Έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό
Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, με ονομαστική ψηφοφορία κατόπιν αιτήματος του ΚΚΕ, η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό.
«Δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζόμενους», χαρακτηρίζει η κυβέρνηση το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, ενώ η υπουργός Εργασίας, ανακοίνωσε ότι μετά την ψήφιση του, θα ανοίξει για 12 μήνες κύκλος διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους και τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση εξαπολύει ομαδικά πυρά κάνοντας λόγο για μια παραπλανητική τακτική.
Η Νίκη Κεραμέως τόνισε: «Πρώτον, σε αυτό το νόμο προστατεύονται οι δημόσιοι υπάλληλοι. Ο κατώτατος μισθός ξεκίνησε επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας 650 ευρώ, ενώ το 2027 θα φτάσει τα 950 ευρώ. Αυτό σημαίνει μια αύξηση 46%. Αυτό γίνεται πρώτη φορά στην Ελλάδα».
«Επιλέγουμε το μοντέλο Γαλλίας, λέγοντας ναι στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. «Πρέπει να αποδεχτούν όλοι ότι είναι θετικό μέτρο», πρόσθεσε.
«Μιλάμε για τον εισαγωγικό μισθό του εργαζόμενου. Όχι τον μισθό που θα τον συνοδεύει για πάντα στον εργασιακό του βίο. Όταν ξεκινά αυτός ο μισθός από τα 950 ευρώ, έχοντας ως δεδομένο αυτό το κατώφλι συμπαρασύρονται οι τριετίες, οι οποίες ξεκλείδωσαν μετά από πολλά χρόνια από αυτή την κυβέρνηση και μπορούν να αυξήσουν τον μισθό κατά 30%. Συμπαρασύρονται τα επιδόματα, συμπαρασύρεται και ο μέσος μισθός, τόνισε στη Βουλή, ο υφυπουργός Εργασίας, Κωνσταντίνος Καραγκούνης.
«Ο αλγόριθμος», όπως είπε, «θα ισχύει και θα λειτουργεί προσθετικά. Όχι κάτω από τα 950 ευρώ. Εμείς θέλουμε να υπάρχει ένα κατώφλι προστασίας. Εμείς θα προωθήσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ο καθορισμός κατώτατου μισθού με νόμο δεν εμποδίζει σε τίποτα τους κοινωνικούς εταίρους να συμφωνήσουν σε μεγαλύτερο κατώτατο μισθό. Το χειρότερο που μπορεί να γίνει είναι παγώσει ο κατώτατος μισθός και επ’ ουδενι να μειωθεί. Γι’ αυτό και μόνο θα έπρεπε να το ψηφίσετε».
Παράλληλα, όπως τόνισε, «δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια και αυτό το αναγνωρίζουν οι πολίτες. Αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με σοβαρότητα».
Απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε επίθεση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προσπαθείτε να αναπτύξετε μια ατζέντα 2ης φοράς Αριστεράς. Όσα λέτε και τάζετε κρύβουν επιβράδυνση οικονομίας, περισσοτέρους φόρους, μείωση μισθών. Τα 950 ευρώ είναι ο μεσοπρόθεσμος στόχος για τα επόμενα 2 έτη αλλά δεν μένουμε εκεί προετοιμάζουμε την αγορά για έναν επαρκή κατώτατο μισθό».
Έντονες οι αντιδράσεις στην αντιπολίτευση
Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «άτολμο». Για να εφαρμοστεί ένας τέτοιος νόμος, τονίζει, θα χρειαστούν 23 ολόκληρα χρόνια για να πάμε στις συλλογικές συμβάσεις και να καλυφθεί το ποσοστό του 80%, δηλαδή ο κατώτατος μισθός να είναι το 80% ενός βασικού μέσου μισθού.
Τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης λένε ότι ο νόμος αυτός δεν θα έχει αίσιο τέλος, θα καταργηθεί στην πράξη και δεν μπορεί να απαντήσει στα προβλήματα.
Δυο τροπολογίες για κατώτατο μισθό και επαναφορά της διαιτησίας κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ
Την αναβίωση του θεσμού της διαιτησίας, ως μέσου επίλυσης συλλογικών διαφορών, προτείνει το ΠΑΣΟΚ, με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό, που συζητείται σήμερα και αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής.
Προτείνει μεταξύ άλλων, η προσφυγή στην διαιτησία να γίνεται σε οποιοδήποτε στάδιο των διαπραγματεύσεων και να μπορεί να υπάρχει μονομερής προσφυγή σε περίπτωση που το ένα μέρος αρνήθηκε την μεσολάβηση.
Το ΠΑΣΟΚ, με άλλη τροπολογία του, προτείνει η διαδικασία καθορισμού του βασικού μισθού και ημερομισθίου, να επανέλθει στους κοινωνικούς εταίρους, οι οποίοι μέσω διαπραγματεύσεων θα υπογράφουν εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας.
Επίσης, προτείνει οι ελάχιστοι όροι εργασίας που θα καθοριστούν από τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους της χώρας, όπως για παράδειγμα, στους εργαζόμενους με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο, στα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ.
Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει για προπαγάνδα στις συλλογικές συμβάσεις που έχει και επικαλείται η κυβέρνηση καθημερινά, ατολμία, ενώ λέει χαρακτηριστικά η κυβέρνηση να δεχθεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει ότι «οι μισθοί μας είναι κάτι μεταξύ Κολομβίας και Μεξικού».
Δριμεία κριτική άσκησε με τη σειρά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά ο κ. Κουτσούμπας τόνισε: «Η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα είναι σταθερά στην ατζέντα της σημερινής κυβέρνησης». Και όπως είπε, «πάνω στα συντρίμμια των εργασιακών δικαιωμάτων και την κλεμμένη-απλήρωτη δουλειά των εργαζομένων, η πολιτική σας “χτίζει” τα ρεκόρ της κερδοφορίας για μια χούφτα ομίλους. Θα σας παραπονεθούν στο τέλος οι εργοδότες πως δεν ικανοποιείτε κανένα δικό τους αίτημα και κάνετε μόνο τα χατίρια των εργαζομένων. Φτάνει πια με την κοροϊδία σας.
Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ενισχύεται και αναβαθμίζεται ένας μηχανισμός, που θα λειτουργεί ως μόνιμος κόφτης των μισθών. Και μπαίνει οριστική “ταφόπλακα” στο δικαίωμα των εργαζομένων να διαπραγματεύονται με τη συλλογική τους δύναμη και τον βασικό μισθό.
Με τα ίδια κριτήρια που διαμορφώνετε τον κατώτερο μισθό και σήμερα, με τα ίδια κριτήρια θα τον αποφασίζει κάθε κυβέρνηση, από το 2027 και μετά, με τον “φερεντζέ” του αλγόριθμου. Θα τους απαντάτε δηλαδή, “δεν φταίμε εμείς, ο αλγόριθμος φταίει, αυτός έβγαλε τον μισθό πείνας”. Ο αλγόριθμος, του οποίου τα κριτήρια τα καθορίζετε από σήμερα εσείς
Έχετε μετατρέψει τον κατώτατο μισθό, από ελάχιστο δίχτυ προστασίας για τους πιο χαμηλόμισθους, σε μαγνήτη που τραβάει όλους τους μισθούς προς τα κάτω, και συνεπώς, σε δίχτυ προστασίας μόνο των κερδών μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Με μια πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, θα μπορείτε να μειώσετε τον κατώτερο μισθό, εάν το κρίνετε εσείς απαραίτητο.
Νομοθετείτε, επίσης, την “εξίσωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα”. Ταυτόχρονα, όμως, αρνείστε να επιστρέψετε τον 13ο και 14ο μισθό στους δημοσίους υπαλλήλους. Είναι ή δεν είναι, ένα πλαίσιο που μπορεί κάποια στιγμή, να οδηγήσει στην κατάργηση των δύο επιπλέον μισθών και στον ιδιωτικό τομέα;» σημείωσε.
Καταλήγοντας ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε: «Την αθλιότητα του νόμου σας τη γνωρίζουμε ήδη εκεί που εφαρμόζεται, στη Γαλλία και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο, ότι εκεί που εφαρμόζεται αυτό το σύστημα υπολογισμού των κατώτερων μισθών, όχι μόνο δεν υπάρχουν ουσιαστικές αυξήσεις, αλλά απογειώθηκε ο αριθμός των εργαζομένων που δουλεύουν με τον κατώτατο».
Ο Κυριάκος Βελόπουλος, από την άλλη πλευρά, σημείωσε: ««σύμφωνα με τον γερμανικό τύπο, το 2022 οι Γερμανοί εργάστηκαν 1.301 ώρες, δηλαδή 76 ώρες λιγότερες απ’ ό,τι 23 χρόνια πριν. Σε άλλες χώρες, π.χ. Αυστρία, Ελβετία, οι μειώσεις είναι 151 και 131 ώρες αντίστοιχα. Στην Ελλάδα όμως, οι ώρες εργασίας παρέμειναν κατά σχεδόν 400 περισσότερες συγκριτικά με τις ώρες εργασίας των Γερμανών. Οι Γερμανοί επίσης είναι οι κορυφαίοι στις αναρρωτικές άδειες, με 25 μέρες ετησίως, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 14 ημέρες. Ο Έλληνας, λοιπόν, εργάζεται, δεν αμείβεται και τον λέτε τεμπέλη και μίζερο. Και μιλάμε για κατώτατο μισθό. Για να μην αναφερθώ στις εργασιακές συνθήκες».
Η μόνη χώρα που εφαρμόζει τον αλγόριθμο είναι η Γαλλία και δείτε τα χάλια της και την κατάντια της. Για αυτό και δεν ψηφίζουμε το παρόν νομοσχέδιο», επισήμανε ο Δημήτρης Νατσιός.
Τέλος, ο Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε:Αυτά έλεγε ο κύριος Μητσοτάκης το 2018 και πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι ο άνθρωπος ήταν απολύτως συνεπής σε αυτά τα οποία έλεγε. Είναι συνεπής στις νεοφιλελεύθερες εμμονές του, στην πολιτική διάλυσης του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Είναι συνεπής στην πολιτική διάλυσης του πλαισίου των εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας».