Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Γ. Μουζάλας: Πρέπει να επιδοτηθούν οι χώροι προσφύγων στις χώρες πρώτης υποδοχής

Περίπου 450.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από τις αρχές του έτους, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μουζάλας. «Όλοι έρχονται για να φύγουν» και «στην τεράστια πλειοψηφικά τους τα καταφέρνουν» είπε στο MEGA. Ο κ. Μουζάλας εκτίμησε ότι «σε μη κρίσιμες καταστάσεις, σαν αυτή που ζούμε τώρα, ανά 24ωρο δεν είναι πάνω από 50.000» οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, οι οποίοι διέρχονται τη χώρα.

Το 75% - 80% των εισερχομένων είναι, όπως ανέφερε, πρόσφυγες και «αυτό μας δίνει ένα ηθικό πλεονέκτημα το οποίο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε». Για το ενδεχόμενο εγκλωβισμού των προσφύγων στην Ελλάδα λόγω των κλειστών συνόρων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες έκανε λόγω για «τραγικό σενάριο» και πρόσθεσε ότι «είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να μας αφήνει χωρίς φόβο».

Εκτίμησε, πάντως, ότι «οι πιθανότητες είναι πάρα πολύ μικρές» και ότι «αυτή τη στιγμή ο κίνδυνος δεν είναι ορατός». «Η δουλειά μιας κυβέρνησης και ενός υπουργού Μετανάστευσης είναι να μην αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, όχι για να κινδυνολογήσει αλλά για να κάνει τις παρεμβάσεις που χρειάζεται, σε επίπεδο κράτους, ώστε να μην οδηγηθεί εκεί», τόνισε.

Επιβεβαίωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής ζητήθηκε να αυξήσει η Ελλάδα κατά 50.000 τις θέσεις προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μάλιστα αυτό να είναι σε έναν ενιαίο χώρο. 


Κομισιόν: Οι 50.000 θέσεις φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα δεν αποτελούν θέσεις μόνιμης διαμονής 

Οι 50.000 θέσεις φιλοξενίας προσφύγων που θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα ως το τέλος του χρόνου, «δεν αποτελούν θέσεις μόνιμης διαμονής», επισήμανε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό.

Η εκπρόσωπος εξήγησε ότι από τους 50.000 πρόσφυγες που θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα ένα ποσοστό θα μετεγκατασταθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ, ένα άλλο ποσοστό θα επιλέξει ενδεχομένως να ακολουθήσει την οδό αίτησης ασύλου στην Ελλάδα, ενώ όσοι εξ’ αυτών δεν έχουν δικαίωμα ασύλου θα κρατούνται έως ότου επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες 50.000 θέσεις που θα πρέπει να δημιουργηθούν ως το τέλος του χρόνου στις Βαλκανικές χώρες, η Ν. Μπερτρό εξήγησε ότι ο σκοπός είναι να παρασχεθεί στέγη στους μετανάστες που βρίσκονται εν κινήσει κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου, ώστε να μην αναγκάζονται να κοιμούνται στην ύπαιθρο με χαμηλές θερμοκρασίες και να αποφευχθούν ανθρώπινες τραγωδίες. Μένει, ωστόσο, να διευκρινιστεί από τους υπουργούς Εσωτερικών των 10 χωρών της βαλκανικής οδού ο ακριβής αριθμός των προσφύγων που θα φιλοξενήσει η κάθε χώρα.

Εξάλλου, αναφορικά με τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων (hotspots), η Ν. Μπερτρό ανέφερε ότι μόνο δύο είναι προς το παρόν λειτουργικά. Το ένα στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας (τρέχουσα χωρητικότητα 500 θέσεις), ενώ αναμένεται να λειτουργήσουν άλλα πέντε κέντρα στη χώρα. Το δεύτερο υπό λειτουργία hotspot βρίσκεται στη Λέσβο (τρέχουσα χωριτικότητα 700 θέσεις), ενώ ως το τέλος του χρόνου αναμένεται να λειτουργήσουν στην Ελλάδα άλλα τέσσερα. Η Ν. Μπερτρό υπενθύμισε ότι στα hotspots υπάρχει επί τόπου προσωπικό των ευρωπαϊκών υπηρεσιών Frontex, EASO (υπηρεσία ασύλου), Europol και Eurojust που συνεργάζονται με τις εθνικές αρχές στην καταγραφή και την ταυτοποίηση των μεταναστών.

Όσον αφορά τη μετεγκατάσταση προσφύγων, η εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι προς το παρόν έχουν μετεγκατασταθεί 86 πρόσφυγες από την Ιταλία, ενώ αυτήν την εβδομάδα αναμένεται η μετεγκατάσταση επιπλέον προσφύγων στη Φινλανδία και τη Γαλλία. Όσον αφορά την Ελλάδα, αναμένεται η μετεγκατάσταση 30 προσφύγων προς το Λουξεμβούργο, ανέφερε η Ν. Μπερτρό.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(ΑΠΕ)

 

 

 

Απόψεις

Γράφει οΑθανάσιος Δ. Χριστοδούλου  ΠΑΝΟΣ  ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ(Παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Παλλαμιακής και της Λαμίας)Στη γεμάτη ποδοσφαιρική αντιπαράθεση εποχήο...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness