Ενίσχυση εκπαιδευτικών και σχολείων που θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις της PISA
Στην τεχνολογική αναβάθμιση των σχολικών μονάδων που θα συμμετάσχουν φέτος στις εξετάσεις-έρευνα PISA 2025, καθώς επίσης και στην οικονομική ενίσχυση των εκπαιδευτικών που θα συνδράμουν στη διεξαγωγή τους, θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνονται τέτοιου είδους ενέργειες, αφενός προκειμένου να εξασφαλιστεί στις σχολικές μονάδες «η απρόσκοπτη και κατά το δυνατόν ταχύτερη υλοποίηση της έρευνας» αφετέρου σε ένδειξη «αναγνώρισης της σημαντικής συμβολής» των εκπαιδευτικών. Αυτές οι ενέργειες εντάσσονται στον συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας για τη βελτίωση των όρων συμμετοχής των μαθητών και μαθητριών στις εξετάσεις.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο, προβλέπεται να εξοπλιστούν οι σχολικές μονάδες που θα συμμετάσχουν στην PISA 2025 με 4.500 φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές (laptops) και 2.500 ενσύρματα ακουστικά. Ήδη, έχει προκηρυχθεί σχετικός διαγωνισμός.
Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα συνδράμουν στη διεξαγωγή της PISA 2025, πρόκειται να λάβουν αποζημίωση ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών που θα ολοκληρώσουν την εξέταση στο σχολείο, σύμφωνα με σχετική πρόβλεψη που περιλαμβάνεται στον ν. 5128/2024. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ήδη έχει υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με την οποία θα καθορίζεται το ύψος της αποζημίωσης.
Σημειώνεται, ότι η φετινή PISA θα διεξαχθεί από τις 17 Μαρτίου 2025 έως τις 11 Απριλίου 2025 και από την Ελλάδα θα συμμετάσχουν συνολικά 245 σχολεία, εκ των οποίων τα 230 είναι δημόσια και τα 15 ιδιωτικά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Παιδείας, το σύνολο των μαθητών και των μαθητριών που αναμένεται να λάβουν μέρος ξεπερνούν τις 9.000, ενώ τα σχολεία του δείγματος επιλέχθηκαν με «αυστηρές μεθόδους δειγματοληψίας», ώστε να εξασφαλιστεί η αντιπροσωπευτικότητά τους σε επίπεδο μαθητών/μαθητριών και σχολείων ανά τη χώρα.
Υπενθυμίζεται, ότι στην PISA 2025 θα αξιολογηθούν γνώσεις και κυρίως δεξιότητες των 15χρονων μαθητών και μαθητριών σε περισσότερες από 80 χώρες στην κατανόηση κειμένου, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες, καθώς και σε νέα πεδία, όπως τα αγγλικά και η μάθηση στον ψηφιακό κόσμο. Η έρευνα φημίζεται διεθνώς για τα δεδομένα που παρέχει, αναφορικά με το επίπεδο των συμμετεχόντων, αλλά και των εκπαιδευτικών συστημάτων των συμμετεχουσών χωρών.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ