Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Φάνης Σπανός: «Να μείνουν οι νέοι στον τόπο μας το δικό μας στοίχημα»

• Απολογισμό πεπραγμένων για το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2024 παρουσίασε χθες σε συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας


Ρεπορτάζ: Χρήστος Αλεξανδρής


Μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που θα κάνουν την Περιφέρεια πιο ανθεκτική για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της Κλιματικής Αλλαγής, αλλά και ενίσχυση ολων των υποδομών με εξασφαλισμένους πόρους από τα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης περιλαμβάνει ο απολογισμός πεπραγμένων της περιφερειακής αρχής του Φάνη Σπανού για το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2024. 

Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Περιφερειακής Αρχής το διάστημα που προηγήθηκε, προαναγγέλλοντας μάλιστα ειδική απολογιστική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου εκεί θα αναφερθούν με λεπτομέρειες όλα τα έργα που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα.

Ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της Περιφερειακής Αρχής, βρίσκονται τα μεγάλα αρδευτικά έργα στη Κωπαΐδα που θα λύσουν οριστικά τα προβλήματα άρδευσης σε χιλιάδες στρέμματα παραγωγικής γης, η αναβάθμιση και ο εξοπλισμός των Νοσοκομείων της Περιφέρειας με 7 εκατομμύρια ευρώ, οι παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά και προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και του τουρισμού στην Περιφέρεια.

«Το πρόσημο της Περιφερειακής Αρχής για το 2024 είναι θετικό, ωστόσο δουλειά μας δεν είναι να πανηγυρίζουμε, αλλά να βλέπουμε τι δεν κάναμε, τι έχουμε ακόμη μπροστά μας», επεσήμανε ο κ. Σπανός.

Παρουσιάζοντας τον απολογισμό των πεπραγμένων ο Περιφερειάρχης είπε ότι «το στοίχημα της δικής μας περιφερειακής αρχής για τα επόμενα χρόνια είναι να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους και γι’ αυτό θα κριθούμε στο τέλος της θητείας μας».

Σύμφωνα με τον κ. Σπανό, τα βασικά χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού για το 2025 είναι ο αναπτυξιακός προσανατολισμός που βεβαιώνεται, όπως είπε, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υψους 127,1 εκατομμυρίων ευρώ, η ορθολογική οικονομική διαχείριση που οδήγησε στη διατήρηση αποθεματικού υψους 645,4 εκατομμυρίων ευρώ, η διατήρηση και ενίσχυση κρίσιμων δράσεων κοινωνικής μέριμνας και η χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων δημόσιας υποδομής.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη αποδόθηκαν οι προβλεπόμενες χρηματοδοτήσεις από το κράτος προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και έχουν ήδη ξεκινήσει από πληρωμές έργων του προγράμματος δημοσίων υπενδύσεων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει, τόνισε ο κ. Σπανός, ότι σταματούν οι καθυστερήσεις στην πληρωμή έργων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων από πληρώνονται οι οφειλές έργων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων σχεδόν στο σύνολό τους και προχωρούν ομαλά πλέον όλα τα έργα του ΠΔΕ στη Στερεά Ελλάδα.

Κατά την παρουσίαση των πεπραγμένων ο κ. Σπανός αναφέρθηκε σε δύο σημαντικά ύδρευσης και άρδευσης του Δήμου Δομοκού.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στην κατασκευή υδροδοτικού φράγματος εξωτερικού υδραγωγείου και διυλιστηρίου πόσιμου νερού, με αρχικό προϋπολογισμό 17 εκατομμυρίων ευρώ, έργο το οποίο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

«Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μερίμνησε για την ωρίμανση του έργου ολοκλήρωσε τη διαδικασία δημοπράτησης και προχωρά πλέον στην υλοποίησή του» τόνισε ο κ. Σπανός.

Το δεύτερο έργο αφορά τον εκσυγχρονισμό των γεωτρήσεων και των δικτύων άρδευσης του ΤΟΕΒ Ξυνιάδας, έργο αρχικού προϋπολογισμού 2,2 εκατομμυρίων ευρώ και έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης.

Τα αρδευτικά δίκτυα πρόκειται να εξυπηρετήσουν αγροκτήματα των Τοπικών Κοινοτήτων Μακρυράχης, Παναγιάς, Περιβολίου, Αγίου Στεφάνου και Ομβριακής της Δημοτικής Ενότητας Ξυνιάδας του Δήμου Δομοκού. Σημαντικό είναι επίσης και το έργο της κατασκευής του παραλίμνιου αγωγού του Μόρνου.

Στο σημείο αυτό ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με βάση τη μελέτη που εκπόνησε ο Δήμος Δωρίδας, υπέβαλε αίτημα στη σχετική πρόσκληση του Ταμείου Ανάκαμψης και μετά την ένταξη του έργου με αρχικό προϋπολογισμό ύψους 23,6 εκατομμυρίων κατέστη δικαιούχος και φορέας υλοποίησης.

 Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός ανακοίνωσε επίσης την απόφαση ένταξης του έργου: «Ανάδειξη δυτικού τμήματος αρχαίας πόλης Δελφών» στο Πρόγραμμα «ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 2021-2027». Η αρχαία πόλη των Δελφών χωροθετείται περιμετρικά του Ιερού του Απόλλωνα.

Στο δυτικό τμήμα του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου, η πόλη οικοδομείται σε ακανόνιστη διάταξη. Στη θέση αυτή, έχουν αποκαλυφθεί εκτεταμένα τμήματα οικιστικών ζωνών της ύστερης ρωμαϊκής και πρωτοβυζαντινής περιόδου, καθώς και μεγάλο τμήμα του αρχαίου δυτικού νεκροταφείου.

Επίσης, στο χώρο περιλαμβάνονται σημαντικά μνημεία της αρχαίας πόλης, εκ των οποίων τα κυριότερα είναι το ταφικό Ηρώο (2ος αιώνας μ.Χ.), η Στοά των Αιτωλών (3ος αιώνας π.Χ.), μνημειακοί τάφοι της ρωμαϊκής περιόδου και η κινστέρνα της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου, η κατασκευή της οποίας υποδηλώνει τις εκτενείς ανάγκες ύδρευσης του οικισμού.

Επιπλέον, σώζονται έως και σήμερα τα κατάλοιπα των ραγών και τα βαγονέτα Decauville, με τα οποία πραγματοποιήθηκε η απομάκρυνση των χωμάτων και η μεταφορά των ευρημάτων της μεγάλης ανασκαφής από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών.

Το δυτικό τμήμα της αρχαίας πόλης δεν αποτελεί σήμερα τμήμα του επισκέψιμου χώρου των Δελφών, παρόλο που τα περισσότερα μνημεία σώζονται σε ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης. Η υλοποίηση του έργου αποσκοπεί στην προστασία, συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων του δυτικού τμήματος και τη διεύρυνση του επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου των Δελφών.