Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Γ. Γεραπετρίτης: Ο Μάιος θα είναι πολύ καλύτερος μήνας

Την πεποίθησή του ότι «ο Μάιος θα είναι ένας πολύ καλύτερος μήνας σε σχέση με όλους τους προηγούμενους. Και σίγουρα θα είναι ένας πολύ καλύτερος μήνας από τον περσινό Μάιο», καταθέτει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα thetoc.gr. 

Ισχυρισμό τον οποίο στηρίζει στο πιο κάτω επιχείρημα: «Έχω την αίσθηση ότι υπάρχει ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα από τους εμβολιασμούς που γίνονται στην Ελλάδα, επειδή ακριβώς είναι εμβολιασμοί στοχευμένοι και κατατείνουν προς τις ηλικίες εκείνες που χτυπάει ο ιός, δηλαδή τους ηλικιωμένους και κυρίως τους ευάλωτους, τις ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού. Αυτό αναμένουμε από το Μάιο, να αποσυμπιέσει σημαντικά το εθνικό σύστημα υγείας και αυτό θα μας επιτρέψει να γυρίσουμε σε μία σχετική κανονικότητα». 

Από την άλλη, «έχουμε μπροστά μας έναν πολύ δύσκολο Απρίλιο...», ενώ «ακόμα είναι πάρα πολύ πρώιμο να μιλάμε για το Πάσχα, έχουμε μπροστά μας περισσότερο από ένα μήνα έως το Πάσχα και όπως όλοι έχουμε μάθει πια από την πανδημία, αυτή η κάθε μέρα μπορεί να σου φέρει πολύ διαφορετικά δεδομένα- πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για πολλές ημέρες- διατηρούμε όμως την αισιοδοξία», σημειώνει με νόημα. 

Ανοίγοντας τα χαρτιά του ενόψει των ανακοινώσεων αναφέρει δε, «νομίζω ότι θα πρέπει να δοθούν στους πολίτες κάποια αντίβαρα ελευθερίας, αντίβαρα δραστηριοτήτων, με το σκεπτικό αφενός να μπορέσουμε να ανοίξουμε περισσότερο το χώρο και το χρόνο που θα κινούνται οι πολίτες, ιδίως στο ύπαιθρο, και από την άλλη πλευρά να διοχετεύσουμε τους πολίτες σε πιο ελεγχόμενα αν θέλετε κυκλώματα δραστηριοτήτων, διότι καταλαβαίνουμε ότι είναι απολύτως προτιμότερο οι πολίτες να επισκέπτονται μικρά καταστήματα λιανεμπορίου, παρά να βρίσκονται συγχρωτισμένοι στους δρόμους, πολύ δε περισσότερο να βρίσκονται σε σπίτια». 

Ενώ στην απορία, ποιος εν τέλει αποφασίζει, η κυβέρνηση ή η επιτροπή των ειδικών, ο υπουργός Επικρατείας απαντά, «εμείς θέτουμε τα δεδομένα, θέτουμε ένα μενού επιλογών υπ' όψιν της επιτροπής και η επιτροπή είναι εκείνη η οποία εισηγείται. Και κατά πάγια τακτική, η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται τις εισηγήσεις των ειδικών».  

Σε ό,τι αφορά πάντως τις διαφωνίες των ειδικών, όπως κατατίθενται στο δημόσιο διάλογο, ο υπουργός Επικρατείας σχολιάζει, «υπάρχει μία πραγματική πολυφωνία στον τρόπο που εκφραζόμαστε στην Ελλάδα. Από τη μία πλευρά θέλω να πω ότι αυτό ανάγεται στην επιστημονική και ακαδημαϊκή ελευθερία του κάθε ειδικού επιστήμονα να τοποθετείται για τα ζητήματα που ανάγονται στο πεδίο της επιστήμης του, είναι καλό να υπάρχει πληροφόρηση του κοινού, αλλά αντιλαμβανόμαστε βεβαίως όλοι ότι αυτή η υπερβολική πληροφορία, η οποία ενέχει χαρακτηριστικά αντίθεσης σε πολύ βασικές παραδοχές οι οποίες γίνονται σε σχέση με τον ιό, δημιουργεί ένα ρήγμα πειθούς». 

Στην παρατήρηση ότι ως τώρα μόλις το 30% των εκπαιδευτικών έχει δηλώσει πρόθυμο να εμβολιαστεί, ο  Γ. Γεραπετρίτης διατυπώνει την εκτίμηση, «η στάση των εκπαιδευτικών και του διοικητικού προσωπικού των εκπαιδευτικών θα είναι υπεύθυνη. Δεν θέλω καθόλου να περνάει από το μυαλό μου, ότι θα υπάρξει άρνηση για να βοηθήσουμε όλοι».  

Αιχμηρός, τέλος, για τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης, καταθέτει την άποψη ότι «η κυβέρνηση υποστηρίζει τις τοποθετήσεις των υγειονομικών, των γιατρών, των ειδικών, και από την αντιπολίτευση έχουμε ένα τελείως διαφορετικό μείγμα, το οποίο εδράζεται κατά την άποψή μου περισσότερο σε πολιτικά κριτήρια, παρά σε οποιαδήποτε επιστημονικά». Για τις διαδηλώσεις ειδικότερα, σημειώνει με έμφαση, «δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να μπορείς να καταλάβεις την επίδραση την οποία είχαν αυτά τα γεγονότα στην δημόσια υγεία. Νομίζω ότι και σε μακροπολιτικό και σε μικροπολιτικό επίπεδο, υπάρχει δυστυχώς μία σοβαρή δυστοκία από το γεγονός ότι δεν υπάρχει ομόθυμη στάση από το πολιτικό προσωπικό της χώρας».  

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

    

 

Απόψεις