον κατώτατο μισθό για την 1η Απριλίου
Η φράση «αντίστροφη μέτρηση» για τις εκλογές είναι κάτι περισσότερο από ένα δημοσιογραφικό κλισέ πλέον. Τουλάχιστον αυτό επιτρέπεται να εικάσουμε από την χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών για την απογραφή.
Προηγείται το ΠΔ της διάλυσης της Βουλής
Η χτεσινή επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών για την απογραφή και την αλλαγή του εκλογικού χάρτη με τη νέα κατανομή των εδρών έκρυβε μια είδηση στα «ψιλά γράμματα» της ανακοίνωσης.
Πρόκειται για την εντολή του Μάκη Βορίδη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών να προχωρήσει στη σύνταξη του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος γι’ αυτές τις μεταβολές προκειμένου το ΠΔ να εκδοθεί έως τις 10 Ιανουαρίου του 2023.
Η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος πριν από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών είναι προϋπόθεση για να γίνουν οι εκλογές με βάση τη νέα κατανομή των εδρών στις εκλογικές περιφέρειες όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση για εκλογές με βάση την απογραφή του 2021.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέλει να εκδώσει το ΠΔ αμέσως μετά το τέλος των γιορτών, δηλαδή μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και όχι ως το τέλος Φεβρουαρίου όπως έχει το περιθώριο να κάνει, καθιστά απολύτως βάσιμη την εκτίμηση πως βρισκόμαστε πλέον εν αναμονή της διάλυσης της Βουλής και της προκήρυξης των εκλογών πριν από το Πάσχα -στο βαθμό που δεν υπαγορεύει κάποιος άλλος λόγος- τη βούληση της κυβέρνησης για την τάχιστη έκδοση του ΠΔ.
Πρεμούρα
Ο ίδιος ο κ. Βορίδης άλλωστε προ ημερών είχε δηλώσει με νόημα, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν οι εκλογές πριν από το Πάσχα, πως θα πρέπει να υπολογίσουμε δύο καθαρούς μήνες για την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας μετά την ανακοίνωση της διάλυσης της Βουλής.
Το Πάσχα πέφτει στις 16 Απριλίου και στα δημοσιογραφικά γραφεία εδώ και μέρες άλλωστε έχουν κυκλοφορήσει και τα τρία ενδεχόμενα για κάλπες είτε στις 26 Μαρτίου, είτε στις 2 Απριλίου, είτε στις 9 Απριλίου.
Σε κάθε περίπτωση, με βάση τη δήλωση Βορίδη για το δίμηνο που θα μεσολαβήσει από τη διάλυση της Βουλής μέχρι τις εκλογές, είναι σαφές ότι για να γίνουν οι εκλογές πριν από το Πάσχα, πολύ δε περισσότερο για την επομένη της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, η Βουλή θα πρέπει να διαλυθεί άμεσα η βουλή. Το αργότερο που μπορεί να διαλυθεί η βουλή πριν τη διεξαγωγή εκλογών είναι περίπου ένας μήνας.
Με βάση όλες τις ενδείξεις, η «πρεμούρα» για την έκδοση του ΠΔ ως τις 10 Ιανουαρίου μόνο ένα τέτοιο σκοπό θα μπορούσε να υπηρετεί, να φέρει πιο κοντά την ημερομηνία των πρώτων εκλογών.
Το Πάσχα και οι πανελλαδικές εξετάσεις
Παράλληλα στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνουν οι δεύτερες εκλογές το Μάιο πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις που έχουν οριστεί για τις αρχές Ιουνίου (2/6 έως 12/6). Οι δεύτερες εκλογές θεωρούνται δεδομένες ειδικά σε περίπτωση πρωτιάς της ΝΔ στις πρώτες εκλογές, καθώς είναι μάλλον απίθανο να προκύψει αυτοδυναμία με την απλή αναλογική, ενώ ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει μιλήσει ρητά για διπλές εκλογές. Ενδεχομένως τα πράγματα να μην οδηγήσουν οι δεύτερες εκλογές αν υπάρχει πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και μπορέσει τελικά να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Όποια και αν είναι πάντως η εξέλιξη μετά το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών της απλής αναλογικής, γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει το εκλογικό χρονοδιάγραμμα και τον ορισμό της ημερομηνίας για την πρώτη κάλπη με βάση το σενάριο για διπλές εκλογές. Κάπως έτσι καταλήγει σε πρώτες εκλογές πριν από το Πάσχα και δεύτερες εκλογές πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Η επίσπευση κατά ένα μήνα της αύξησης στον κατώτατο μισθό
Επιπρόσθετα πάντως με την επίσπευση της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος ως τις 10 Ιανουαρίου, το σενάριο για εκλογές πριν από το Πάσχα (26 Μαρτίου ή 2 Απριλίου ή 9 Απριλίου) ενισχύεται και από την είδηση που έδωσε χτες το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του πρωθυπουργού για επίσπευση της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά ένα μήνα, την πρωταπριλιά αντί για την πρωτομαγιά του 2023 όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.
Βέβαια σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, στο περιθώριο των ευχών στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό μέγαρο, είπε ότι η ανακοίνωση για τον κατώτατο μισθό –δηλαδή η επίσπευση της αύξησης κατά ένα μήνα, την πρώτη Απριλίου αντί της Πρωτομαγιάς- δεν έχει σχέση με τις εκλογές αλλά με την έναρξη της τουριστικής σεζόν. «Θέλω να το αποσαφηνίσω» ανέφερε.
Σε κάθε περίπτωση είναι λογικό ο οποιοσδήποτε πρωθυπουργός να μην θέλει να εμφανίσει αποκλειστικά ως μια προεκλογική παροχή οποιοδήποτε κοινωνικό μέτρο. Αλλά ακόμα και αν είναι 100% αληθείς οι διευκρινίσεις του κ. Μητσοτάκη, το σίγουρο είναι ότι η αύξηση στον κατώτατο μισθό την 1η Απριλίου διευκολύνει τον εκλογικό σχεδιασμό κατά τον οποίο θα συνέπιπτε μια αύξηση μισθού με την κάλπη.
Πρωτοχρονιάτικα-προεκλογικά μηνύματα
Επιπλέον θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα πρωτοχρονιάτικα μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη και των πολιτικών αρχηγών και των κομμάτων ήταν περισσότερο προεκλογικά παρά πρωτοχρονιάτικα. Ήταν «φορτωμένα» υπερβολικά με προεκλογικά συνθήματα και μηνύματα που ξέφευγαν κατά πολύ των αναμενόμενων τέτοιων μηνυμάτων αν επρόκειτο οι εκλογές να γίνουν γενικώς μέσα στο 2023. Περισσότερο τα «τα πρωτοχρονιάτικα» μηνύματα έμοιαζαν με μηνύματα που έδιναν την αίσθηση ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας.
ΠΗΓΗ ΙΝ.GR