Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Η Κεντρική Επιτροπή, τα “στρατόπεδα” και οι “δεύτερες σκέψεις” στον ΣΥΡΙΖΑ

Σημαντικές διεργασίες τα επόμενα 24ωρα ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Κ.Ε το Σάββατο. Η “σπασμένη” ηγεσία, η εκδήλωση στο Τριανόν και οι ανησυχίες για την απώλεια της 2ης θέσης

Καθοριστικά για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ αναμένονται τα επόμενα 24ωρα, με κορύφωση την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα γίνει το Σάββατο. Σε όλες τις πλευρές καταγράφονται έντονες διεργασίες, ενώ η εικόνα την συνεχούς πτώσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καταγραφεί σε κάθε δημοσκόπηση.

Με αυτό ως «φόντο» οι δεύτερες σκέψεις είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό στην ηγεσία, ενώ οι όροι της (δεδομένης) πολιτικής αντιπαράθεσης είναι το αντικείμενο προβληματισμού για τις υπόλοιπες τάσεις που έχουν διαμορφωθεί.

«Σπασμένη» ηγετική ομάδα

«Διασπασμένη» ως προς την τακτική που θα ακολουθήσει εμφανίζεται η ηγετική ομάδα του κόμματος. Με ένα τμήμα της να τάσσεται υπέρ μιας άμεσης «εσωκομματικής εκκαθάρισης» ως προϋπόθεση για την περεταίρω πορεία και ένα άλλο να είναι ιδιαίτερα σκεπτικό για την αποτελεσματικότητα αυτής της πολωτικής επιλογής.

Ως σημείο διαφωνίες έχει αναδειχθεί το ζήτημα των επαπειλούμενων διαγραφών για τους Νίκο ΦίληΔημήτρη ΒίτσαΠάνο Σκουρλέτη και Στέφανο Τζουμάκα. Όμως αυτή είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου. Μια ο πραγματικός λόγος των «δεύτερων σκέψεων» στην ηγετική ομάδα σχετίζεται με την πραγματική ικανότητα της σημερινής ηγεσίας να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ανάκαμψη. Ιδίως αν παραμείνουν «πρωταγωνιστές» η αρχική ομάδα που έχει διαμορφωθεί «στα πέριξ» του Στέφανου Κασσελάκη.

Ήδη οι διαφωνίες στον ηγετικό πυρήνα εκφράζονται δημοσίως. Με στελέχη όπως η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Παύλος Πολλάκης να είναι διαπρύσιοι υποστηρικτές του να προχωρήσει η ρήξη με όσους θεωρούν «διαφωνούντες». Η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει διαγραφές «χωρίς δισταγμό» υποστηρίζοντας πως οποιαδήποτε άλλη επιλογή για τον Στ.Κασσελάκη θα είναι «αυτοκτονία». Ενώ ο Παύλος Πολλάκης αναπαράγει στους λογαριασμούς του στα social media την γνωστή θεωρία περί «εσωκομματικών υπονομευτών» έχοντας προαναγγείλει επίθεση στον Ευκλείδη Τσακαλώτο στην συνεδρίαση της Κ.Ε.

Άλλα στελέχη όπως ο Χρήστος Γιαννούλης -παρότι υποστηρικτής του Στέφανου Κασσελάκη- αποτίμησε τις θέσεις της Θ.Τζάκρη ως «εμπρηστικές» και «αυταρχικές». Όμως η διαφωνίες στο εσωτερικό της ηγετικής ομάδας όπως όλα δείχνουν συνεχώς οξύνονται. Είναι χαρακτηριστική επ’ αυτού η ανάρτηση του Νίκου Μωραϊτη, που θεωρείται πως εκφράζει το «σκληρό πυρήνα» της ομάδας που έχει συσταθεί γύρω από τον Στ.Κασσελάκη ο οποίος προειδοποιεί με «7 ημέρες περιθώριο» προκειμένου να «επικυρωθούν οι διαγραφές».  Αυτά ενώ το αν τελικά θα «επικυρωθούν» οι 4 διαγραφές από τα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την Κ.Ε που έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και την 15μελή Επιτροπή Δεοντολογίας, είναι εξαιρετικά αμφίβολο.

Διεργασίες

Σήμερα πάντως στις 19.00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί μία εκδήλωση της εφημερίδας «Εποχή», στον κινηματογράφο Τριανόν, η οποία ίσως αποσαφηνίσει τα πολιτικά δεδομένα στον ΣΥΡΙΖΑ. Τιτλοφορείται: «Η ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά απέναντι στις προκλήσεις των καιρών» ενώ στους κεντρικούς ομιλητές περιλαμβάνεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η βουλεύτρια Σία Αναγνωστοπούλου και ο καθηγητής Δ.Δικαίου Αντώνης Τζανακόπουλος.

Οι επισημάνσεις στην πρόσκληση της εκδήλωσης περί «άνυδρων καιρών», «αριστεράς που δοκιμάζεται» και οφειλόμενων απαντήσεων προδιαθέτουν για την δημοσιοποίηση ενός είδους πολιτικής πλατφόρμας. Τέτοιας που να αφορά στελεχιακό δυναμικό ευρύτερο από τα μέλη της «Ομπρέλλας» και ως εκ τούτου να δημιουργεί τις προϋποθέσεις ενός πολιτικού μετώπου στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτά ενώ τα στελέχη της νέας γενιάς του ΣΥΡΙΖΑ που συσπειρώθηκαν γύρω από την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου δεν προβαίνουν σε δημόσιες δηλώσεις για τα εσωκομματικά. Από την άλλη όμως έχουν ασκήσει δριμύτατη κριτική στις πρακτικές της ηγεσίας στο πλαίσιο των οργάνων που έχουν συνεδριάσει. Για την ακρίβειας στην …μία φορά που συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος πριν από 2 εβδομάδες, αφού έκτοτε έχουν συνεδριάσει μόνον  το Εκτελεστικό Γραφείο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Δηλαδή όργανα του ΣΥΡΙΖΑ δίχως αποφασιστική αρμοδιότητα.

Την ίδια στιγμή την δική της δυναμική έχει η τάση που φαίνεται να συσπειρώνεται γύρω από τον Διονύση Τεμπονέρα. Στην οποία μετέχει και η Διάνα Βουτυράκου που πρόσφατα ορίστηκε από τον Στέφανο Κασσελάκη ως επικεφαλής των think tanks του κόμματος.

Ο γνωστός εργατολόγος σε πρόσφατη αρθρογραφία του ζητά «να περιοριστούν οι εστίες της έντασης (βλ. περιβάλλον ηγετικής ομάδας) και αυτό είναι πρωτίστως μέλημα της ηγεσίας που θα πρέπει να δώσει τον τόνο και να μεταφέρει το μήνυμα. Από την άλλη και οι διαφωνούντες(μειοψηφία) θα πρέπει να αποσύρουν τις αβάσιμες κατηγορίες, που πυροδοτούν την αντιπαράθεση».

Τονίζει μάλιστα πως «αν ορισμένοι θεωρούν, ότι η επαπειλούμενη διάσπαση θα ευνοήσει το κόμμα και θα το απογειώσει δημοσκοπικά, τότε είναι σίγουρο ότι βρίσκονται σε πλάνη» επισείοντας τον κίνδυνο ο ΣΥΡΙΖΑ «να βρεθεί εκτός κυβερνητικής τροχιάς». Ο Διονύσης Τεμπονέρας τονίζει επίσης την ανάγκη να εκφράζονται οι διαφωνίες στα όργανα του κόμματος επισημαίνοντας όμως πως πρέπει να βρίσκονται «σε συνεχή συνεδρίαση» τονίζοντας πως δεν πρέπει να ακολουθηθούν αρχηγοκεντρικά μοντέλα.

Ανάλογες ανησυχίες για την πολιτική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει και ο Γιάννης Ραγκούσης. Αναφέροντας σε παρέμβασή του ότι στις συνθήκες πόλωσης «όποιο μέρος και εάν επικρατήσει εντός του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα καταλήξει 3ος ή και 4ος στις ευρωεκλογές»

Επίσης ενδιαφέρουσα ήταν και η παρέμβαση του Ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη, ο οποίος ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του στην ΕΦΣΥΝ πως μετέχει εκφράζοντας την αναγκαιότητα μιας «σύγχρονης πράσινης πολιτικής».

Ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ, όλοι προσπαθούν να δουν ποιος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα θέλανε και ποιος ΣΥΡΙΖΑ τους χωράει. Είναι σίγουρο ότι πρέπει να υπάρξει αρκετή ειλικρίνεια και αρκετή ικανότητα σύνθεσης, προκειμένου να απειληθεί η πρωτοφανής κυριαρχία της Δεξιάς, η οποία δεν είναι υπέρ της κλιματικής δράσης. Είναι αναποτελεσματική. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραμένει το πρόβλημα, δεν είναι η λύση. Το έχει δείξει και στην πρώτη της θητεία το αποδεικνύει και σήμερα. Εγώ συμμετέχω σε αυτή τη συζήτηση εντός του ΣΥΡΙΖΑ με αγωνία και αναλόγως θα κρίνω».

Πρόσθεσε ότι «για μένα ο κλιματικός χώρος είναι ένα συστατικό στοιχείο της Αριστεράς. Εάν υπάρχουν σχήματα τα οποία έχουν το εύρος και τη δυνατότητα να τον εντάξουν, είναι ακόμη καλύτερα».

ΠΗΓΗ NEWS247.GR