Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Φουντώνει η αναταραχή στον χώρο της Δικαιοσύνης

Όλα τα ανοιχτά μείζονα θεσμικά προβλήματα που τραυματίζουν το κλίμα ενότητας του δικαστικού σώματος και προκαλούν αναταραχή στον χώρο των δικαστηρίων, θα τεθούν επί τάπητος στις ετήσιες γενικές συνελεύσεις των δικαστών και των εισαγγελέων.

Το κλίμα αναταραχής και η ένταση στο πεδίο των δικαστών εντείνεται από μία σειρά συγκεκριμένων κινήσεων. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που μιλάνε ακόμα και για παρασκηνιακές κινήσεις, με τελευταία την ίδρυση νέας δικαστικής Ένωσης με την επωνυμία Ένωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων.

Πίσω από τις γραμμές για τη σύσταση της νέας Ένωσης που θα επιχειρήσει -όπως όλα δείχνουν- να λειτουργήσει ως σφήνα στην υπάρχουσα και μεγαλύτερη σε αριθμό (3.000 μέλη) Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, άνθρωποι που έχουν άμεση σχέση με τον χώρο της Δικαιοσύνης και είναι σε θέση γνωρίζουν τα του οίκου της Θέμιδος, διαβάζουν τις προθέσεις συναδέλφων τους να επαναφέρουν το θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας, παρά τη ρητή συνταγματική απαγόρευση.

Το θέμα αυτό μάλιστα, όπως παραδέχονται δικαστικές πηγές, πυροδοτεί έντονες αντιδράσεις και είναι αυτό που εκτιμούν ότι θα κυριαρχήσει στις επικείμενες ετήσιες γενικές συνελεύσεις της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, στις 27 Νοεμβρίου, και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, στις 10 Δεκεμβρίου. 

Όπως είναι γνωστό, το κεφάλαιο αυτό είχε ανοίξει κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων με τον πρωθυπουργό. Η ίδια η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου είχε ενημερώσει τους συναδέλφους της για τα τεκταινόμενα ύστερα από εκείνη τη συνάντηση.

Η δημοσιοποίηση όμως της ενδεχόμενης νομοθετικής ρύθμισης για την παράταση του ορίου ηλικίας των δικαστών, που σήμερα αποχωρούν από το Σώμα με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους όπως ρητά επιτάσσει το Σύνταγμα, είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τις δικαστικές Ενώσεις και τον νομικό κόσμο.

Ωστόσο, παρά την καταδίκη μιας τέτοιας ρύθμισης, που κινείται σε τροχιά εκτός Συντάγματος, πληροφορίες αναφέρουν πως δικαστικοί λειτουργοί από τα υψηλά κλιμάκια της Δικαιοσύνης προσπαθούν να κρατήσουν το θέμα αυτό ζωντανό.

Είναι αλήθεια ότι στους κόλπους της Δικαιοσύνης η αύξηση του ορίου ηλικίας δεν είναι εκ προοιμίου ταμπού, αρκεί η συζήτηση -όπως λένε- να γίνει θεσμικά και εντός του πλαισίου της συνταγματικής αναθεώρησης. «Οι δικαστές δεν έχουν υποχρέωση μόνο να τηρούν το Σύνταγμα, αλλά και πιστά να το περιφρουρούν» λένε χαρακτηριστικά δικαστικές πηγές θέλοντας να καταδείξουν ότι δεν πρόκειται για θεωρητικό ζήτημα.

Πλέον στο δικαστικό σώμα είναι διάχυτη η άποψη ότι από τον Άρειο Πάγο καταβάλλονται προσπάθειες για να συγκεντρωθούν υπογραφές ανώτατων και ανώτερων δικαστών που τάσσονται υπέρ της αύξησης του ορίου ηλικίας.

Ένωση ή διάσπαση; 

Παρά τους τριγμούς και την αναταραχή πάντως στους κόλπους της Δικαιοσύνης, η ίδρυση της νέας Ένωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων είναι θέμα χρόνου, καθώς έχει κατατεθεί στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας η σχετική αίτηση. Μάλιστα, όπως είναι γνωστό, πρόκειται για κίνηση που έχει προκαλέσει την αντίδραση των δύο Ενώσεων στο πεδίο της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει τοποθετηθεί ζητώντας ευθέως «από όλους τους συναδέλφους να σταθούν επικριτικά απέναντι σε τέτοιου είδους διασπαστικές κινήσεις. Να μη δώσουν τη συγκατάθεσή τους στον διχασμό που επιχειρείται». Απευθύνεται μάλιστα σε όσους αποδέχτηκαν τη συμμετοχή τους σε αυτή τη νέα Ένωση και τους καλεί «να αναλογιστούν άλλη μία φορά τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η πράξη τους στην ενότητα του δικαστικού σώματος».

Παράλληλα, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος καταγράφοντας τις δικές της ενστάσεις στην υπό σύσταση Ένωση καλεί τα μέλη της να μην προσχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση και σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «αποτελεί τον μοναδικό πόλο συσπείρωσης της ιστάμενης Δικαιοσύνης και ότι περιλαμβάνει το σύνολο των εισαγγελικών λειτουργών (μεταξύ των οποίων και οι ανώτεροι και ανώτατοι), οι οποίοι συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την ευόδωση των σκοπών της, όπως αυτοί με κρυστάλλινη καθαρότητα αναφέρονται στο καταστατικό της».

Και ενώ οι αντιδράσεις πληθαίνουν, υπάρχουν πληροφορίες ότι ετοιμάζεται και ακόμα μία Ένωση αυτή τη φορά με μέλη αμιγώς ειρηνοδίκες, οι οποίοι μέχρι σήμερα ανήκουν στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.  

ΠΗΓΗ IN.GR