Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Βουλή: Τι έδειξε η πρώτη ψηφοφορία για εκλογή ΠτΔ – Τα 160 «ναι» στον Τασούλα, οι συμμαχίες και οι εκπλήξεις

Κανένας υποψήφιος ΠτΔ δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων (200) γεγονός που επιτάσσει την επανάληψη της διαδικασίας την ερχόμενη Παρασκευή (απαιτούνται εκ νέου 200 θετικές ψήφοι).

Χωρίς να επιτευχθεί η απαιτούμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία προκειμένου να εκλεγεί ο διάδοχος της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο κορυφαίο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, ολοκληρώθηκε στη Βουλή η πρώτη ψηφοφορία.

 Όπως άλλωστε αναμενόταν, κανένας υποψήφιος δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων (200) γεγονός που επιτάσσει την επανάληψη της διαδικασίας την ερχόμενη Παρασκευή (απαιτούνται εκ νέου 200 θετικές ψήφοι). Στην ψηφοφορία του Σαββάτου ωστόσο, ο υποψήφιος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τασούλας, έλαβε πλειοψηφία 160 βουλευτών με τους Λούκα Κατσέλη (ΣΥΡΙΖΑ-40), Τάσο Γιαννίτση (ΠΑΣΟΚ-34) και Κωνσταντίνο Κυριακού (Νίκη-14) να ακολουθούν. Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές (απουσίαζαν οι ανεξάρτητοι Ασπιώτης, Γαυγιωτάκης και Παύλου), εκ των οποίων οι 49 δεν εξέφρασαν προτίμηση σε υποψήφιο και δήλωσαν “παρών”.

Με βάση τις διατάξεις του άρθρου 32 του Συντάγματος η ψηφοφορία θα επαναλαμβάνεται ανά 5 ημέρες (6 ημερολογιακά) μέχρι τη στιγμή που ο επικρατέστερος υποψήφιος θα λάβει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων. Στο πλαίσιο αυτό, η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας προσδιορίζεται για τις 12 του Φλεβάρη όταν και θα απαιτείται πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151).

Τι έκαναν οι ανεξάρτητοι

Σε κάθε περίπτωση τα μάτια όλων ήταν στραμμένα στις επιλογές που θα κάνουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές που- σε ορισμένες περιπτώσεις- θεωρούνται τροχιοδεικτικές για το πολιτικό τους μέλλον.

Ο Κωνσταντίνος Τασουλάς, ψηφίστηκε από τους πρώην γαλάζιους, Αντώνη Σαμαρά και Μάριο Σαλμά, τον προερχόμενο από την ΕΛΛΥΣΗ, Παύλο Σαράκη και τον πρώην Σπαρτιάτη, Χαράλαμπο Κατσιβαρδά.

Τη Λούκα Κατσέλη, πέραν των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΕΑΡ, στήριξαν οι προερχόμενοι από τον ίδιο χώρο, Γιάννης Σαρακιώτης, Αθηνά Λινού αλλά και η Αρετή Παπαιωάννου (Πλεύση Ελευθερίας).
Την υποψηφιότητα Γιαννίτση στήριξε ο ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ , Μπαράν και οι πρώην του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Θρασκιά και Πέτρος Παππάς. Η επιλογή αυτή των δύο τελευταίων θεωρείται ότι τους φέρνει πιο κοντά στη Χαριλάου Τρικούπη.

Ανατροπές υπήρξαν στα δεξιά της ΝΔ με την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Κυριακού ο οποίος έλαβε παραπάνω ψήφους από τους αναμενόμενους. Και αυτό γιατί πέραν των 10 βουλευτών της Νίκης- που τον πρότειναν – στηρίχθηκε και από τους 4 ανεξάρτητους βουλευτές προερχόμενους από τους Σπαρτιάτες (Δημητροκάλης, Φλώρος, Βαλτογιάννης, Μανούσος). Μάλιστα μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής ήταν ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηριχθεί και από την ΚΟ των Σπαρτιατών, κάτι όμως που δεν έγινε, καθώς- σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- ο Δημήτρης Νατσιός αρνήθηκε σχετική πρόταση.

Απόντες από την ψηφοφορία ήταν οι ανεξάρτητοι πρώην Σπαρτιάτες, Μιχάλης Γαυγιωτάκης και Γιώργος Ασπιώτης, με τον πρώτο να καταγγέλει επίθεση στο πολιτικό του γραφείο στην Κρήτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως προτίμηση σε υποψήφιο δεν εξέφρασαν οι βουλευτές του Κινήματος Δημοκρατίας (Χρηστίδου, Αυλωνίτης, Τζάκρη, Μάλαμα), ο ναύαρχος Αποστολάκης και ο προερχόμενος από την Πλεύση, Μιχάλης Χουρδάκης.

ΠΗΓΗ ΙΝ.GR

    

 

randomness